Intervju: Friendly Fires: ”Ingen hatar att få en komplimang”

Dancepop-bandet Friendly Fires slog igenom 2008 med sin självbetitlade debut och blev älskade framför allt av engelsk musikpress och av de engelska radioshowerna. De har haft med låtar i såväl Gossip Girl som i Playstation 3. Nu är de aktuella med sin andra skiva Pala och Rocksoul.se mötte Jack Savidge och Edd Gibson från bandet innan deras spelning på Debaser Medis i Stockholm.

Friendly Fires är tillbaka i Stockholm och sitter i sin loge på Debaser Medis. De startade sin europaturné dagen innan i Oslo och har tidigare under dagen hunnit gå till hamnen vid Slussen samt kolla in några affärer och prova några tröjor. ”Men det fanns inget för mig”, säger trummisen Jack.
Han minns när de i våras dj:ade här på samma spelställe.
– Det var riktigt roligt. Jag tycker inte vi besöker Sverige tillräckligt ofta, om jag ska vara ärlig. Vi besökte ingen festival här i somras, men vi spelade på Emmaboda förra sommaren.
Dj:ar ni mycket annars?
– Yeah yeah yeah. Mest när vi har lite tid ledigt. När vi är på turné har vi inte så mycket tid över för sånt.

De spelade sin första Stockholmsspelning för tre år sedan på det mindre Debaser Slussen inför cirka tio personer, minns Jack.
– Vi var förband till ett band som heter Thunderbirds Are Now. Men jag har inte hört något om dem efter den spelningen…
– Jag hoppas verkligen det blir en bra spelning ikväll, säger gitarristen Edd. Förra gången i Stockholm var en hemsk upplevelse för mig. Jag bröt nästan alla mina gitarrsträngar väldigt tidigt och jag hade inte många reserver. Så jag fick försöka tänka ut vad hur jag skulle kunna lösa det med den enda strängen jag hade. Kanske var det bäst att inte göra något alls och gömma mig i ett hörn av scenen tills spelningen var över.

Är ni den typ av band som föredrar turnélivet eller att vara hemma och skriva låtar och spela in i studion?
– Båda är väldigt annorlunda, säger Jack. Men för att fungera som band måste man nog lära sig att gilla både och. Det är en viktig del i att utvecklas, att åka ut och spela live. Jag tror man märker på band om de är mer studiobaserade och bara lutar sig tillbaka på en producent. Det blir aldrig riktigt bra. Att öva på att göra spelningar varje dag är det enda som får ett band att bli ett riktigt bra liveband.
– Men när man varit ute länge och det känns som man upprepar allt är det skönt att gå tillbaka till studion och göra något helt nytt. När man går direkt in i studion efter en turné är det skönt att gå in och experimentera och hitta på annorlunda saker. Mycket av det blir det ingenting av, men det är mycket kreativitet som vill ut när man spelat samma låtar om och om igen under så lång tid.

Skriver ni musik på turné?
– Det gör vi inte, faktiskt. Det är svårt, man får aldrig tillräckligt mycket tid för det. Ibland är det lättare, som när det bara är lite sång vi gjort för en låt. Just nu håller vi faktiskt på att göra klart en låt vi påbörjat just innan vi åkte på den här turnén. Det är svårt att finna tid helt enkelt, och det är nog inte många band som gör det. Och på de som gör det märks det väldigt väl. Alla låtar kommer att handla om samma sak, ”the long and winding road” och sånt. Det är farlig mark att hamna på. Det är inte mycket spännande liv som pågår på turné egentligen, det är mycket a till b-saker.

Friendly Fires släppte i våras sitt nya album Pala, uppföljaren till självbetitlade debuten Friendly Fires som släpptes 2008. För tillfället har Pala just gått upp på UK charts-listan igen.
– Sånt är viktigt när man släppt en skiva, att den går hem även långt efter det har släppts, säger Jack. Förhoppningsvis har den här skivan ”det” i sig.

Soundet och utvecklingen på nya skivan skulle Jack beskriva som mer ambitiöst.
– Vi ville få till en mer gloriös och större produktion. Mycket på den förra var mer avskalat. Vi försökte tänka lite Barry White och The Bee Gees. Vi ville hamna på den stora skalan, lite så som deras inspelningar låter.

Första singeln att släppas från Pala var ”Live Those Days Tonight” som följdes av ”Hawaiian Air”. Och snart släpps ”Hurting”. Jag frågar hur de tänker när de släpper singlar från en skiva, om de tänker på vad som kommer fungera kommersiellt eller om de väljer sina personliga favoriter, och svaret blir förvånande ärligt.
– Alla har sin åsikt, skivbolaget inkluderat, säger Jack. Oftast med oss så är det ett radiobeslut. Vi är lyckligt lottade i Englad som har en bra profil på radion. Så vi väljer den låt som vi tror kommer funka bäst på radion.
– Vi ville hela tiden släppa ”Live Those Days Tonight” som vår första singel. Sen var det svårt att välja mellan ”Blue Casette”, ”Hawaiian Air” och ”Hurting”. Men vi valde till slut ”Hawaiian Air”, för det känns som en låt som funkar både på radion och på festivaler. Det var nog rätt beslut.
– Det är nog alltid ett strategiskt beslut. Det är inte särskilt inspirerande och det är väldigt tråkigt, men man tänker på vilka låtar som skulle kunna funka på radion.

Vilken är er personliga favoritlåt från nya skivan?
– För tillfället är det nog ”Hurting”. Inte bara för att det är vår kommande singel. Den känns ny för oss och den flyter på så fint från sektion till sektion.

Tror ni det finns något typiskt Friendly Fires-fan?
– Faktum är att på Youtube finns det en funktion så man kan se väldigt demografiskt hur ens publik är fördelad och statistisk över vilka som kollat på en video. På ”Hawaiian Air” var det tjejer 14-18 och män 24-30. Men generellt sett är det nog ganska utspritt.

Tar ni er ofta tid att läsa vad folk kommenterar och skriver om och till er på internet?
– Ja, definitivt, säger Jack. Vi läser det, även om vi inte svarar. Det är alltid trevligt, ingen hatar att få en komplimang.
Varför svarar ni inte?
(skratt)
– Jag vet inte! Haha. Vi kanske borde börja göra det. Men isåna fall skulle det nog bli rätt tråkigt, vi skulle nog bara skriva ”cheers” till alla. Men det kanske räcker ändå? Så okej, kanske ska vi börja svara!

Geografiskt sett har de dock antagligen flest fans hemma i England.
– Generellt sätt är det väl så att man först går hem bäst i sitt hemland, säger Jack. Fast det är inte alltid sant, vissa band från USA funkar bäst i England innan de slagit igenom där borta.
Hur går det för er i USA?
– Jo då, det går helt okej för oss i USA! Vi ska tillbaka dit efter vi är klara med Europa och det kommer vara våra största spelningar där hittills. Ett av spelställena tar till exempel in 3000 personer.

För några år sedan hade Friendly Fires med sin låt ”White Diamonds” på amerikanska tv-serien Gossip Girl. Edd och Jack är både överens om att det hjälpt dem finna en större publik.
– Jag antar det!, säger Jack. Jag har själv aldrig sett programmet, men det är stort i USA är det inte? Men jag tror alla såna saker hjälper. Inte nödvändigtvis att bara för att man varit med på Gossip Girl så vill folk gå och se en live, men det får folk medvetna om att man finns.
– Gossip Girl är väl känt för att sprida mycket ny musik, säger Edd. De har en egen Youtube-sida där alla låtar som spelats där är med. Jag vet dock inte om det visas så mycket på tv i England, om det ens gör det alls?
– Nej, jag har aldrig sett det i England.
– Annars har vi varit med på en del program som inte alls har gått så bra, säger Edd. Vissa saker kan verkligen fungera för en, andra får bara dåliga konsekvenser.
– Jag tror det bästa för oss ändå har varit ”Final Score”, som är ett program där fotbollsresultat läses upp varje lördagseftermiddag. Där har de spelat ”Jump In The Pool” och i princip använt den som theme-song gång efter gång.

Känner ni till någon svensk musik?
– Miike Snow, Peter Bjorn & John, och Lykke Li! Våran första USA-turné var som förband till henne, säger Edd och Jack fortsätter:
– Jag tror faktiskt att Miike Snow kommer till spelningen ikväll! Vi har turnerat lite med dem i Australien. De är trevliga killar.

Slutligen, vad har ni för drömmar och förhoppningar inför framtiden?
– Att fortsätta och aldrig bli avslagna. Att fortsätta överraska människor med vår musik.

– – –

Friendly Fires är aktuella med Pala och kommer fortsätta turnera i Europa och sedan i USA fram tills årets slut.
Kolla in videon till ”Hawaiian Air” här nedan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...