Intervju: Blessthefall: ”Spela och skriv ifrån hjärtat”

Blessthefall är ett post-hardcoreband från Phoenix, Arizona som förra året släppte sin tredje skiva Awakening. Rocksoul.se tog några ord med sångaren Beau Bokan när de var i Stockholm för en spelning på Klubben tillsammans med Asking Alexandria och Chelsea Grin.

Blessthefall var för i Sverige för första gången 2007 som förband till Silverstein, då med sångaren Craig Mabbit (som nu sjunger i Escape The Fate). För den nuvarande sångaren Beau Bokan är det sin första gång i Sverige och hittills gillar han det.
– Det är awesome! Det är dock väldigt kallt så jag får gå runt i jacka hela tiden. Men fansen är gulliga och spelningen igår i Göteborg var väldigt bra. Jag hoppas på samma sak ikväll!

De är just nu på turné i Europa med Asking Alexandria och Chelsea Grin.
– Det har varit en väldigt lång turné och vi är halvvägs igenom. Spelningarna har varit fantastiska och vi festar varje kväll, vi har otroligt roligt.

Hur har publikresponsen varit för er?
– Vi spelar inför många nya fans och det är roligt att se deras reaktion. I början är de lite försiktiga men mot slutet av spelningen är de väldigt energiska. Alla jag pratar med vid merchbordet efteråt är väldigt exalterade!
– Några har nog hört oss förut, men det är en väldigt ung publik så för vissa är vi nya även om vi funnits med ett tag.

Vad tycker du annars om turnélivet?
– Det är hektiskt och ständigt väldigt fullt upp. Och det är svårt att vara iväg ifrån sina käraste. Det är tufft, men när man är på scen så glömmer man allt det och har bara roligt.

Vilka är de största skillnaderna mellan att turnera i USA och Europa?
– Maten är lite annorlunda. Och fansen här är lite mer exalterade för vi kommer inte hit så ofta. En del städer är man bara i en gång om året. Så när man kommer tillbaka är de väldigt spända på att se oss. Det är roligt att spela inför dem!

Hur är maten annorlunda?
– Mycket av min favoritmat finns inte här, till exepempel en viss japansk kedja och en annan med friterade kycklingmackor. Jag saknar det när jag är här!

Vad vill du berätta om er nya skiva Awakening?
– Den är freakin’ awesome och ni alla borde skaffa det!

Vad handlar titeln om?
– Den handlar om att det borde ske en förändring i hur musikindustrin ser ut just nu. Det kommer ut så många nya band nu som bara kör på samma grej om och om igen. Vi försöker vara uppvaknandet av att mer borde byggas på talang och att fler skriver musik med en kärna.

Hur kommer det sig att ni spelar just den här typen av musik?
– Det är det bästa sättet att få ut sina känslor och aggressioner på scen, den är inte tråkig.

Lyssnar du på någon annan sorts musik?
– Ja, jag älskar allt. Coldplay och poppunk som Blink 182. Igår kväll lyssnade jag på tre olika Taking Back Sunday-skivor. Where You Want To Be är en av mina favoritskivor genom tiderna!

Vad får er att stå ut från andra band som spelar er typ av musik?
– Liveshowerna! Vi gör de bästa spelningarna, alla kan säga det, men vi försöker stå över alla andra.
Hur blev ni så bra?
– För vi är awesome!
Har ni alltid varit det?
– Oh no, det krävs mycket träning. I början var vi fruktansvärt dåliga. Men man får ta reda på vad det är man gör fel, spela korrekt och med energi. Det har tagit många år.

Har dina musikaliska influenser förändrats genom åren?
– På sätt och vis. Jag lyssnar inte lika mycket på heavy musik som jag gjorde förut. Det finns inte lika många bra såna band nu längre. Jag lyssnade mycket på As I Lay Dying, Parkway Drive, August Burns Red, Killswitch Engage, och såna äldre band som funnits i några år nu. De är några band som influerat mig.

Även om skivan Awakening kom ut för bara några månader sen har de redan börjat skriva på nytt.
– Lite grann här och där. Riktiga konstnärer skapar ständigt. Vi har alltid idéer för låtar.
Det går även rykten om en EP som kommer släppas under året, men ingenting är spikat.
– Om timingen stämmer kommer vi kanske släppa några låtar, säger Baeu. Men vi kommer inte pusha något.

Vad handlar era texter om, är det personliga erfarenheter? 
– Ja, allt är personligt. Det skulle vara coolt att någon gång göra en koncept-EP med till exempel en av mina favoritfilmer Kill Bill, men det är bara någon idé jag tänkt på!
– Alla låtarna är saker jag varit med om. Det är det verkliga livet och sånt som folk kan relatera till.

Vilken är den bästa komplimangen du fått för er musik?
– Det är nog när någon säger att vi låter bättre live än på skiva. Det är den bästa komplimangen jag kan få. Många band låter inte bra live. Man hör dem på skiva och allt är väldigt producerat och låter bra. Sen live så klarar de inte av det.

Vad kan vi förvänta oss av spelningen ikväll?
– Mycket energi och glädje, vi vill att varje spelning ska vara en fest. Alla ska ha roligt!

Vad har du för planer för resten av året?
– Turné, turné, turné, gifta mig, turné, turné, turné… Det är i stort sett det!

Har du något du vill tillägga eller hälsa till era svenska fans?
– Ja! Igår var första gången jag träffade mina svenska fans och de är så rara och snälla. Vi är väldigt tacksamma för våra fans här och i hela världen! Fortsätt sprid ordet och berätta för en vän om oss. Kom och se oss nästa gång vi kommer!

Beau från Blessthefall om…

… fritiden på turné:
– Jag sitter framför datorn, spelar basket, umgås med de andra, tar det lugnt, kollar på film.

… deras fanbase:
– Det har varit 35-åriga män med våra t-shirts på sig som kommit fram till mig och sagt att de älskar oss. Vi har även väldigt unga tjejer som går på våra spelningar så det är verkligen blandat!

… sina bästa tips för andra som vill nå ut med sin musik:
– Spela musik du själv gillar och var äkta, spela inte något för du tror det är coolt. Spela och skriv ifrån hjärtat. Öva mycket, det är det enda sättet att bli bättre.

… det svåraste med att vara i ett band:
– Att vara hemifrån så mycket. Det är svårt men fortfarande värt det. Man måste försörja sig på något sätt och jag sitter i alla fall inte bakom ett skrivbord och fyller i papper.

TEXT: Rosanna Rundlöf
LIVEFOTO: Markus Lundqvist (tagna på Brew House i Göteborg 31/1)

Kolla in nya videon till Promised Ones här nedan:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...