Intervju: Your Demise: ”Fuck the haters, man!”

Your Demise är ett hardcoreband med rötter i både St. Albans och Brighton i England. I september turnerade de Europa tillsammans med Enter Shikari och vi passade på att träffa sångaren Ed McRae när de besökte Stockholm. Ed McRae ersatte tidigare sångaren George Noble 2010 och för Rocksoul.se berättar han om att vara hatad, sina fanpages och om kommande skivan The Golden Age.

Ed McRae sitter inne på Debaser och äter en middag bestående av en tallrik med ris och ketchup och säger sig må ”top notch”, eftersom han är i en av sina favoritstäder i Europa.
Your Demise var i Stockholm senast i november förra året på Never Say Die-tour. Då fick de endast spela tre låtar på grund av en snöstorm som gjorde bandet försenade.
– Vi kom inte fram i tid, men vi fick i alla fall spela tre låtar, minns Ed. That was alright. Som ett litet smakprov på vad som komma skall. Förhoppningsvis får folk höra fler än tre låtar ikväll.
Well, förhoppningsvis…
– Well, kanske. Vi kanske blir utbuade eller något sånt.

Hur har den här turnén varit hittills?
– Den har varit riktigt bra! Vi har inte gjort någon riktig europaturné på år och dagar så. Så det är fint att se städer jag inte sett på ett tag. Speciellt denna. Stockholm är en av mina favoritstäder i Europa.
Verkligen?
– Ja, jag älskar det. Jag har varit här några gånger och varje gång försöker jag gå runt och se mig omkring.
Vad är det du gillar så mycket med Stockholm?
– Stämningen, alla verkar väldigt avslappnade och trevliga. Och ni klär er bättre än någon annanstans i Europa, något som är ett hundra procent faktum. Jag gillar allt med Stockholm och Sverige i helhet!

Känner du till någon svensk musik?
– Refused, toppenbra band, Millencolin, toppenbra band, Abba… Mesuggah, fast jag är inget stort fan av dem. De låter som en skrivare som hakat upp sig. Hm, vilka mer är från Sverige…
– Daim-bars, säger deras turnéledare som sitter med och lyssnar.
– Daim-bars!, säger Ed. Och svensk fisk, IKEA… svenska köttbullar… Vegetariska svenska köttbullar borde jag säga. Gillar inte kött i min mat. Ni har bra grejer här. Och de här… chokladbollarna… man köper dem på IKEA… De har ett väldigt vågat namn här… Black balls?
Niggaballs?
– Ja just det, haha! Du sa det, inte jag.

Så, hur funkar det att turnera Europa i en van?
– Det är helt okej! Vi har en jättestor filt vi drar över oss när vi sover, det är ganska behagligt.
Hur funkar det att sova så?
– Det är jättehemskt! Men vi står ut. Jag har jätteont i ryggen, det dödar mig. Det är en knöl i mitt säte som sticker rakt in i ryggen. Det är hemskt men det funkar. Jag är ganska liten så jag kan klämma in mig i små utrymmen.

I september blev det officiellt att Your Demise kommande skiva The Golden Age kommer att släppas under nästa år. De har i dagsläget gjort demoinspelningar till fem låtar och planerar att spela in på riktigt i november.
– Soundet är annorlunda, inte totalt annorlunda men lite, berättar Ed. Det låter som The Offspring, Terror, New Found Glory, Kanye West, Pennywise, och sådana band.
Låter intressant…
– Ja, det kommer bli bra, det kommer bli annorlunda!
Varför valde ni att kalla den The Golden Age?
– Jag vet inte, haha.
Ed börjar plötsligt skratta så mycker att han nästan sätter riset i halsen.
– Jag vet ärligt talat inte, för att det låter roligt. Själva idéen med det är väldigt rolig. ”The Golden Age”, föreställ er en pyramid som kraschar mot jorden, en gyllene pyramid som förändrar allting. Och alla bara ”oh my god, this is the golden age”.
Vem kom på det?
– Jag tror jag kom på det helt tillfälligt, något jag svamlade om bara. Först skulle det heta The Briefcase. Det var en tanke om att vi alla skulle börja bära portföljer med hemligheter i. Världens framtid skulle finnas i min portfölj.
– Förlåt, jag gör alltid såhär. Jag avviker in i fullständigt svammel.

Ed ursäktar sig och berättar att några nya låtar antagligen inte kommer att spelas under den här turnén.
– Jag är för lat och har inte skrivit något nytt. haha. Men det kommer jag, jag ska skriva lite nytt. Det kommer hända, vid något tillfälle. Vi har skrivit all musik, det är bara det att jag inte skrivit några texter. Såvida jag inte skulle komma på dem helt spontant… Fast det skulle nog inte bli så bra.

Hur ser du på förra skivan The Kids We Used To Be idag? Är du fortfarande nöjd med den?
– Yeah… jag är nöjd. Men man vill alltid förbättra sig. Om man inte vill det är det ingen mening med att göra något. Det är så jag ser på saker. Det är självfallet saker med skivan som jag känner att vi borde kunnat göra bättre, men så kommer det alltid vara. Om man är nöjd med något, hur ska man då kunna förbättra sig? Så ser jag på det – att man kan vara nöjd för stunden men sikta mot att bli bättre.

Spelar ni fortfarande gamla låtar från första skivan live?
– Några stycken bara. För att hålla de gamla old school-fansen nöjda.

Finns det låtar du tröttnat på eftersom ni spelat dem live ganska länge nu?
– Ja, det finns såna låtar… Men de vill jag inte säga, jag vill inte sprida det jag känner till andra. Det finns låtar jag knappt gillar längre. Men samtidigt så känns det alltid bra när vi spelar dem live. Då glömmer jag att jag hatar dem.

Den låt Ed är mest stolt över säger han är The Kids We Used To Be.
– Jag hade aldrig sjungit på en skiva, om jag ens någonsin sjungit en sång, innan den. Det är coolt att faktiskt få ut lite sång för en gångs skull, och det verkar ha funkat helt okej. Så jag är väldigt stolt över den och över att ha sjungit på en skiva. Miles Away är jag också ganska stolt över. Är stolt över det textmässiga innehållet på de låtarna.

Vad handlar era texter om? Är det om egna erfarenheter?
– Jag skriver bara hur jag känner, stort sett. Som en gothare typ. Haha. Bara om allmänna saker och hur jag känner. Men man vet aldrig, det kanske ändras. Jag kanske börjar skriva låtar som är som historier eller något. Eller kanske gör en temaskiva om en apa som tappar bort sig i storstaden. Han är ute och shoppar, och kan inte hitta de skor han vill ha… Det är det The Golden Age kommer att handla om!

Vilken är den bästa komplimangen du någonsin fått för ert band och er musik?
Ed funderar.
– Den bästa komplimangen jag någonsin fått…
– Du fick en fanpage…, säger turnéledaren.
– ”Bring George Noble back to Your Demise”…, säger gitarristen Stu som nu också anslutit till rummet.
Ed och Stu skrattar högt.
– Jag tänkte mer på ”Dumping Your Boyfriend Because He’s Not Ed McRae”, säger turnéledaren.
Jo, har sett den sidan…
– Är du med i den? Du startade den eller hur?!, fortsätter turnéledaren.
Hahaha, nej.
– Den var riktigt cool!, säger Ed. Jag tycker lite synd om den som nu gjorde dens pojkvän bara. Han kan inte varit någon fullgod man, eftersom han inte är jag. Men well, what can i say…
Ed fortsätter:
– Sen så är det när någon säger att vår musik förändrat deras liv. Att det hjälpte dem komma ut ifrån någon jobbig situation. Jag vet liksom inte hur jag ska reagera på sånt. Man känner bara ”oh, shit, cool…” och man vet inte vad man ska säga. Men jag antar att det är väldigt coolt att vår musik kan påverka folks liv på ett bra sätt.

Läser du mycket om vad folk skriver om och till er?
– Jag läser en del saker om oss. Både bra och dåliga. Men jag försöker att inte göra det för mycket för man blir bara nedstämd om någon säger att vi är skit och att de vill se mig död för att jag inte är George Noble. Fuck the haters, man!

Får du mycket hatare?
– När jag gick med i bandet fick jag några stycken. Men man får inte låta sånt rycka ner en. Fuck ’em, really, i don’t give a fuck. Vill man hata så visst. Jag gör det här för att det är kul, jag gör det inte för att få kärlek.

 

Ed McRae från Your Demise om…

… det typiska Your Demise-fanet:
– Det finns så många olika sorters Your Demise-fans. Vi har killar med dreadlocks. Vi har killar som gillar att mosha. Vi har tjejer som helt enkelt gillar det sexuella i våra spelningar. We get everything, man. Folk som gillar att go crazy!

… tiden när han inte är på turné:
– Jag har knappt någon fritid. Eftersom jag spenderar så mycket pengar, mer pengar än jag egentligen har, så jobbar jag i en sneakersaffär hemma. Jag gillar att ha pengar att spendera, jag gillar att köpa skor till exempel. När jag inte är på turné är jag hemma i Brighton och jobbar.

… karriärsmålet innan Your Demise:
– Innan jag gick med i Your Demise ville jag bli frisör. Jag betalade massa pengar för att gå på frisörskola. Men nu sitter jag i Sverige och gör spelningar istället. Kan inte precis klaga!

… det bästa med att vara i Your Demise:
– The free shit! Gratis-kläderna. Nej, men att få spendera tid med sina bästa vänner och spela musik man verkligen älskar. Jag har velat spela i band sedan så långt jag kan minnas. Jag ville turnera och göra allt det här. Att ha uppfyllt en barndomsdröm.

… framtiden:
– Att fortsätta spela och bli så framgångsrika vi kan, och samtidigt förbli sanna mot den musik vi vill göra.

– – –

Kolla in videon till The Kids We Used To Be här nedan. Såhär förklarar Ed låtens handling och budskap:

”- Den handlar om att vara barn, och inte glömma att vara det. Att alltid försöka ha roligt. Skit förändrar saker hela tiden, men man måste bara glida med i det och komma ihåg att försöka vara lycklig. Det huvudsakliga målet i livet är att vara lycklig.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...