Intervju: August Burns Red om passionen till musiken

Metalcore-bandet August Burns Red från Pennsylvania var nyligen i Sverige med Eastpak Antidote Tour tillsammans med bl.a. A Day To Remember. De släppte i somras sin fjärde skiva Leveler och är just nu ett av de största banden i sin genre. De förknippas även ofta med sin öppet kristna tro. Rocksoul.se träffade trummisen Matt Greiner innan deras spelning på Arenan i Stockholm och han berättade bland annat om den perfekta låten och om gåvan som gud gav honom: hans passion för trummor.

Matt ser lite trött ut och dricker en redbull. De har nyss kommit tillbaka till Fryshuset från en skivsignering på skivaffären Bengans och vi möts framför scenen i Klubben där de för dagen har catering för banden och deras crew.
När jag sträcker fram handen för att presentera mig säger han ”I think i recognize…”. Och mycket riktigt sågs vi för en intervju förra gången som August Burns Red spelade i Stockholm. Även då var det på samma arena och då turnerade de med Lamb Of God, Job For A Cowboy och Between The Buried and Me.
August Burns Red spelade även på Siestafestivalen i somras och besöker därav Sverige ganska ofta.
– Jag vet! Vi är här hela tiden, säger han och ser nästan lite pasé ut.
– Men det är roligt, vi var precis och gjorde en signering på en skivaffär. Och kön utanför var helt otrolig.
Fick du något av fansen?
– Jag fick några cd-skivor. ”Du borde lyssna på min skiva!”, säger dem. Så jag kommer kolla in dem. Människorna här är verkligen supertrevliga.

Matt berättar att han brukar lyssna på skivor som fans ger honom, eftersom han vet hur mycket det betyder för dem.
– Om jag gav en skiva till Chris Martin hade jag velat att han lyssnade på den. Och om han gjorde det skulle jag känna ”oh my gosh, it’s incredible”, haha.
Hur får ni er fanbase att växa?
– Jag tror att hålla kontakten med fansen är viktig. Jag och vår sångare Jake har en sida online som heter Heartsupport.com, och där kan fans kommunicera med oss. Det är huvudsakligen om vår tro och kristendomen, men det är också en möjlighet för vem som helst att kunna prata med oss. Vi pratar även med våra fans vid merchbordet efter våra spelningar. Fansen är väldigt viktiga för oss.
– Dessutom håller vi alltid på och skriver ny musik. Och vi är alltid på turné. På så sätt försöker vi få folk att inte glömma oss. Vi är nog ganska bra på att påminna folk om att vi fortfarande lever!

Hur har den här turnen varit hittills?
– Bra! Men det finns dagar då jag längtar hem. Vi har haft ett par dagar lediga, och de dagarna är de värsta. Jag hatar dem. Som igår. Vi spelade i Helsingfors för två dagar sedan och tog sedan färjan hit igår och parkerade bussen här utanför och bara satt där. Det var mörkt, kallt, fanns inget att göra och ingenstans att gå.

Vad gör du för att få tiden att gå i såna lägen?
– Många av killarna dricker eller röker, jag gör ingenting av det. Ibland läser jag. Igår kollade jag på 2012, om Mayakalendern. Den var helt okej. Jag gillar att alltid ha något att göra. Därför är dagar då vi har spelningar de bästa.
– Jag skriver mycket också. Ofta mycket för Heartsupport.com.
– Igår skrev jag på en grej där titeln är ”Purpose triumphs isolation”. Det är ganska djupt. Det handlar om att jag hittar mening i att spela trummor och att turnéra men att jag samtidigt känner mig helt isolerad från världen, särskilt dagar som igår.

Skriver du bara för dig själv?
– Ja, ibland. Och en del kommer läggas ut på Heartsupport.com.
– Jag skriver också mycket låttexter till August Burns Red, kanske en tredjedel av allting. Jag älskar att skriva lika mycket som jag gillar att spela trummor.

Vad handlar era texter om? Personliga upplevelser?
– Ja, jag skulle säga att det är en bra sammanfattning av våra texter. Personliga erfarenheter, observationer, och allt det inlindat i vår tro.

Har du någonsin hört en låt och känt ”damn, jag önskar jag själv hade kunnat skriva den”?
– Åh ja, hela tiden. ”Varför skrev inte jag den?”, haha. Jag älskar mycket av Bon Ivers musik. Det är väldigt mjuk musik, men musikaliskt och lyriskt är den perfekt.

Tycker du att du någonsin skrivit en perfekt låt?
– Ja, faktiskt. Jag tycker att Indonesia från Constellations är perfekt. Den handlar om en vän till mig i Indonesien som gick bort. Den betyder mycket för mig. Den handlar om att fråga riktiga frågor till gud; varför hände det här min vän? Varför händer dåliga saker goda människor? Men den handlar om att ge efter och lita på gud. Den har hjälpt mig själv så mycket så jag tycker den är perfekt.

Har era musikaliska influenser förändrats, om du jämför idag med när ni började spela?
– Ja, haha. När jag var 17 och startade August Burns Red hade jag just börjat spela trummor och jag lyssnade bara på heavy musik. Nu lyssnar jag knappt på det alls längre.
– Jag lyssnar mycket på Bon Iver, och en del andlig musik. Coldplay, The Killers, och mycket små indieband från USA. Mycket mjukare musik. Jag gillar fortfarande viss hårdare musik, men jag är ganska kräsen när det kommer till det nu för tiden.

Har du blivit trött på den sorts musik eftersom du är omringad av den så mycket annars?
– Nej, faktiskt inte. Jag går inte på såna spelningar när jag är hemma och ledig. Men när jag är på turné har jag ingenting emot det. Vi spelar med så bra band, som The Ghost Inside, jag älskar dem.

Men ni är ju nästan det hårdaste bandet på den här turnén?
– Hahaha! Jag vet inte, jag tycker The Ghost Inside är freakin’ heavy. Kanske det stämmer på något sätt. Men jag tycker vi har mer melodier än The Ghost Inside. Fler musikaliska noter, än bara ”go-go-go-go-go-go”, de är supersnabba. Vilket jag definierar som heavy, ibland. Hastigheten.

Finns det något i din karriär hittills som du är speciellt stolt över?
– Oj, svårt att välja något. Men jag fick ett brev från en fotograf som är här idag och han skrev i stort sett att jag var den största influensen i hans liv och att det är tack vare mig som han fotar och att det är hans passion. Han skrev att han inte tror på jesus eller gud men om han skulle göra det skulle det vara på grund av mig. Och för mig är det helt otroligt, det största jag någonsin skulle kunna höra. Bättre än så blir det inte.

Har du haft några gamla vänner eller bekantskaper som hört av sig nu när du spelar i ett framgångsrikt band?
– Hahaha, nej, inte av fel anledningar tror jag. Det är väl det att det är så enkelt att hitta mig på facebook. Men det är väl några gamla arbetskamrater som hört av sig. Inga ex-flickvänner eller något sånt dock, haha.

Vad kan vi förvänta oss av spelningen ikväll?
– Förhoppningsvis är den annorlunda från våra andra spelningar. Det är något jag alltid hoppas på. Jag hoppas att när folk ser oss kan de känna att vi fortfarande ”har det”, att vi alltid är exalterade inför att spela och fortfarande gör det bra. Att vi är menade för att spela här i Stockholm ikväll.

Är du alltid exalterad inför en spelning?
– Nej. Ibland är jag inte det innan. Men när jag går upp för att spela blir jag det. Jag menar, hur kan man inte bli det? När det är 1200 personer där som skriker, då känner man bara ”alright, let’s do this!”. Även om man ibland kan vara trött eller i fel sinnesstämning innan.

Vad tänker du på när du är på scen?
– Ingenting annat är i mitt huvud förutom att spela. Jag blir förlorad i spelandet. Att försöka spela alla delar bra. Och om inte det är jag förlorad i låtarna. Jag är ingen hippie eller en ”out there-thinker” men det är bara så det är.

När man är i publiken känns en timme som tio minuter, är det samma sak på scen?
– Ja, haha, det går väldigt snabbt. 45 minuter är som 5 minuter. Det är det verkligen.
– Hey, hur är en spelning för dig, är en och en halvtimmes spelning som en och en halvtimmes spelning eller känns det som 5 minuter?
Matt ropar till en amerikansk scenarbetare som kommit in i rummet.
– Det beror på…, svarar han och letar stressat efter en tallrik.
– Han jobbar som gitarrtekniker för A Day To Remember, förklarar Matt. Han är awesome!

Vad har ni för framtida ambitioner med August Burns Red?
– Jag hoppas kunna spela i det här bandet så länge alla medlemmar känner att det är det rätta att göra. Jag älskar fortfarande att turnera och jag vet att det är här jag är menad att vara. Och så länge jag vet det kommer jag fortsätta spela, skriva, och visa världen vilka talanger gud gett mig.

Finns det något annat du skulle kunna göra i livet?
– Det känns som att jag skulle kunna göra vad som helst! Haha. Helt ärligt. Jag startade en trummaffär och byggde trummor hemma, så det gör jag vid sidan av. Jag gillar att jobba, jag är ambitiös och gillar att jobba hårt. Jag gillar att gå upp tidigt och jobba hela dagen. Det är också därför jag kan spela trummor så som jag kan, för jag har jobbat så hårt med mitt instrument. Det plus att gud har gett mig den talangen.

Du pratar mycket om gud, känner du att din talang är bara tack vara honom? Eller att du tog något han gav dig och gjorde det större?
– Jag tror att gud gav mig gåvan att kunna spela trummor och skriva musik, men också att han lika gärna kunnat ge gåvan till någon som inte jobbat med den. Men eftersom min ambition alltid har funnits där tack vare hur mina föräldrar uppfostrat mig har talangen blivit enorm. Men jag ger all ära tillbaka till gud, alltid.

Men hur vet man vilken talang som gud gav en?
– För att det är ens passion. Jag tror att gud ger en passioner och begär till våra hjärtan. Det står om det i bibeln, om att gud ger oss begär till våra hjärtan. Det är det jag tror det här bandet är. Trummor är vad jag älskar att hålla på med. Jag kan inte gå många dagar utan att spela dem, jag älskar det helt enkelt.

Vad är det bästa med att vara i August Burns Red?
– Vänskapen till de andra i mitt band. Jag är i ett band med världens bästa människor. Det är helt otroligt.

Har du något annat du vill tillägga?
– Tack Rocksoul, för er support. Vi älskar Sverige och kommer komma tillbaka!

– – –

August Burns Red är aktuella med sin fjärde skiva Leveler. Kolla in videon till Internal Cannon här nedan!

TEXT: Rosanna Rundlöf & Gosia Machaczka
FOTO: Pressfoto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...