Intervju: Young Guns: ”Vi är definitivt ett bättre band idag”

Brittiska rockbandet Young Guns har nu efter mycket press och stress släppt sin andra skiva Bones. Sångaren Gustav Wood berättade för Rocksoul.se om att spela i Asien, perfektionismen och viljan att uppnå något: ”Bandet bidrar inte med mycket pengar, glamour eller rent levande, men det ger mig fokus och motivation att vilja existera.”

Young Guns är i Stockholm för att spela på Nalen Klubb som måste vara en av de minsta scenerna i Stockholm. Bandet har tilldelats en minimalisk städskrubb som provisorisk loge.
– Ja, det är väldigt litet och mysigt, jag vet!, säger Gustav. Det är ju inte så stort här, men vi har sålt ut vår första spelning i europa ikväll! För oss är det jättestort. Step one completed.

Young Guns har varit ett par gånger i Sverige redan, mer än vad de flesta band i deras storlek har.
– Vi älskar Sverige och människorna här! Vi gör små spelningar överallt i Europa men Sverige har känts som ett ställe där vi kunnat nå ut på ett annat sätt. Vi har börjat bygga en fanbase här. Sverige är hög prioritet för oss. Vi kommer tillbaka hit senare i år också!, berättar Gustav och syftar på bandets festivalspelning på Putte i Parken.

De är just nu på Europaturné med det andra brittiska bandet Lower Than Atlantis, och Gustav är väldigt nöjd med hur turnén gått hittills.
– Det känns lite som det kändes i England för två år sedan. Vi hade just börjat och spelningarna gick bra. Det kändes som att något bra var på väg att hända. Den där känslan av ett löfte om att allt kommer bli bra.
– Alla spelningarna har varit ungefär av den här storleken. Men att spela inför 200 personer varje kväll i Europa är väldigt coolt. Jag tänker i mitt huvud att om det är det vi gör nu, och det fortsätter att gå så bra, så kommer nästa år också bli toppen!
– Vi är glada över att spela de nya låtarna också! Och killarna i Lower Than Atlantis är väldigt bra vänner till oss och ett riktigt bra band. Vi har känt några av dem i några år nu, genom gemensamma vänner och kretsar. Vi är glada över att ha dem med oss!

Det var en väldigt händelserik början på året för Young Guns. Bland annat var de i januari i Kina och Thailand och spelade.
– Det var helt fantastiskt, berättar Gustav. Vi gjorde en spelning i Kina och flög vi till Thailand och gjorde en festival där. Vi blev fotade för ett magasin där också. Sen kom vi hem och skivan släpptes. Det har varit ett år där man känt ”wow, what’s going on”.
Så ni har en fanbase där borta?
– Den är liten, men den finns! En bra sak med Asien är att band brukar inte åka dit så väldigt ofta, men nu har fler och fler börjat fråga sig själva varför inte? Samma sak med östeuropa. Det har inte varit någon väsentlig del av turnérundan, särskilt inte för mindre band.

”För mitt band har smärta alltid varit en del av att skriva låtar. ”

Hur känns det nu när ni släppt Bones, känns det som ”äntligen”?
– Det känns konstigt! Men väldigt bra. Vi började skriva albumet för snart ett år sedan och nu har det just kommit ut. Mängden tid det tar för det att komma ut är galen. Och allt hände för så länge sen. Så det är självklart en lättnad att ha det ute. Och folk verkar verkligen gilla det.

Young Guns är ett band som alltid lagt mycket press på sig själva och Gustav har märkt hur han som person har förändrats.
– Jag har märkt att min karaktär förändrats mycket under de senaste två åren som jag varit i det här bandet. Jag har blivit väldigt neurotisk. Jag stressar och oroar mig mycket. Jag kritiserar mycket av det jag gör.
– Så skrivprocessen var tuff. Jag kan inte tala för andra band, men för mitt band har smärta alltid varit en del av att skriva låtar. Det ska vara stressigt tycker jag, man ska bry sig om det och vilja att det ska bli så bra som möjligt.
– Precis som med vårt första album la vi så mycket press på oss själva att pressen från andra källor som press och fans är mindre viktigt. Det viktigaste är att vi själva tycker det blir bra.
Du är nöjd med hur det blev?
– Ja, mycket mer än med det första. Det är fortfarande saker jag tycker vi skulle kunnat gjort bättre. Grejen med att vara musiker är att förska uppnå idéen av en perfekt skiva där man inte skulle vilja ändra något. Men det är omöjligt, för allt handlar om åsikter och ens åsikter kommer att förändras. När man känner att man inte är nöjd men att man verkligen inte kan bättre känns det som att jorden ska gå under. Men man fortsätter ändå och gör sitt bästa.
– Den här gången är vi bättre låtskrivare. Det låter bättre än det första. Det låter som att det är mer igenomtänkt.
Är det något särskilt du skulle velat göra annorlunda?
Gustav funderar en stund.
– Nej, inte direkt. Och jag tror också att jag vill hålla sånt för mig själv, för jag vill att folk ska lyssna på det och bilda sina egna uppfattningar istället för att tänka på vad jag själv skulle vilja förändra.
– Men jag gillar att man kan ta sånt från ens förra album som man inte var nöjd med och göra det annorlunda på det nästa! Det var vad vi gjorde, vi kollade på det första och tänkte ”jag gillade det här men vi skulle kunnat göra det där bättre.”. Så att man inte gör samma misstag igen.

”Jag hatar att känna mig som att jag låtsas eller inte är ärlig när jag skriver.”

Hur tycker du ni utvecklats musikaliskt? Jag tycker det är lite mer arenakänsla i den.
– Tycker du? Det är alltid intressant att höra folks åsikter! Vi skrev den inte med tanken på att vi ska spela låtarna i större lokaler. Det kom helt naturligt att det låter större och mer ambitiöst. Och de sakerna leder till de större scenerna i tanken.
– Vårt låtskrivande har blivit mer fokuserat. Det är inte så många idéer och missmatchningar i en och samma låt. Vi har tagit inspiration från band vi älskade när vi växte upp. Smashing Pumpkins, Nirvana, Jimmy Eat World. Band som liksom vill gå rakt på sak! Det är vad vi försökt göra med det här albumet.
Finns det något textmässigt tema på albumet?
– Första albumet hade ett ganska klart tema, så på det här albumet ville jag att varje låt skulle kännas mer individuell. Jag ville inte att det ska vara All Our Kings Are Dead del två. Jag ville att det skulle vara en samling rocklåtar. Så det är ganska utspritt. Det finns en låt som handlar om huset jag växte upp i, den sista låten Broadfields. Så det finns inget tydligt tema, jag har bara försökt bli bättre på att skriva texter.
Är allting personliga erfarenheter?
– Ja, det är något jag nog aldrig kommer komma ifrån. Jag hatar att känna mig som att jag låtsas eller inte är ärlig när jag skriver. Det var idén med hela första skivan, jag ville få ut alla känslor för det var enda sättet jag kände att jag kunde vara ärlig på. Så är det fortfarande, men jag ville ge ut lite mindre av mig själv. Jag ville vara mer mångtydig på den här skivan. Så att folk kan tolka själva. Men jag kommer alltid vara en textförfattare som skriver om personliga erfarenheter.

”Bandet bidrar inte med mycket pengar, glamour eller rent levande, men det ger mig fokus och motivation att vilja existera. ”

Tänker du dig in och återupplever texterna när du sjunger dem på scen?
– Ibland, inte alltid. Ibland är jag fokuserad på hela soundet men ibland glömmer jag vad jag gör och tänker bara på vad jag sjunger. Det är nog bra att förlora sig själv i det, så att man inte bara framför utan även uttrycker sig.
– Det är klurigt med texter. Det man skriver kan verka smart och lämpligt när man känner sig på ett visst sätt, men ett år senare kanske man inte tycker det är så smart längre. Det är en så känslosam sak. Allt är baserat på hur man känner sig vid en viss tidpunkt.
– Ibland kan man sjunga något och tänka ”fast så känner jag ju inte längre”. Men i stort sett försöker jag tänka på vad jag sjunger.
Kan du känna att du inte kan relatera till dina gamla låtar?
– Jo, det kan jag fortfarande. Jag älskar fortfarande det gamla albumet för det gjorde så mycket för oss. Vi fick komma till en massa nya ställen, träffade en massa nya vänner och började bygga en fanbase, så jag kommer alltid vara ödmjuk inför de låtarna. Jag känner inte ”fuck those olds songs, this is us”. Men jag tycker definitivt att vi är ett bättre band idag.

Jag förstår att det inte alltid är lätt eller glamoröst att vara i ett band. Vad motiverar dig att ändå fortsätta?
– Saker som får en att tänka ”hur hamnade jag här?”. Jag får göra sånt som jag växt upp och läst om andra som fått göra. Även om det inte är som man trodde så är det fantastiskt på ett helt annat sätt. Bandet bidrar inte med mycket pengar, glamour eller rent levande, men det ger mig fokus och motivation att vilja existera. Och det är värt mer än pengar. Motivationen kommer från viljan att viljan uppnå något. Och att man älskar det man gör.

Gustav från Young Guns om…

… vilken låt på Bones han är mest stolt över:
– Jag gillar verkligen första låten på albumet I Was Born, I Have Lived, I Will Surely Die för vi lyckades fånga känslan av spänning och att leva i nuet. Den låten har den energin, meningen och rörelsen i sig. Vi spenderade månader och nätter framför datorn med att få det att låta så och jag är väldigt nöjd med det. Även Bones, den tycker jag är en av de bästa låtarna vi någonsin skrivit.

… stora eller små spelningar:
– Jag gillar båda! Hemma förra året headlinade vi vår första spelning i London inför 2000 personer vilket var fantastiskt. Och sen har vi spela förband till många stora band. Det är som en fantasi att få uppträda inför så många. Men det är en intimitet och energi som finns i små spelningar inför 150 personer. Det är mörkt och svettigt och det älskar jag. Tekniskt sett är små spelningar svårare för man har inte så mycket plats, man hoppar in i grejer och sladdar åker ur. Men det är en del av charmen!

… vilken musik han lyssnar mest på just nu:
– Jag älskar nya Polar Bear-skivan, har lyssnat på den väldigt mycket. Och nya skivorna med M83 och Bon Iver.

… framtidsplanerna:
– Vi ska spendera lite tid i Europa och överallt utomlands. Vi ska till Australien och förhöppningsvis Japan. Kanske även USA, vid någon tidpunkt! Men ett steg i taget.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

Se Young Guns i Sverige på Putte i Parken i sommar och kolla in videon till Bones här nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...