Intervju: Asking Alexandria: ”Vi slåss om vem som ska duscha först!”

Rocksoul.se träffade basisten Sam Bettley och gitarristen Cameron Liddell från det brittiska bandet Asking Alexandria innan deras spelning på Klubben i Stockholm i början på februari. Det blev en intervju om bland annat duschvanor, tatueringar och vad som är deras käraste ägodel.

Intervjun var schemalagd till kl. 17, men strax innan det kommer deras turnémanager och frågar mig vilken bandmedlem han ska väcka, då alla ligger kvar i turnébussen och sover. Det spelar ingen roll svarar jag, och efter en kvart kommer han tillbaka. ”Jag ber om ursäkt, men alla är heldöda. Kan vi skjuta upp det en timme?”.
Man blir inte särskilt förvånad, särskilt inte när det gäller ett band som Asking Alexandria. Efter dryga timmen kommer i alla fall basisten Sam Bettley och gitarristen Cameron Liddell instapplande in i rummet bakom scenen på Fryshuset. De är trötta, flamsiga, och glada över att det inte är en videointervju.

De är på turné med Blessthefall och Chelsea Grin på sin första turné som når Stockholm. Sin första Sverigespelning gjorde de på Siestafestivalen i somras. Jag frågar om de har några minnen från det och ser lite förundrade ut.
Sam: – Inte direkt… Tror vi flög dit… Nej, jag minns inte. För mycket alkohol.
Minns ni något från era turnéer överhuvudtaget?
Cameron: – Haha!
Sam: – Jo, vi har ett par galna minnen från USA, antar jag! Minnen från spelningar, vilka vi spelade med och folk vi träffat och fortfarande känner.

Vad gör ni på er lediga tid på turné, när ni inte spelar?
Sam: – Det känns som att vi inte har så mycket fritid. Efter spelningarna dricker vi och festar och sen vaknar jag sent dagen efter och måste soundchecka. Om jag har tid gillar jag att gå ut och se lite av staden jag är i.
Cameron: – Vi gör inte så mycket, vi chillar när vi kan och smsar med våra flickvänner, och såna normala saker.

Ben Bruce

De skriver även en del ny musik, särskilt i USA där de har två bussar varav en är en studio-buss där de kommer skriva sitt nästa album. Det var inte ens ett år sedan de släppte sitt andra album Reckless & Relentless men de har redan några låt-idéer inför det nästkommande.
Sam: – Det kommer vara heavy. Heavy as balls! Mycket är influenser från musik vi lyssnat på när vi växte upp, mer än någonsin innan. Vi har verkligen satt oss ner och lyssnat på sånt vi gjorde när vi växte upp och tagit in det. Till exempel nu metal band, som Korn, Slipkot, Limb Bizkit.
Cameron: – Hela nu metal-stilen har börjat intressera oss.
Sam: – Det har den alltid gjort.

När Rocksoul.se intervjuade Ben Bruce på Siesta! i somras satt han med en vattenflaska och påstod att han inte längre drack alkohol. Jag frågar hur det står till med den saken nu och när de först tror jag sa ”Danny” ser de båda chockade ut. När de förstår att jag menar Ben skrattar de högt och Cameron fnyser.
Sam: – Well han är inte nykter! Förutom innan han spelar. Det har han faktiskt varit bra på, han har inte druckit en droppe innan han spelar. Men efteråt…
Cameron: – … så tar han eventuellt ett par droppar.
Sam: – Ett par droppar?! Men efteråt. Så på det sättet, ja, han dricker inte alls innan han spelar.
Hur mycket skulle ni säga att ni lever ni upp till rock’n’roll-imagen?
Sam: – Vi är dem vi är, det är bara vi. Vi är exakt likadana i bussen som ute på stan. Det är inte så att vi spelar något för att leva upp till rock’n’roll-imagen. Det är bara såna vi är. Vänner som har roligt!

Hur ofta bråkar ni?
Sam: – Hela tiden! Vi är som bröder. Vi kommer alltid över det. En del gånger är värre än andra, men det är som brödrar, vi blir sams fort och sen är allt bra igen.
Om vad?
Sam: – Dumma grejer. När man dricker, och när man lever så tätt inpå varandra under såhär länge är det oifrånkomligt. Det kan vara att någon spelar musik för högt eller stökar runt omkring sig. Såna saker.
Umgås ni när ni är hemma också?
Sam: – När vi är hemma brukar vi vara ifrån varandra och göra våra egna grejer.
Cameron: – Det är nog bäst så, för annars umgås vi 24/7. Så när vi har ledigt, vilket är sällan, går vi ifrån och lever våra egna liv. Träffar familjen och våra flickvänner. Bara för att få lite space. Så när vi åker på turné igen känns allt nytt igen. Det ger oss en fräsch vibe och sen är vi redo för turné igen. Schampo hjälper mycket.
Sam: – Det får mig att känna mig ren och fräsch, and i’m worth it.
Cameron: – Kommer det ifrån Loreal eller Garnier Fructis?
Sam: – Nu kom jag på att jag behöver ta en dusch.
Cameron: – Fresh yeah! Ska vi ta en dusch efteråt?
Sam: – Yeah let’s do it!
Cameron: – Vill du ta en dusch med oss?
Sam: – Duscha aldrig med honom!
Hur ofta duschar ni på turné?
Sam: – Jag tror faktiskt inte jag har duschat någonsin på turné.
(skratt)
Sam: – Nä, när som helst när vi får tid!
Cameron: – Varje dag, eller varannan iallafall.
Sam: – ”Everyday i’m shuffling”. Alltid!
Cameron: – ”Everyday i’m showering”…
Sam: – Efter varje spelning får vi alltid slåss om vem som ska duscha först. ”Vem är först, vem är sen…”. För man vet aldrig när chansen att få duscha kommer nästa gång.
Cameron: – Om det blir riktigt mycket bråk om duschen får vi helt enkelt duscha tillsammans. Vi tvättar varandra och sparar på så sätt tid.

Hur viktigt är det med utseende och image för ert band?
Sam: – Well, jag ser ut som skit just nu, men annars så är det en stor del!
Cameron: – Det var just därför jag var glad över att det här inte skulle filmas.
Sam: – Sånt är viktigt för alla band. Det är en del av att vara ett band. Kids ser på ett band och har posters och ser bilder i tidningar. Det handlar mycket om hur man ser ut också.
Har ni något extra på er på scen som ni inte har annars?
Sam: – Vi har våra scenkläder som är lite annorlunda, men vi sätter på oss samma kläder varje kväll. Det låter lite snuskigt, men det är vår uniform. Vi tvättar de ibland men ibland luktar de lite illa.

Är ni eller har ni någonsin varit ett superfan av någon?
Sam: – Oh yeah! Alla är det.
Cameron: – Jag är ett superfan av Kate Beckinsale!
Sam: – Ja, faktiskt, han pratar om henne hela tiden.
Cameron: – Jag är besatt av den kvinnan. Jag älskar henne, hon är min andra fru! Men när det gäller band är det Slipknot. De är mitt absoluta favoritband genom tiderna.
Har ni sett dem live?
Sam: – Nej, men jag vill!
Cameron: – Jag såg dem när jag var 12, det var typ den första spelningen jag gick på. Det var Leeds festival och de spelade och det förändrade hela mitt liv. Det var det bästa någonsin.
Sam: – Vi ska spela med dem det här året, kommer bli kul!
Har ni träffat dem?
Sam: – Jag har träffat Corey och Joey. Trevliga killar. Corey presenterade vårt pris på Kerrang! Awards.
Vad sa ni till dem?
Sam: – Ingen aning, var så full. Haha! Jag kommer bara ihåg att han var snäll.
Cameron: – Tror alla skrattade åt oss, men fuck it!

Har ni några musikrelaterade tatueringar?
Cameron: – Jag har det! När jag var riktigt jävla full, som vanligt, skaffade jag den här på knät i Texas, ”I love metal!”-tecknet!
Sam: – Jag har också en, den här inspirerar mig till att skriva musik, min Jurassic Park-tatuering! Utan den tror jag inte jag skulle vara i det här bandet. Jag har också ”When Everyday’s the Weekend” tatuerat på armen, vilken är en låt från vårt första album.

Är det sant att Ben har en smiley och ”WTF” tatuerat på sitt knä?
Sam: – Ja, vi var med när han gjorde den!
Cameron: – Vi utmanade honom att göra den så han gjorde den faktiskt, vilket var lite chockerande.
Sam: – Han har även en tatuering på arslet som jag gjorde på honom på Warped Tour när vi var fulla! Den ser förskräcklig ut.
Cameron: – Han gjorde den medans vi åkte!
Sam: – Det låter riktigt illa. Jag hade tatuerat mig av en riktigt bra tatuerare som var med oss, och Ben sprang till backloungen, la händerna på arslet och utbrast ”tattoo me!”. Så jag grabbade tatueringsmaskinen och bara gjorde det. Han ångrade det dagen efter och hade ont i rumpan. Vilket han oftast har.

Eftersom ni verkar haft så händelserika liv, har ni funderat på att skriva en självbiografi?
Sam: – Jag tror det finns mycket kvar att göra innan det! Det skulle nog bli en rätt tråkig bok om vi gjorde det nu. Det kommer nog dröja några år innan vi gör något sånt. Jag vill uppleva lite mer först. Bandet skulle nog kunna skriva ner en del galenskaper, om vi alla samlade ihop våra erfarenheter. Men individuellt så har vi nog mer att uppleva. Jag är bara 20 år så jag har många år framför mig att göra mer galna saker.

Sam och Cameron från Asking Alexandria om…

… hur de förbereder sig inför en spelning:
Sam: – Vi samlas och peppar upp oss tillsammans.
Cameron: – Vi ber.
Sam: – Haha, nej det gör vi inte. Vi stretchar och värmer upp och deeptroathar Cam…
Cameron: – It’s good times!
Sam: – Vi står alla fem i en cirkel och runkar.

… sitt motto:
Sam: – Jag har nog några stycken, men jag minns något mina föräldrar sa när jag hade aggressionsproblem och brukade bli väldigt arg. ”Rise above it, rise above it, rise above it…” För mycket är bara inte värt att bry sig om.
Cameron: – ”Work your fucking ass off!” Vi har jobbat SÅ hårt för det vi har uppnått. Många dissar oss för det. De inser inte att vi gjort det. De tror vi fått saker lätt för vi lyckats så snabbt.
Sam: – Work hard, play hard!
Cameron: – Ja, definitivt.

… vad som står på deras rider:
Sam: – Vi har bara mat och dryck i stort sett, men i USA har vi mycket mer. Vi brukar ha roligt med det och göra en lista varje dag på saker och en dag tänkte vi att vi kunde ha, bara för att se om vi kunde få det, en dubbel-ended dildo. Så vi skrev det på listan och så fick någon tjej gå till en sexaffär och handla det. Vi döpte den till Alexander.
Cameron: – Alexander den store!
Sam: – Vi kunde inte fatta det. 75 dollar för ingentng. Vi fick James till att spela ett trumsolo med den. En halvmeterlång är den. Jag har en video av James när han spelar med den, jag ska visa den!
Cameron: – Vi har många videos med andra och den också.

… sin käraste ägodel:
Sam: – Antagligen Alexander. (skratt) Jag har med mig en bild på honom överallt! Jag ska visa, här är Alexander! (Sam visar bild på sin mobil)
Cameron: – Titta på honom, han är enorm!

… det bästa med att vara i Asking Alexandria:
Sam: – Jag är väldigt lyckligt lottad som får vara där jag är nu. Mina vänner från skolan har heltidsjobb och går igenom shitty times nu. Och jag får göra det jag alltid velat – vara med mina vänner, spela inför en massa människor varje dag och komma till ställen jag aldrig trodde jag skulle se.

TEXT: Rosanna Rundlöf
LIVEFOTO: Markus Lundqvist

Kolla in videon till Not The American Average här nedan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...