Intervju: Bring Me The Horizon: ”Att vara skit tar dig ingenstans”

Rocksoul.se träffade sångaren Oliver Sykes och gitarristen Jona Weinhofen från brittiska metalcore-bandet Bring Me The Horizon under deras senaste Stockholms-besök. Det resulterade i en pratstund om livsproblem, deras nylanserade barbecuesås ”Bring Me The BBQ” och när det blir ”för mycket” med deras galna fans.

Man blir inte precis förvånad när ett band som Bring Me The Horizon tar med sig en vodkaflaska till en intervju. Inte heller att en smått berusad Oliver Sykes plötsligt tar upp sin mobiltelefon och börjar filma mitt under intervjun. Jag har intervjuat Bring Me The Horizon två gånger tidigare, och trots ovanstående incidenter är det här den mest normala intervjun hittills. Det blev en i alla fall stundtals civiliserad pratstund om livsproblem, barbecuesås och galna fans.

Bring Me The Horizon är när vi träffar dem på turné med Machine Head, Devildriver och Darkest Hour. De är band som kanske inte riktigt har samma fanbase som Bring Me The Horizon men de tycks inte vara oroliga för att inte passa in.
– Det är en stor metalturné, säger Oliver. Det finns folk som är här för att se oss och andra som bara vill se Machine Head. På det sättet är det en bra turné för oss, vi får spela både för våra fans och för folk som egentligen inte vill se oss och det blir vårt jobb att övertala dem om att vi är ett bra band som de borde gilla.
– Alla band befinner sig under metal-paraplyet, säger Jona. Det är inte som att vi är ett popunkband som turnerar med Machine Head. Vi är bara lite annorlunda musikaliskt sett.

Bring Me The Horizon släppte förra året sin tredje skiva There Is a Hell, Believe Me I’ve Seen It. There Is a Heaven, Let’s Keep It a Secret och planerar att efter denna turné ta en liten paus och sen börja skriva sin nästa skiva i början på nästa år.
– Vi skriver bara när vi är hemma, förklarar Oliver.
– Lee har ett riff dock!, skämtar Jona. Nä, det är för svårt att få alla motiverade.
– Vi ser turnerandet som semester och tid att njuta av, säger Oliver.

”Vi har alla problem som förföljer oss om nätterna och som vi kämpar för att övervinna. ” – Oliver Sykes

Nyligen släppte de videon till Alligator Blood från nya skivan. En låt som har en speciell historia bakom sig.
– Låten handlar om att spela rysk roulette, berättar Oliver. Det handlar om det vi gör när vi leker med våra liv, oavsett vad det gäller. I mitt fall är det om drogmissbruk och beroende. Det är i stort sett temat. Varje gång man leker den leken riskerar man sitt liv. Videon porträtterar det genom att inte använda pistoler. Så varje medlem har ett eget sätt att spela spelet utan att dö. Om man kollar noggrant på videon ser man att varje medlem har ett eget spel att spela och vinna.

Vilket är spelet ni behöver överleva? Oliver pratar om droger men du Jona är straight edge eller hur?
– Jo, men jag skrev inte låten. Jag är bara en snygg kille i videon, haha. I videon handlar det om någon tjej som jag är kär i och som dumpar mig eller något sånt.
– Alla har vi våra egna problem att handskas med och på ett sätt spelar vi alla rysk roulette, säger Oliver. I verkligheten kanske det inte är lika extremt som att vi dödar varandra men vi har alla problem som förföljer oss om nätterna och som vi kämpar för att övervinna.

Tidigare i år lanserade Bring Me The Horizon dessutom otippat nog sin egna barbecuesås ”Bring Me The BBQ”.
– Japp det stämmer! Den passar riktigt bra ihop med vodka! skämtar Jona.
– Jag är ett stort fan av barbecue-såser och det är något vi alltid velat göra, berättar Oliver. Vi fick möjligheten att göra en sås och lekte runt med recept tills vi äntligen hittade en smak vi gillade.
Och ni säljer det på er merchandise?
Oliver: – Ja, för ett alldeles för dyrt pris. 15 pund.
Jona: – Vi försökte göra det billigare.
Oliver: – Det smakar som Jesus sperma men det är inte värt det.
Hur bra har det sålt?
Matt N (bandets trummis): – Det har sålt platinum i England!
Jona: – Vi har sålt några stycken på turné, vet inte hur det sålt online. Men den är riktigt god! Jag skulle betala 15 pund för den.

Vilket är bästa sättet att använda den?
Jona: – Hur som helst! Vi doppar majschips i det, har det på varmkorvar, hamburgare, smörgåsar…
Oliver: – … Pizza, verkligen allt. Glass…
Glass?
Oliver: – Det funkar!
Jona: – Men det skulle nog inte vara så gott.

Lagar ni mat?
Oliver: – Ja, det gör vi alla.
Jona: – Inte på turné eftersom vi inte har något kök men…
Oliver: – När jag kommer hem står jag vid grillen.
Jona: – När vi kommer hem är det matfest!
Oliver: – Oh yeah!
Det är svårt att föreställa sig någon av er i köket…
Jona: – Verkligen? jag är jättebra på att göra pizza och en massa saker! Fyllda potatisar, och cheesecake, som inte ens innehåller ost…

”Det är det som är så spännande när man får ha en rider. Shit, vi kan få hur mycket vodka som helst på vår rider!”

Så hur är det med catering? Vilken är den värsta ni haft?
Jona: – Jag vet inte. Ingen catering alls är den värsta.
Oliver: – Det beror på, ibland får man skit. Europa är oftast rätt bra. USA kan vara ganska primärt.
Jona: – Det värsta är när man är ett band som just startat och får bara majschips, salsa och vatten and that’s all.
Oliver: – Det är det som är så spännande när man får ha en rider. Shit, vi kan få hur mycket vodka som helst på vår rider!

När ni startade bandet, hade ni som mål att komma dit ni är nu?
Oliver: – Nope. Det var mer som en hobby. Vi hade aldrig något mål, vi trodde aldrig vi skulle komma så här långt.
Känns det overkligt att tänka på att ni gjort det?
Oliver: – Jag antar att det är lite konstigt men samtidigt så är vi ju awesome, så på det sättet är det ju rätt väntat.

Vad har ni för tips till andra band som vill bli framgångsrika?
Oliver: – Don’t be shit! Att vara skit kommer inte ta dig någonstans här i livet. Och smink brukar ofta funka. Har ni sett Black Veil Brides? Fruktansvärt band, absolutely dogshit. Men de sminkar sig och de verkar gå bra för dem ändå. Så smink kan vara något att satsa på!

Hur känns det att ha en sån stark och hängiven fanbase?
Oliver: – Det känns toppen att få resa runt världen och spela inför folk som vill se ens band. Och att de har tatueringar av ens låttexter, ger en presenter och berättar för oss hur mycket vi betyder för dem. Det är fantastiskt.

Kan ni relatera till fans som köar för att se eller träffa er?
Oliver: – Det är något vi tycker är ganska förvirrande. När vi var 13, 14 var vi precis likadana. Man kan liksom inte skylla ifrån sig.

Har ni någonsin köat för en konsert?
Jona: – Självklart! Jag köade för The Prodigy en gång! Keith Flint rörde nästan min hand när jag stod i första ledet.
Oliver: – Drowning Pool 2003. Linkin Park, New Found Glory… Det är sånt man gör som ungdom. Det är en gemenskap. Man går och möter upp sina vänner och går dit och peppar tillsammans.

”Att folk har min autograf intatuerat. Att de har mitt ansikte tatuerat på arslet. Vad ska de tycka om det om tjugo år? ” – Oliver Sykes

Vilken är den bästa komplimangen ni fått för ert band?
Jona: – Vi hör mycket fina saker. Några tjejer har sagt att de vill våldta oss. Så det är ju typ en komplimang, antar jag.
Oliver: – När folk kommer upp och har tatuerat något och säger att de ville ta livet av sig men att våra texter hjälpte dem igenom deras mörka perioder, och utan oss skulle de inte leva. Såna saker slår högt.
Jona: – Och tatueringar, något som kommer finnas på deras kroppar för resten av deras liv.
Oliver: – Att folk har min autograf intatuerad. Att de har mitt ansikte tatuerat på arslet. Vad ska de tycka om det om tjugo år? Det är också en väldigt stor komplimang.

Kommer de ofta fram för att visa sina tatueringar?
Jona: – Ja. Särskilt tjejen med den på arslet. Den är inte ens särskilt fin, förstår inte varför hon envisas med att visa den.

Känner ni någonsin att det kan bli ”för mycket” med era fans?
Jona: – Ja, i Brasilien. När vi lämnade spelstället var det typ 150 kids utanför som försökte slita kläderna av en och stjäla allt man ägde. De väntade utanför bussen och försökte hänga med medans bussen åkte mot hotellet. Och så var det en tjej som smitit in i bussen och gömde sig för att försöka åka med. Det är då det blir för mycket! Det är smickrande på ett stalker-vis. Det kändes som en zombiefilm när det är 100 kids utanför som slår på fönsterrutorna och skriker.

Vilken artist skulle göra er starstruck?
Oliver: – Jag och Jared Leto hängde nyligen i hans hus i LA, vi kom väldigt bra överrens. Han är med i några av mina favoritfilmer och jag gillar hans band men trots det blir jag inte direkt starstruck. Men för en som kommer från Sheffield är det rätt coolt att kunna hänga med en sån som honom, liksom. Hur gay det än låter – sånt får mig exalterad!
Hur är han som person?
Oliver: – Han är riktigt trevlig. Lite konstig, men inget dickhead. Bara excentrisk. Hans hjärna slutar aldrig tänka. Han tänker alltid på något. Han är en väldigt talangfull person.
Vet ni vad han tycker om ert band?
Oliver: – Jag tror han diggar det!

”Man kan gå på scen utan att bry sig ett skit, och man kan gå på scen och tänka shit det här kommer vara läskigt. Allt beror på situationen. ”

Är ni någonsin nervösa innan en spelning?
Oliver: – Det beror på vad det är för spelning. Storleken spelar ingen roll, om det är inför 30 000 eller 100 personer. Det beror på om ens föräldrar är där och vilka band man spelar med. Man kan gå på scen utan att bry sig ett skit, och man kan gå på scen och tänka shit det här kommer vara läskigt. Allt beror på situationen. Det kanske finns folk i publiken som inte vill se oss. Som idag, Machine Head är inte samma typ av band som oss, så vi kan lika gärna bli utbuade ikväll. Man vet aldrig.

Vad brukar ni tänka på när ni står på scen?
Oliver: – Det är lustigt, det är olika. Vi brukar prata om det, ibland tänker man på de mest vardagliga saker man kan tänka på. Man kan göra en spelning och tänka på vad man vill äta efteråt.
Jona: – Eller att man har en t-shirt man behöver tvätta.
Oliver: – Eller så tänker man på hur awesome detta är. Tankarna kan vandra åt alla möjliga håll.
Jona: – Om spelningen är riktigt bra är det lätt att stanna i nuet och kolla på någon som stagedivar eller något. Då man märker sånt och tänker att detta är fucking cool!

Vad är det galnaste ni sett någon i publiken göra?
Oliver: – Jag har sett en kille i rullstol crowdsurfa. Det var riktigt coolt.
Jona: – En gång gick strömmen när vi skulle spela så vi fick ställa in precis innan. Det var 1600 kids som skrek ute på parkeringen så vi bestämde oss för att spela ett akustiskt set ovanpå en skitig container. Och det var kids som skapade circlepits medans vi spelade akustiskt. Och så var det en fet kille med liten snopp som klädde av sig naken. Det finns på vår dvd så man kan se det när den kommer ut!

När kommer den ut?
Oliver: – På juldagen. Gratis! På Ladsontour.com. Vårt skivbolag lät oss inte släppa den, för det första klippet är på Matt N’s kuk.
Jona: – Gillar man sånt kommer man gilla vår dvd!

Har ni något annat ni vill tillägga?
Oliver: – Real men don’t rape!
Jona: – Stay in school.

Oliver och Jona från Bring Me The Horizon om…

… sin favoritmusik just nu:
Oliver: – Kasabians nya album fucking kills it! While She Sleeps, de är på väg att bli jättestora. Draper, en dubstepartist från england, också på väg att bli stor.
Jona: – Turboweekend från Danmark. Vi lyssnar inte på så mycket heavymusik på turné. Det blir mest electro, dubstep, postrock, rock och popmusik. Vi lyssnar på allt!

… sina bandmedlemmar beskrivna med ett ord:
Oliver: – Matt N är ”the goofy one”. Lee är den blyga. Matt K är den obskyra. Jag är den oberäkneliga. Jona är den nyktra!

… det största de uppnått som band:
Oliver: – Träffa Meatloaf, träffa Bon Jovi, träffa Alice Cooper, vinna ett Kerrang Awards för bästa album 2011, höra Demi Lovato säga att jag borde bli hennes pojkvän…
Jona: – Kerrang Awards var coolt, vi vann för bästa album 2011 och slog My Chemical Romance och Bullet For My Valentine.
Oliver: – Det finns så mycket som vi uppnått som vi är väldigt stolta över, oavsett om det betyder något för andra än oss eller inte.

… sina framtidsplaner:
Jona: – Ha ledigt i jul och umgås med våra familjer och sen börja skriva nytt. Vi kommer nog inte göra någon spelning förrän vid den här tiden nästa år. Det blir en lång paus.

Kolla in videon till Alligator Blood här nedan:

TEXT: Rosanna Rundlöf & Gosia Machaczka
FOTO: Pressfoto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...