Intervju: The Word Alive: ”Det ska finnas något för alla”

 


The Word Alive är ett metalcore-band från Phoenix, Arizona som grundades 2008 av Craig Mabbit som idag är sångare i Escape The Fate. Idag heter sångaren Telle Smith och de har hunnit ge ut två album och spenderar den här sommaren på Warped Tour i USA. Vi träffade Telle och trummisen Justin Salinas en vårkväll i Stockholm, innan deras första Sverige-spelning som förband till We Came As Romans på Debaser Slussen.

Vad tycker ni om Sverige so far?
Justin: – Hittills så älskar jag Sverige, det är väldigt vackert. Och väldigt rent, antagligen det renaste stället jag någonsin varit på.
Inte som i USA?
Justin: – Nej, haha.
Telle: – I USA är det smutsigt och skräp överallt. Ingen bryr sig. Men Sverige har varit ett av de bästa ställen jag sett i mitt liv. Det är väldigt fin miljö, landskap, och det har varit perfekt väder.

Den här turnén är den första ni gör i europa också?
Telle: – Ja. Vi har velat göra det ett tag men det här är den första möjligheten som kom som passade oss och våra scheman bra. Vi är glada över att vara här!

Hur har det gått hittills?
Justin: – Riktigt bra, mycket bättre än förväntat. Med tanke på att det är första gången. Vissa spelningar har sålt slut så det är ganska galet.. Det är coolt också att prata med folk som knappt kan engelska. Och att i till exempel Tyskland sjunger de med ändå!
Telle: – Yeah!

The Word Alive’s album Deciever släpptes förra året och nu är de aktuella med en deluxeversion av skivan, som också kommer innehåller nya låten Apologician som även finns att lyssna på på bandets facebooksida.
Justin och Telle berättar att reaktionerna på nya materialet hittills har varit väldigt positiva.
Telle: – Alla kommentarar jag läst har varit mestadels bra, men självklart så kommer folk tycka olika varje gång man ändrar något eller provar något nytt. Men jag skulle säga att 90% av våra fans är nöjda med den. Vilket är bra att veta för vi kommer antagligen att spela den live i sommar. Inte på den här turnen men på Warped Tour antagligen. Så vi får se hur det går antar jag!

Ser ni fram emot Warped Tour?
Justin: – Ja, väldigt mycket! Haha, det kommer bli kul. Förra sommaren spelade vi bara halva men den här gången är det hela. Det kommer bli en lång sommar men riktigt kul!
Telle: – Det finns definitivt dagar då man undrar hur man kommer klara av att stå på scen för det är så hett mitt på dagen men publiken har väldigt roligt och det är en av de bästa möjligheter att nå ut man kan ha som band. Så det är definitivt en bra turné att vara på.

De har dessutom redan planer på ett nytt album och planerar att gå in i studion i början på nästa år.
Telle: – Vi har skrivit typ tre nya låtar som är i arbete nu, vi skriver konstant oavsett om vi är på turné eller hemma. Daniel som spelar bas sitter där borta nu och försöker komma på idéer och sånt. Och Zack är i ett annat rum och spelar gitarr. Det är så det brukar vara, alla försöker hela tiden komma på nya ideer. Vi arbetar ständigt.

Berätta mer om ”Apologician”!
Telle: – Den är hårdare, antagligen den hårdaste vi gjort hittills. Den har mycket skrik och den är mörkare. Det är en sån låt man sätter igång om man är på humör för att släppa ut sin frustration och sjunga med i. Den har mycket synthar i också. Vi har provat och experimenterat med lite olika nya grejer.

Kommer soundet vara hårdare och med mindre sång i framtiden?
Telle: – Jag vet inte om det nödvändigtvis kommer vara mindre sång. Det kommer vara en del med mest screaming och en del så som vi haft, delar med singalongdelar. Jag tror inte vi blivit så hårda ännu att vi kör på mestadels screaming. Det kommer nog vara ganska balanserat. Vi vill bara inte vara på ett enda sätt, vi vill att det ska finnas något för alla.

Ni har har sammarbetat med We Came As Romans på era skivor också?
Telle: – Ja, jag sjunger på deras låt ”Intentions” och deras sångare Dave sjunger på vår låt ”The Wretched”. Vi har varit vänner med dem i några år nu och har haft ett nära band sen dag ett. Det här är fjärde gången vi är på turné med dem. Och snart blir det den femte med Warped Tour. Så det har känts helt naturligt att vara med på varandras skivor.

Brukar ni gästa varandras spelningar också?
Telle: – Ja, jag går upp och sjunger med dem varje kväll och Dave kommer till våra spelningar. Så länge vi inte är dumma nog att missa varandras spelningar vilket händer ibland då man är ute och går eller kanske duschar, eftersom vi inte hinner duscha särskilt ofta när vi är på turné. Men för det mesta gör vi det.

Vad är ert bästa råd för andra band som vill nå ut med sin musik?
Telle: – Kontakten med sina fans är väldigt viktig. Att lyssna på dem, vara unik och arbeta hårt är egentligen det enda man kan göra. Förhoppningsvis funkar det och så länge man har någon sorts talang kommer någon vilja lyssna på en. Jag tror alla har en chans att göra något speciellt med sin musik, man måste bara arbeta hårt. 
 
Vad är det svåraste med att vara i ett band?
Telle: – För mig är det definitivt att vara på den här sidan av planeten, så långt borta ifrån de personer man bryr sig om mest, som sina familjer och flickvänner. Och även om vi är hemma är vi inte alltid omkring vår familj och vänner eftersom vi alla bor på olika ställen och långt ifrån våra familjer. Det är det svåraste.

Men det är ändå värt det?
Justin: – Ja, vi får ju komma till Sverige så, haha. Det är ganska galet. Ingen som född och uppväxt i USA tror att man någonsin ska komma till Sverige.
Telle: – Ja. När jag började spela musik trodde jag aldrig att det här ens skulle finnas som alternativ.
Justin: – Det är otroligt, det är helt klart värt det.

När visste ni att ni ville hålla på med musik?
Justin: – Jag började när jag var runt 13. Och sen när jag började göra spelningar när jag var 15 kände jag att det var det här jag ville göra. När jag var 16 bestämde jag mig för att arbeta så hårt jag bara kunde för att förverkliga det och komma så långt som möjligt.
Telle: – Det var faktiskt inte förräns jag var typ 20 som jag insåg det och gick in med mentaliteten att satsa hårdare än alla andra. Ett par år efter det har jag fått vara med om en hel del och gjort en del otroliga turnéer och varit välsignad med många möjligheter. Så det har definitivt löst sig.

Har era föräldrar någonsin försökt få er att skaffa ett riktigt jobb?
Justin: – Nej, de har stöttat oss hela tiden.
Telle: – Jag vet att en del av medlemmarnas föräldrar har sett det lite som en hobby vi kommer växa ifrån, och jag tror mina föräldrar kände så när jag började först också. Men så fort jag faktiskt åkt iväg på turné och göra det här ”på riktigt” om man kan säga så, har mina föräldrar varit mina största fans och utan dem skulle jag definitivt inte vara här. Men de flestas föräldrar kommer till våra spelningar om de är i närheten och stöttar oss så gott de kan. Vi har verkligen haft tur med det.

Vad har ni för framtida ambitioner med The Word Alive?
Justin: – Jag skulle verkligen vilja börja headlina större spelningar. Det är ett av mina mål. Att vara det band på en festival som spelar sist. Det är något jag jobbar mot.
Telle: – Jag vill definitivt pusha vårt band till nästa nivå där kidsen har roligt och sjunger med i våra låtar. Och att vi ska kunna ta med våra bandvänner på turné och ge dem de möjligheter som våra vänner gjort för oss. Och bara ha det så roligt det går och se hur långt vi kan gå.

Vad kan vi förvänta oss av spelningen ikväll? 
Telle: – Förhoppningsvis kommer det många kids som vill ha roligt. Vi har aldrig spelat här förut så det är svårt att veta vad man kan förvänta sig. I vilket fall som helst kommer vi göra vårt bästa som vi gör varje kväll och ge mycket energi. Det är allt vi kan göra och vi hoppas att de gillar det!

Gillar ni att spela på såhär små scener eller är det ett problem eftersom det blir trångt för er med era sex medlemmar?
Telle: – Det är kul för det blir intimt med fansen, särskilt när det är första gången man spelar någonstans. Men sen är vi sex medlemmar så det kan bli lite trångt och vi kan inte riktigt röra oss lika mycket som vi skulle vilja. Men jag tror att kvällens spelning kommer bli grym! 

Vad lyssnar ni själva på för musik just nu?
Telle: – Ett band jag älskar kom ut med en ny skiva idag, de heter Moving Mountains och är från USA. De är fantstiska, deras nya skiva heter ”Waves”.
Justin: – På den här turnén har jag lyssnat mycket på nya Foo Fighters-albumet. Jag älskar det!

Har ni något annat ni vill tillägga?
Telle: – Vi hoppas bara på att våra fans i Sverige fortsätter sprida ordet om vårt band så vi får komma tillbaka och göra fler spelningar! Och tack till alla som kom idag och hoppas ni hade roligt!

– – –

Kolla in videon till ”2012” här nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...