Intervju: The Horrors: ”Musik som inte påverkar är meningslös”

The Horrors är bandet från England som med senaste albumet Skying släppt tre skivor. Musikaliskt har de beskrivits som alltifrån garagepunk till postpunk-revival. Den gemensamma nämnaren är att de alltid gjort musik med känsla. ”Den musik som stannar längst är den som bidrar med någon sorts känsla” säger Tom Cowan (synthesizer) när Rocksoul.se möter honom och Joshua Hayward (gitarr) innan deras Stockholmsspelning på Debaser i november.

The Horrors spelade på Debaser även 2007 och har därefter spelat på Peace & Love och Siestafestivalen. Men utöver det besöker de Sverige väldigt sällan.
– Vi besöker faktiskt inte så många ställen ofta överhuvudtaget, säger Tom. Vi är oftast upptagna med något annat någon annanstans. Det kan vara att göra en skiva, spela någonstans, eller att inte göra något alls.
– När händer det egentligen?, undrar Joshua ironiskt.
– Det är svårt att hinna besöka ställen ofta, konstaterar Tom.

När The Horrors släppte sin debutskiva Strange House 2007 var de ett av Englands mest hypade band och prydde omslag efter omslag till engelska musiktidningar. De fick mycket uppmärksamhet för sin extrema look och unika musikstil. De var dock aldrig oroliga för att bortglömda efter det och den enda pressen de kände kom från de själva.
Tom: – Bara från oss själva. På att göra saker bättre och ta saker ett steg längre.
Är ni nöjda med hur era liv förändrats sen det?
Tom: – Jag tänkte på det idag. När man är i ett band och folk kan läsa om en i tidningar så tror de att man har massa pengar och att ens liv är perfekt, men så är det inte. Vi är faktiskt ganska fattiga.
Joshua: – Vi har alltid jobb att göra.
Tom: – Ja, vi jobbar alltid med något vilket är bra och jag är glad att jag får jobba med något jag älskar. Annars vet jag inte om våra liv förändrats så mycket. Jag däremot har förändrats, men inget radikalt. Det är inte den här galna livsstilen, jag har vänner i band som har mycket galnare liv än mig.
Hur har ni förändrats som personer?
Tom: – Jag tror jag insett att det finns så mycket i världen, så mycket att se och göra och ställen att bli inspirerad av. Jag har nog blivit mer öppen som person.

Hur viktigt är det med framgång för er? Hade ni varit lika nöjda även om det inte hade gått så bra för The Horrors?
Tom: – SÅ bra har det inte gått! Det har gått bra, men det är inte som att vi… När man tänker på ett band det går bra för tänker man mer på band som U2.
Men det finns alltid olika nivåer…
Tom: – Jo, det finns folk som lyssnar på oss, som vill se oss och som köper våra skivor. Vi får dessutom mer radiotid än förut vilket är kul.
Joshua: – Det gör dem ”där uppe” nöjda…
Tom: – Det gör alla nöjda! Det är ju ingen mening med att göra bra musik om ingen får höra den.

”Vi ville väcka rädsla i folk. ”

The Horrors nya skiva Skying släpptes tidigare i år och är döpt efter hur musiken på skivan låter. Meningen var att skapa en upplyftande känsla.
Tom: – Det är något vi försökt med på de två senaste albumena också. Melodiskt kan det gå både uppåt och neråt. Musiken ska ha en känslomässig påverkan. Om musik inte påverkar dig alls är den meningslös. Om den bara finns där.
Joshua: – Som hissmusik.
Tom: – Dance/lounge/jazz/nonsens som spelas i hotell och i barer och påverkar dig inte alls. Det motsatta till det är musik som stannar i folks hjärtan och huvuden. Ibland stannar den för att den har en catchy hook men den musik som stannar längst är den som bidrar med någon sorts känsla.

The Horrors är ett band som verkligen har utvecklat sitt sound skiva efter skiva. Den mer aggressiva och snabbare känslan på debuten Strange House menar de beror på att de då var yngre.
Tom: – Det hade nog med att göra att vi var lite yngre.
Joshua: – Vi ville väcka rädsla i folk.
Tom: – Eller glädje. Vilket också är en likvärdig känsla.

Hur fungererar det på era liveshower, hur balanserar ni låtarna till ett set?
Tom: – För tillfället spelar vi inga låtar från vår första skiva. För det känns inte som de passar just nu. Vi kommer att spela låtar från Strange House igen, vid någon tidpunkt.
Joshua: – När det känns rätt.
Tom: – Det är inte det att vi är trötta på dem, det är fortfarande väldigt roligt att spela dem. Men det är inte det vi vill göra just nu. Det kommer nog en tid då vi vill spela de där låtarna igen.
Joshua: – Vi kanske skulle börja spela Gil Sleeping igen…

The Horrors låtlista till spelningen på Debaser Slussen.

Upplever ni någonsin ”writer’s block” eller att ni känner er helt oinspirerade?
Joshua: – Det är nog mer att man känner sig förvirrad.
Tom: – Ja, det kan hända. Det har hänt att jag inte varit säker på om det jag gjort är bra och man vet inte riktigt vad man vill göra. Det är inte direkt writer’s block, utan mer att man försöker hitta det man verkligen vill göra.
Joshua: – När man som vi är ett femmannaband kan man inte riktigt få writer’s block. Det är när vi jobbar tillsammans som bra musik kommer fram.
Tom: – Men det kan också vara tvärtom, när vi inte synkar alls.
Är det svårt att få alla överrens musikaliskt?
Tom: – Ja, det är det. Om vi vill få alla överrens måste vi alla jobba igenom samma bit flera gånger tills alla är nöjda eller tills någon känner att det inte funkar alls. Det kan vara svårt, men ibland kan det vara väldigt lätt också.

Har ni några idéer eller visioner för vad ni vill göra till er nästa skiva?
Tom: – Det har jag men jag vill inte säga något om det än för det kommer inte vara det jag säger nu, haha. Det kommer vara väldigt svårt. Skulle vi sätta oss ner och så kommer alla säga ”jag vill ha det så” och ”nej så kan vi inte ha det”. Det är nog bäst att inte prata om det för mycket.
Tom: – Det är lustigt när jag läser om folk som tror det är uppenbart att vi lyssnat på ett visst band och försökt göra någon sorts revivalskiva. Så är det ju verkligen inte, vi pratar inte om vad vi vill göra, det är mycket enklare för oss att bara spela och på så sätt beskriva vad vi vill göra.

”Vi har gjort för mycket bra musik nu, det finns inget att argumentera om. ”

Inte bara musikaliskt har de förändrat sig utan deras klädstil och image har definitivt tonats ner de senaste åren. Tom och Jousha tycker dock inte att skillnaden mellan nu och då är allt för stor.
Tom: – Att förändra sin image är något som popstjärnor gör. Något som stylister gör. Men för oss är det är nog så simpelt som att vi går in i en affär och köper en blå tröja istället för en svart. Att förändra sin image är något man sätter sig ner och diskuterar runt ett bord. Man kanske har en lookbook framför sig och tänker att man skulle vilja se ut lite mer som David Bowie. Det är inte riktigt vår grej. Jag vet inte, jag har haft samma jeans på mig i sex år. Jag har kanske köpt en ny tröja då och då men inte mer än så.

De är medvetna om att en del lät imagen överskugga musiken och att vissa hade fördomar efter att bara ha sett deras pressbilder.
Joshua: – Jag tyckte det var frustrerande när folk bara brydde sig om hur mycket eyeliner vi hade. Det var lite fånigt. Men man kan inte tänka så mycket på det.
Tom: – Det var länge sen nu, och vi tänker inte på det längre. Vi har gjort för mycket bra musik nu, det finns inget att argumentera om.

The Horrors 2007.

Finns det några andra vanliga missuppfattningar om er?
Joshua: – Att vi älskar skräckfilmer.
Tom: – Ja, det gör vi inte alls.
Joshua: – Det var en som sa att jag var väldigt kort häromdagen också.
Tom: – Haha, sa någon att du var kort?!
Joshua: – Den sa att jag såg väldigt liten ut jämfört med på bilder.

”Om man gör något kreativt, till exempel skapar musik eller målar, så finns det något i det som kommer ut i hur man ser ut. ”

Hur viktigt är det med mode och stil för band?
Tom: – För en del band är det nog väldigt viktigt. Ibland går musiken och hur man ser ut hand i hand men mode är något som ändras hela tiden och inte av vanliga människor utan av folk i designhus. Sånt intresserar mig inte alls, det är inget för mig. Förutom när jag får gratis kläder, det är alltid väldigt trevligt! Men annars är det inte viktigt alls för mig och jag tror inte det är så viktigt för andra band heller. Hur man ser ut är bara en representation av en själv. Om man gör något kreativt, till exempel skapar musik eller målar så finns det något i det som kommer ut i hur man ser ut.
Får ni mycket gratis kläder?
Tom: – Ibland… haha. Vi får till exempel saker från Nudie, som är ett svenskt jeansmärke. De gör de bästa jeansen ever! De är de enda jeansen som inte förlorar sin form. Därför är de perfekta att turnera i, för de får inga såna där fula veck. Det är det bästa med dem!

Är ni någonsin nervösa inför en spelning?
Joshua: – Ja.
Tom: – Jag har inte varit nervös på väldigt länge faktiskt. Senast var när vi skulle spela in en grej till tv. Att spela live inför miljontasl människor. Peter Gabriels var där. Det är nervöst att spela inför musiker som är mycket bättre än vad du själv är. Och man vill bara inte sabba det. Men vi klarade det och det gick bra.

Vad brukar ni tänka på när ni står på scen?
Tom: – ”Jag hoppas verkligen det här kommer gå bra!”. Haha.
Joshua: – Roast dinners…
Tom: – Jag brukar försöka att distrahera mig.
Joshua: – Det är skönt att inte tänka alls.
Tom: – Det bästa är när man bara kan njuta av det.

Vad är det bästa med att vara i The Horrors?
Tom: – Att få vara i ett band med så underbara personer som du Josh!
Joshua: – Jag gillar verkligen Tom’s röst. Jag tycker han har en av de bästa talrösterna och jag har tur som får höra den mycket.
Tom: – Tack Josh! Själv hatar jag min röst när jag hör den på band, haha.

Hur ser framtiden ut? När kan vi förvänta oss en ny skiva?
Tom: – Vi pratade om att vi inte är här så ofta, och att det är många ställen vi inte får se särskilt ofta. Så vi måste åka till alla de där ställena och spela, vilket vi gör nu och antagligen kommer göra fram tills nästa september. Chanserna finns att vi går in i studion i januari och börjar jobba på lite grejer. Men först måste vi städa upp i studion. Det är en enda stor röra.
Joshua: – Bandet vi delar den med är väldigt skitiga av sig.
Tom: – VÄLDIGT stökiga. Vem vet hur det ser ut nu när vi kommer tillbaka?

Har ni något annat ni vill tillägga?
Tom: – Köp vår skiva och ladda inte ner den gratis på internet för det är fel. That’s my message!

– – –

Här är The Horrors senaste video till den fantastiskt fina Still Life:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...