Intervju: Glamour Of The Kill: ”Vi ger alltid 100 %”

Glamour Of The Kill är ett popmetal-band från York i England som av många spås en ljus framtid. De släppte sin debutskiva The Summoning förra året och Kerrang! kallade de nyligen ”one of the UK’s brightest young hopes.”. Rocksoul.se träffade Davey Richmond som är sångare och basist i bandet när de besökte Stockholm för första gången på sin turné med Alesana, We Came As Romans och Iwrestledabearonce i slutet av januari.

Davey Richmond är sångare och basist i Glamour Of The Kill och sitter inne på Fryshuset och dricker en kopp te för att värma sig i vinterkylan. De är för första gången på besök i Sverige och Stockholm.
– Det här är vår längsta europaturné hittills, berättar Davey. Vi får nya fans och alla band på turnén är really fucking cool. Det är förstås alltid svårt att vara första bandet som spelar när det är många som inte vet vilka vi är, men det känns som att vi vinner nya fans varje kväll.
Ni har inte blivit utbuade än?
– Nej, inte än, haha! Kanske ikväll.
Det tror jag inte! Vad tycker du om de andra banden som spelar?
– Riktigt bra, riktigt coola killar! Jag hade aldrig träffat någon av dem innan. Det är alltid roligt när alla kommer överrens. Jag vill inte att den här turnén ska ta slut.

Hur skulle du beskriva Glamour Of The Kill för någon som aldrig hört er förut?
– Popmetal. Vi har heavy delar men också catchy delar där folk kan sjunga med. Vi lyssnar på väldigt olika sorts musik, och det märks i vår musik. Jag älskar Slipknot och Cannibal Corpse, men även Katy Perry och mjukare musik. När vi skriver musik kommer influenserna ifrån sånt. Vi är inte rädda för att blanda olika stilar.
– Vi uppskattar verkligen all sorts musik. Iwrestledabearonce till exempel är ett band som vi normalt sett inte lyssnar på men efter att ha hört dem spela varje kväll ett tag nu börjar vi komma in i det.

Förra året släppte de sitt debutalbum The Summoning. Ett steg uppåt från deras första sjävbetitlade EP som kom 2008, menar Davey.
– Vi har nog blivit äldre, och vår musikaliska passion har förändrats. Vi försökte göra vårt bästa, och tog alla idéer vi hade och kastade in dem i elva låtar. Vi är väldigt stolta över det. Det är ett stort steg framåt ifrån ep:n. Det är ljudet av ett band som vuxit. Det gick tre år emellan ep:n och skivan. Det är mycket tid för ett band att växa.
Vad handlar era låtar om?
– Vi tänker på ämnen och baserar texterna på det. Exempelvis så är låten Dying From The Inside om att förlora någon man älskar och hur man ska kunna gå vidare. Det behöver inte nödvändigtvis vara något vi har upplevt, men det är något som många går igenom.

För tillfället håller Glamour Of The Kill på och skriver på sitt nästkommande album.
– Vi brukar skriva en del i vår van, säger Davey. Jag har så många idéer för nästa album att det är helt sjukt! Jag har alltid med mig mobilen och spelar in saker vart jag än går, till och med om jag går på toa! Det kommer nog bli bra, vi är alla väldigt exalterade inför det. Vi vill få ut det så snart som möjligt.
– Vi kommer nog alltid ha samma sound men med varje skiva handlar det om att växa som band och musiker.
Vad är det du spelar in på mobilen? Sång?
– Ja, och även gitarrdelar. Alla möjliga idéer jag får, i stort sett. Så fort jag får en bra idé spelar jag in den och skickar den till de andra killarna.
Känner du dig alltid full av inspiration eller finns det perioder då inget kommer ut?
– Jag vet inte riktigt. Vissa perioder är jag mer inne i det än andra. Ibland är det ”åh den här är så awesome, jag kommer göra klart den idag”. Andra gånger är det bara ”den här är väl okej”. Ibland är det svårt att komma i rätt humör för det. Men mestadels så är jag i rätt stämning! Men är jag bakfull så brukar det vara rätt illa.

När tror du vi kan förvänta oss nästa skiva?
– Svårt att säga, men förhoppningsvis i slutet av det här året eller i början på nästa. Vi kommer släppa The Summoning i USA först. Vi skulle verkligen vilja åka dit och turnera. Vårt management ligger där så vi skulle verkligen vilja åka dit och smasha!

Har du alltid velat spela i band?
– Inte alltid. När jag var yngre ville jag bli polis, haha! Men sen tatuerade jag mina händer så jag kan nog inte bli det längre.
– Jag växte upp med att lyssna på David Bowie, Bob Dylan och Queen, jag tror att när min syster skaffade en akustisk gitarr och jag började spela på den så visste jag att det var det här jag ville göra. Jag skaffade ett band när jag var 14 och spelade Blink 182-covers, riktigt dåliga var vi. Men jag tyckte det var så roligt och det fick mig att känna att det var det här jag ville göra.

Vad är ditt bästa tips för andra band som vill nå ut med sin musik?
– Att inte vara rädd för att spela och lämna sin hemort för andra städer. Det bästa man kan göra är att se till att så många som möjligt får höra dem. Även om man åker någonstans och spelar inför bara tre personer så kommer det vara fler nästa gång för de har berättat för sina vänner. Man får inte vara rädd för att spela överallt.
Det är kanske svårt att få spela överallt för ett litet band.
– Jo, det är det. När vi började fick vi ringa runt till spelställen och fråga ”Får vi spela? Får vi spela? Får vi spela?”. Och de svarade ”Nej. Nej. Nej.”. Haha! Men till slut fick vi några och sen har det rullat på efter det.
Hur känns det att få så många ”nej”?
– Haha, då visste vi nog att de skulle svara så. Om vi ringde tjugo ställen fick vi kanske tre spelningar.

Vilken är den bästa spelningen du varit på?
– När jag såg Kizz i Manchester för några år sedan, det var awesome! De är ett av mina favoritband. Deras spelningar är alltid fantastiska, jag har sett de några gånger. Slipknot är också helt galet bra live!

Vad lyssnar du på för musik just nu, har du något du vill rekommendera?
– Jag lyssnar på väldigt blandad musik. Mycket Ed Sheeran och hans album ”+”. Han spelar akustiskt och håller på att bli väldigt stor i England just nu. Det är väldigt lugn, akustisk musik. Eftersom vi spelar så fartfylld musik så gillar jag att lyssna på lugn musik på min ipod. Sånt som är annorlunda, som inte är heavy.

Vad kan vi förvänta oss av kvällens spelning?
– Vi ger alltid 100% och ser till att publiken får en bra upplevelse. Har de roligt så har vi det. Det är mer som en fest än som en spelning. Vi går på scen och skaffar nya vänner och bara har roligt. När man inte längre har roligt är det nog då man vet att det är dags att sluta.

Vad brukar du tänka på när du står på scen?
– Man känner sig lite borttappad när man står där. Man går upp på scen varje kväll och försöker ge allt man har. Det är lite som en halvtimme av dimma av excitement, för jag älskar det så mycket. Det är coolt. Jag kan inte riktigt förklara det! Haha.
Som en dimma?
– Ja, som en dimma. Jag stänger ute allt annat för jag älskar det så mycket.
En del tänker tydligen på vad de ska äta efter spelningen.
– Haha, pizza, pizza, pizza… Nej nej. Jag äter alltid innan så jag tänker inte på mat. Kanske tänker jag på vart vi ska efteråt. Men annars så är jag in my bubble of rock!

 

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

Glamour of The Kill kommer under året fortsätta turnera och skriva på sitt nästa album.
Kolla in videon till Feeling Alive här nedan så länge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...