Intervju: Living With Lions om skämtet som misstolkades

Living With Lions är ett punkrockband från Vancouver i Kanada som fått mycket uppmärksamhet och kritik från det kristna hållet på grund av deras humoristiska omslag till senaste albumet Holy Fuck. Rocksoul.se träffade gitarristen Landon Matz och basisen Bill Crook i Stockholm när de var på turné med bl.a. A Day To Remember på Eastpak Antidote Tour i november.

Det är andra gången Living With Lions turnerar Europa, de var tidigare i år här med Comeback Kid som är ett annat kanadensiskt band. Detta är dock första turnén som når Stockholm och hittills gillar de Sverige och de andra skandinaviska länderna.
– Det är fantastiskt! Alla länder jag sett här uppe är bland de vackraste jag sett, säger basisten Bill Crook när jag möter honom och gitarristen Landon Matz i ett cateringrum på Fryshuset.
Är det några större skillnader här jämfört med Kanada och USA?
– Sättet man blir omhändertagen på, alla är väldigt vänliga här. I USA kan man få en pizza eller en påse chips men här får man riktiga måltider med bra och nyttig mat. Alla behandlar oss bra och kidsen är snälla. De verkar bry sig mer om musik här än de som kommer till spelningar hemma, säger Landon.
Hur har publikmottagandet varit på den här turnén hittills?
– Det har varit otroligt, säger Bill. På de flesta ställena har vi aldrig spelat på förut och vi har tagits emot bra.

Hur skulle ni vilja att ert band beskrevs för någon som aldrig hört er förut?
– Det bästa bandet i universum, säger Bill drömskt och Landon fortsätter:
– Haha! Snabb punkrock, antar jag.

Andra band som influerar Living With Lions är Face To Face, Blink 182, Bouncing Souls, Hotwater Music, Green Day och andra äldre punkrock-band.
– Jag gick med i bandet för ett år sedan så jag var inte där när de skrev skivan, säger Bill. Nästa skiva kommer vara den första med den här line-upen så jag är väldigt exalterad över att börja med den!
– Vi kommer antagligen sitta tillsammans och jamma så får alla komma med sina idéer, så som vi gjort från början, säger Landon.
Har ni börjat med det än?
– Var och en har några små grejer vi skrivit på, men inget större.

Deras texter handlar om allt möjligt men väldigt många är baserade på olika sorters relationer.
– Vår förra sångare skev mycket av de gamla texterna och mycket handlade om alla sorters relationer, inte bara med flickvänner utan även familj, vänner, och vänner man förlorat, säger Bill.
Har ni känt att ni förlorat många relationer på grund av er livsstil?
Bill: – Det är många som vi inte träffar så ofta längre, och våra flickvänner har bara dumpat oss några gånger och inte mer så… Vi är ganska nöjda ändå! Men det finns ju såklart många jag saknar och som jag önskar jag kunde träffa varje dag.

Varför slutade förra sångaren i bandet?
Landon: – Han ville helt enkelt inte turnera längre.
Bill: – Han var väldigt, väldigt gammal…
Landon: – Haha, ja. Han ville ha en annan livsstil. Han var nog bara färdig med det. Men allt är fortfarande bra mellan oss, han är fortfarande min rumskamrat hemma och ibland kommer han på våra spelningar.
Hur fungerade allt med att få en ny sångare?
Bill: – Jag och resten av killarna har känt Stu i åratals, mitt gamla band turnerade med hans gamla band. Jag visste att han hade en bra röst, han sjöng i ett band som heter Lowtalker. Vi gillade hans stil och ringde upp honom och bad honom komma och spela med oss, och resten är historia.
Landon: – Det var en enkel övergång. En bra vän byttes mot en annan bra vän.

Deras senaste skiva Holy Shit har fått mycket kritik från det kristna hållet och den konservativa regeringen i Kanada, efter att en artikel i LA Weekly uppmärksammat albumet.
Att döpa albumet till ”Holy Shit”, ha albumomslaget och texthäftet utformat som en bibel och ersätta bilder på Jesus med bajskorvar var inte populärt inom vissa kretsar.
– Det var några konservativa som inte tyckte att omslaget var lika humoristiskt som vi tyckte, berättar Bill. Men vi brydde oss inte direkt om det.

Syftet var dock aldrig att provocera och de förväntade sig absolut inte den uppmärksamhet de fick.
– Det kändes konstigt och väldigt fånigt, säger Bill. Jag tyckte hela tiden att det var väldigt uppförstorat. Vi var aldrig rädda eller så för de som var arga på oss. Vi tyckte bara de var galna som gjorde en så stor grej av det.
Bill fortsätter:
– Det roliga är att folk ville ha bort skivan från affärerna eller ville att vi ska ändra på det, men allt som hände var att vi fick mer uppmärksamhet. De hjälpte oss snarare än att de blev av med oss.

Var det främst kristna som klagade?
– Ja, för vi har en konservativ regering just nu, säger Landon. De gillade inte idén alls och tog det hela personligt. Så borde det inte vara, man borde inte styra ett land och blanda in sina kristna värderingar.
– Sånt borde skötas seperat, men tyvärr funkar det inte så, säger Bill.

Jag frågar om de vet vad turnékamraterna i det öppet kristna bandet August Burns Red har för åsikter om det hela men Bill och Landon menar att de inte har några invändningar.
– Jag tror de förstår att det bara är ett skämt, säger Bill. Jag har många andra kristna vänner och de vet att det bara är på skoj.
– Vi försöker inte att personligt attackera någon. Det är teoretisk humor, det är allt det är. Vissa kände sig förolämpade och vissa freakade ur för ingen anledning alls. Killarna i August Burns Red är supercoola och definitivt intelligenta. De har tittat på albumet utan att säga något och några av dem har till och med skivan. De är toppenbra killar, jag tror de förstår.
– Min familj är också superkristna men de förstår att det är humor utan att disrespektera någon, säger Landon. Ingen av av texterna har ens något alls med albumets omslag att göra.

Vad är det svåraste med att vara i ett band?
Bill: – Att vara bortkopplad från allt annat som försigår. De flesta av oss har flickvänner och nära familj och vänner.
Landon: – Det är svårt att inte kunna träffa dem under långa perioder och eftersom vi inte har så mycket pengar är det svårt att hålla kontakten med dem.
Bill: – Speciellt när vi är här borta, tidsskillnaden är så stor. Men förutom det är det inga klagomål här! Jag skulle inte vilja göra något annat. Det skulle vara tråkigt. Vi har blivit alldeles för bortskämda.

Har era föräldrar någonsin försökt få er att skaffa ett riktigt jobb?
Båda: – Oja!
Landon: – Hela tiden.
Bill: – Min mamma sa till mig för några veckor sedan innan vi åkte till europa: ”kanske du skulle börja fundera på vad du vill bli när du blir stor.”. Och jag svarade ”well…”.
Landon: – Hahaha, samma med min mamma.

Vilken är den bästa komplimangen ni fått för ert band och er musik?
Landon: – ”That was a really awesome show!”
Bill: – Favoritband… Bästa bandet i universum… Det är några av mina favoriter! Jag gillar allt förutom ”den rödhåriga gitarristen”. (skratt)

Och det värsta ni hört?
Landon: – ”Om ni spelar en låt till tar vi livet av oss”. Vi svarade ”well, vi kommer spela tre till så ni kan gå och skjuta skallen av er”. Det var på en metalturné vi spelade på för några år sedan. Vi passade inte alls in där.

Har ni något annat ni vill tillägga?
Bill: – Everyone in The Ghost Inside have giant penises! Och köp vår skiva!
Landon: – Check out Holy Shit! Och…
Bill: – … Keep drinking that beer.

Bill och Landon från Living With Lions om…

… sina bästa tips till andra band som vill nå ut med sin musik:
Bill: – Gå ut och spela så mycket som möjligt. Jobba väldigt hårt och förvänta er inte någon som räcker ut handen eller något skivbolag ska trolla och göra så att allt kommer bli bra. Jobba hårt, var hungrig och var beredd på att leva fattigt i några år.
Landon: – Drick så mycket öl ni kan! Fast efter ni spelat och inte innan. Då går det skitdåligt.

… deras motto:
Bill: – Haha, vi har några stycken. ”Fuck it”, ”Whatever”, ”Let’s do this”.
Landon: – ”We’ll do it live!”.

… deras favoritmusik just nu:
Bill: – Jag lyssnar mycket på nya Omen-skivan just nu.
Landon: – Bland annat Defeater och Fireworks.

… sina framtida drömmar:
Bill: – Fortsätta turnera och se nya platser. Vi skulle väldigt gärna vilja åka till Japan och Australien.

– – –

Kolla in videon till Honesty, Honestly här nedan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...