Intervju: Chelsea Grin = In-your-face-typen av musik

Chelsea Grin är ett band från Salt Lake City i USA som med sina hittills två album vuxit till ett av de större namnen i deathcore-genren. Sverige har de dock aldrig besökt förräns slutet på januari i år, och Rocksoul.se passade på att träffa sångaren Alex Koehler innan deras spelning i Stockholm som förband till Asking Alexandria.

Sångaren Alex Koehler sitter i ett rum bakom scenen på Klubben och mår för dagen inte helt på topp.
– Det skulle kunna vara bättre, säger han och skrattar. Jag vill aldrig dricka igen i hela mitt liv. Jag ska förbli nykter.

Om han lyckats hålla det löften är dock väldigt oklart. Dagen innan spelade Chelsea Grin i Göteborg och gick efteråt till en bar, vilket Alex säger är anledningen till att han mår som skit nu. Det är första gången han är i Sverige och han gillar det hittills.
– Det är fint, jag gillar särskilt det här området, det påminner lite om hemma. Det är lite annorlunda, men det får mig att längta hem lite.

De är just nu på turné med Asking Alexandria och Blessthefall och Alex är nöjd med hur turnén har gått hittills.
– Alla spelningar har varit grymma, det har inte varit någon flopp hittills. Publiken har varit väldigt mottagande. Vi spelar inför många som aldrig hört oss förut och det är alltid roligt att spela inför nya fans.

Vilka är de största skillnaderna mellan att spela i USA och i Europa?
– Det är annorlunda stämningar. Till exempel, kids i moshpitsen här gör det för skojs skull, medans de i USA är ute efter blod. Det känns som att här får de inte chansen att se amerikanska band lika ofta så de är lite mer peppade.

Chelsea Grin benämns ofta som deathcore men jag frågar Alex vad han själv skulle kalla den.
– Jag kallar det bara metal. Deathcore är väl genren, men om någon frågar mig vad för musik vi spelar säger jag bara metal. Metal är bra, om man säger deathcore undrar folk ”vad är det?!”. Metal vet de flesta vad det är.

I metalscenen finns det så många olika subgenres som deathcore, grindcore, deathgrind att Alex inte ens själv har någon koll.
– Åh, det är så många olika genres och underetiketter att jag gett upp, haha. Jag vet inte vad många av de där genrerna är längre, när jag hör talas om dem undrar jag själv ”vad är det för något?!”.

Hur kommer det sig att ni spelar just den här sortens musik?
– Jag älskar att spela den här sortens musik, jag älskar att stå på scen och spela musik som kids kan röja till. Det är en in-your-face-typ av musik. Det är roligt att spela den!

Vad skulle du säga är det som får er sticka ut från andra band i er genre?
– Vi adderar udda element till vår musik som ett normalt deathcore-band inte skulle göra. Vi försöker göra alla låtar annorlunda och att tänka utanför boxen. Speciellt med nya skivan vi håller på att skriva så försöker vi definitivt göra en massa annorlunda saker och experimentera så vi får se vad som händer.

De håller just nu på och skriva på sitt kommande album och har hittills fem låtar klara.
– Det kommer bli kul och jag är spänd på att se hur det kommer bli för det kommer bli så annorlunda. Vi har inte vår gitarrist kvar då han hoppade av, och vi ser de som en möjlighet att bryta oss loss, hitta på något nytt, och se om kidsen gillar det.
– Det kommer definitivt fortfarande vara Chelsea Grin men vi adderar lite mer melodiska delar och några mjukare delar. Vi försöker verkligen göra allt vi kan med det vi har.

Är det någon av era låtar som du är mest stolt över?
– Jag gillar verkligen titelspåret på vårt senaste album My Damnation. Det var första låten vi skrev till det albumet. Vi gav mycket i den låten och den visade sig bli en av våra bästa låtar. Jag gillar verkligen texterna och att spela den live.

Vad handlar era låtar om?
– De senaste albumen har varit inom bibliska teman eftersom jag varit väldigt intresserad av det, men den som vi jobbar med nu är mer personlig och om det verkliga livet.

Alex skriver texterna själv och jag frågar om det är svårt att få alla sex bandmedlemmarna överrens när de skriver musik.
– Vi har alla olika musiksmak, så när vi skriver har alla olika åsikter. Men det hjälper nog oss att vara det vi är. Vi kommer ifrån helt olika musikaliska bakgrunder så det hjälper Chelsea Grin att skaffa sin helt egen känsla.

Som Alex nämnde hoppade deras gitarrist Michael Stafford nyligen av bandet, då han insåg att turnélivet inte var något för honom.
– Han kunde inte hantera det längre. Han klarade inte av att ständigt vara på turné och att det hände saker hela tiden. Han ville bara vara hemma och göra sin grej. Det är helt cool med oss, men det här är inget för alla. Hur roligt det än är så är det svårt att vara hemifrån hela tiden och ständigt vara på resande fot. Man får inte den bästa sömnen heller.

Michael Stafford ersattes av Jason Richardsson som tidigare spelade i Born Of Osiris. De har tidigare turnerat och på så sätt kände de varandra.
– Det här är första turnén med honom och hittills har det gått jättebra, berättar Alex. Han har bidragit med många saker vi alltid pratat om att göra men aldrig gjort. Vi har till exempel börjat experimentera med synth live. Det har funkat väldigt bra. Han passar utmärkt in i vårt band!

Vilken är den bästa komplimangen du fått för er band och er musik?
– När någon kommer fram efter en spelning och är helt hänförd över vår spelning. När de säger att de älskar oss och ”you’re my inspiration!”, säger Alex.
– Vi älskar våra fans och att prata med dem! Men då och då kommer det fans som är helt galna som grabbar tag i en och kramar en och pratar rakt upp i ansiktet på en och säger ”oh my god will you sign my face will you sign my arms will you sign my dick will you sign my stuff will you take a picture with me!”. Man bara ”lugn, en i taget!”
Är de så i Europa också?
– Ja, det är så överallt. Det kommer alltid finnas några som är so stoked, so unbelievably stoked!
Är det mest killar?
– Ja, det är definitivt mestadels dudes, skrattar Alex.
Signerar du allt de ber om?
– Ja, en del saker är lite märkliga men jag säger ”alright, som du vill” och gör det. Häromdagen signerade jag en killes panna. Jag sa att det antagligen kommer tvättas bort med en gång, men whatever, man!
Har du själv varit ett superfan av någon?
– När jag var yngre gick jag på spelningar och så men jag var aldrig en sån som skulle gå fram till någon och be dem signera mina saker. Jag var mer en beundrare på avstånd, en som gillade musiken bara.

Alex från Chelsea Grin om:

… vad han själv lyssnar på för musik:
– Allt möjligt. Allt ifrån Deftones till The Black Dahlia Murder, och allt därimellan. Lite hip-hop då och då, och ibland lite lugnare musik. Jag lyssnar på vad som helst som är bra, inte bara heavy musik.

… svensk musik:
– Är In Flames svenska? Jag har inte lyssnat på dem så jättemycket men jag vet vilka de är. Och av vad jag har hört så är de grymma!

… sitt livsmotto:
– Lev livet, och kasta inte bort tid på att ångra och älta över det förflutna. Ta en dag i taget och gör din grej!

… det bästa med att vara i Chelsea Grin:
– Spelningarna. Att få spela en utsåld spelning inför ett hav av publik. Det är en otroligt cool möjlighet.

TEXT: Rosanna Rundlöf
LIVEFOTO: Markus Lundqvist

Kolla in videon till My Damnation här nedan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...