Intervju: Silverstein: ”Vi kommer alltid skriva musik”


Rocksoul.se träffade sångaren Shane Told och gitarristen Josh Bradford från det kanadensiska bandet Silverstein när de var i Stockholm för att spela på Klubben. De berättade bland annat om sin nya skiva Short Songs, vad som fick in dem på punkrock och vad de sjunger för musik i duschen.

Shane och Josh sitter i sin loge på Klubben/Fryshuset i Stockholm. De kom över natten med färjan från Finland där de festat över natten och är något bakfulla.
– Jag drack lite för mycket, säger Shane.
– Men det var roligt, säger Josh. Roligare igår än vad det är idag.

Det var 2007 och där med ett tag sedan Silverstein spelade senast i Sverige.
Shane: – Jag kommer ihåg det, men det var alldeles för länge sen nu.
Josh: – Vi är ledsna för det!
Shane: – Sverige påminner mig mycket om Kanada faktiskt. Det är kallt och det har lite samma sorts stämning.
Känner ni till någon svensk musik?
Shane: – Vi känner till mycket, som Jens Lekman, Refused, In Flames, At The Gates, Millencolin… Mer än från de flesta andra Europeiska länder.

Silverstein är nu tre dagar in på sin Europa-turné.
Shane: – Det har varit lite galet med allt resande. Vi har redan åkt med både flyg, tåg och båt. Och nu åker vi buss. Vi har i stort sett täckt allt på bara tre dagar.
Är det svårt att hålla energin uppe?
Shane: – När man reser så mycket kan det vara det.
Josh: – Jag försöker att inte röra mig för mycket under dagarna. Jag sparar all energi tills vi ska spela!
Shane: – Haha. Vi har hållt på med det här så länge så vi är ganska vana vid det.
Vad brukar ni göra när ni inte spelar?
Shane: – Vi har nyss skaffat spelet Draw Something på våra mobiler. Så vi brukar spela det med varandra. Fast jag är bara nybörjare än så länge, spelar mitt första spel just nu… Haha. Annars dödar vi tid på många olika sätt.
Josh: – När vi är här gillar vi att gå omkring och se oss omkring. Den här morgonen gick vi till ”Max burger”. Åt en vegetarisk hamburgare. Jättegott! Vi kom ihåg vart det låg från förra gången vi var här. Som om det var igår!
Shane: – Och det var typ fem år sedan, rätt galet.
Har ni sett några andra spännande saker på den här turnén?
Shane: – Ryssland var rätt spännande! Vi hade aldrig varit där förut och det var en upplevelse. Vi trodde det skulle vara värre än vad det var, men människorna där var supertrevliga. Och partybåten igår var rätt galen. Flygningen från Ryssland till Finland också. Vi hade alla våra saker och utrustning med oss och det var knappt så vi fick komma ombord med det.

[singlepic id=53 w=320 h=240 float=left]”Vi gillar det korta formatet.”

Silverstein släppte nyligen Short Songs som består av 22 låtar, hälften covers av band som inspirerat dem – alla under 90 sekunder långa.
Shane: – Man får inte plats med hur mycket som helst på en skiva, så vi kom fram till att om vi ville ha fler låtar så måste de vara korta. Vi började göra dem och det kändes bra. Man kan spela de live och de tar inte upp för lång tid, man kan lätt klämma in dem. Vi gillar det korta formatet.

Shane berättar att efter den här turnén kommer de nog börja skriva på nytt material men än så länge har de inga konkreta idéer.
Shane: – Vi får se om det blir något helt urspårat eller inte. Vi gör det som känns som det rätta steget för oss. Vi får se vad som händer!

 

Vad inspirerade dig till att börja med musik?
Shane: – Jag har en syster som är 7 år äldre än mig. När hon var 17 och jag 10 hade hon en musikspelare där hon brukade spela sina skivor. Och när hon var ute brukade jag smyga in i hennes rum och leka med hennes spelare. Jag upptäckte en massa band, en av skivorna var Metallica. Det var bland det hårdaste jag någonsin hört och det hade en sån styrka i sig. Det talade direkt till mig. Efter det skaffade jag en gitarr och började spela musik själv. Det utvecklades till punkrock och annat som satt mig till vart jag är idag.
Vad fick in dig på punkrock?
Shane: – Jag var inne på metal och 1994 blev Green Day och The Offspring rätt populära och jag gillade dem väldigt mycket. De fick mig att vilja utforska fler punkrockband. Jag upptäckte NOFX och hela den scenen. Det förändrade mig. Jag insåg att musik kan vara agressiv och mäktig, det behövde inte vara lika seriöst som metal är. Det kunde vara agressivt men fortfarande ha mer att säga.

Silverstein har hållit på i tolv år nu, och har hela tiden hållt sig över ytan som ett av de största banden i sin genre. Shane tror dock inte det finns någon särskild hemlighet bakom varför de lyckats hålla sig kvar så länge.
Shane: – Jag vet inte hur andra band gör. Men vi tar bara en dag i taget, ett mål i taget. Vi ser till att inte fastna i saker som vi inte kan styra. Vi gör vårt bästa. Vi bränner inga broar med folk.
Vad motiverar er att fortsätta?
Shane: – Det slår att behöva gå hem och skaffa ett normalt jobb. Jag tror inte att någon av oss skulle vilja göra det. Vi är hellre här ute och spelar musik! Våra värsta dagar nu är nog fortfarande bättre än våra bästa om vi gjorde det. Vi älskar det här och det betyder mycket för oss.

”Musiken är en enorm del av mitt liv och det kommer den alltid vara. ”

Kommer du hålla på med musik för resten av ditt liv?
Shane: – Jag kommer alltid skriva musik, helt klart! Livet är långt och det finns mycket jag skulle vilja uppleva som inte är musik och att turnera. Men samtidigt så är musiken en enorm del av mitt liv och det kommer den alltid vara.

Vilken är den bästa komplimangen ni fått för er musik?
Shane: – Det är när folk säger att vår musik har räddat deras liv. Att den var i en mörk period och att vår musik har hjälpt dem ut ur hålet. Det är alltid en fantastisk sak att få höra.
Säger fans det ofta?
Shane: – Ja, nästan varje dag.
Finns det något typiskt Silverstein-fan?
Shane: – Nej, inte alls! Det är galet att vi varit ett band så länge nu att många av de som var fans av oss i början har nu växt upp och har barn och familj. Men de kommer fortfarande på våra spelningar och har med sig sina barn. Men sen kommer det hela tiden även nya fans som nyss upptäckt oss.

Har du själv någonsin varit ett superfan av någon?
Shane: – Ja, av många. NOFX gillade jag verkligen, jag köpte alla deras skivor samma dag de kom ut, och begränsade vinylutgåvor. När någon kan vara så för vårat band förstår jag det helt och hållet. För jag har känt så med band förut. Det är en cool känsla att veta hur det känns och veta att någon känner så för en själv.
Har du träffat dem?
Shane: – Ja faktiskt. Jag blev till och med vänner med dem vilket är lite konstigt. Plötsligt sitter man där och hänger med dem. Men man måste ju spela cool!

Vilken musik är soundtracket till ditt liv?
Shane: – På sätt och vis är det nog Silverstein! Ganska bokstavligen, tyvärr! När jag tänker på all musik jag lyssnat på under de senaste tolv åren så har jag nog lyssnat på mitt eget band mer än något annat. Eftersom vi spelar den varje kväll! Så på ett sätt har den utformat mitt liv.

[singlepic id=62 w=320 h=240 float=center]

”Jag sjunger mycket Adele i duschen. Jag älskar Adele. Bra duschmusik!”

Vad brukar ni sjunga i duschen?
Shane: – Haha! Jag sjunger faktiskt inte i duschen. Jag är bara där för att få jobbet överstökat.
Josh: – Jag gillar det! Jag sjunger mycket Adele i duschen. Jag älskar Adele. Bra duschmusik! Bra musik för vad som helst i och för sig.
Shane: – Nja, jag tycker bara hennes låtar är väldigt sorgsna.

Finns det något folk skulle bli överraskade över att få veta om dig?
Shane: – Kanske att jag är vegetarian, eller att jag älskar sport! Men det mest överraskande är nog att jag är en helt vanlig kille. Jag gick i skolan och sen på college. Jag läste om forskning och sen föll det här i knät på mig, och så hamnade jag här. Jag har inga galna historier som att jag var drogberoende eller så. Jag kom från en bra familj. Det är inte så spännande men det är bara sanningen.

Vad brukar du tänka på när du står på scen?
Shane: – Det är konstigt, ibland är jag fokuserad och tänker bara på låtarna. Ibland så vandrar tankarna iväg och jag tänker på helt konstiga saker, som ”jag måste verkligen tvätta min bil när jag kommer hem”. Det kan vara de mest random sakerna. Men det påverkar mig varken bra eller dåligt. Det finns stunder då jag tänker på varje ord jag sjunger. Det händer oftast när en låt är ny. Det händer oftare med låtarna från Short Songs än till exempel Smile In Your Sleep eftersom vi spelat den varje dag under så lång tid.

Vad lyssnar ni på för musik just nu?
Shane: – Single Mothers, ett nytt band från Kanada! De borde ni kolla upp. De är väldigt coola, väldigt annorlunda. Man kan nog säga att de är ett hardcoreband, men musikaliskt är det mer rock. Det är inte bara screaming, det är väldigt mycket som att man får en historia berättad för sig.

Vad har ni för framtida ambitioner och drömmar?
Shane: – Jag vill skaffa familj och bli gammal. Det finns mycket jag vill göra utöver musiken. Musikaliskt vill jag fortsätta jobba med bandet och göra varje skiva bättre än den förra.

Har ni något annat ni vill tillägga?
Shane: – Kolla in Short Songs om ni inte redan gjort det! Och håll utkik efter framtida videos och turnédatum, vi har mycket planer för det här året.

TEXT: Rosanna Rundlöf
LIVEFOTO: Markus Lundqvist (tagna i Göteborg på Brew House)

Kolla in videon till Burning Hearts från skivan Rescue som släpptes förra året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...