Intervju: We Are The Ocean: ”Hemma blir man så uttråkad”


Brittiska posthardcorebandet We Are The Ocean spelade nyligen förband till Silverstein och Rocksoul.se träffade basisten Jack Spence när de besökte Stockholm. De släppte sin andra skiva Go Now And Live förra året och har nu en tredje skiva på gång.

När vi möter Jack Spence på Klubben i Stockholm är han trött efter att ha åkt i turnévanen i 30 timmar från London. Det är första dagen på turnen, sen har de fem veckors turné med kanadensiska Silverstein.
– Vi är trötta men ser fram emot att spela, det är man efter att ha suttit ihoppressade i en van i 30 timmar, säger han.

Minns du sist ni spelade i Sverige?
– Vi spelade faktiskt på det här stället med You Ate My Dog för ett år sedan. Det var en riktigt bra spelning. Vi har även spelat små festivaler utanför Stockholm. Varje gång vi kommit hit har det varit bra. Hoppas det fortsätter så!

Vad tycker du om Silverstein?
– Som band gillar jag dem, men vi har bara träffat dem som hastigast idag. De verkar vara trevliga killar! Det kommer nog bli en kul turné.

Hur har året för We Are The Ocean varit hittills?
– Bra! Vårt andra album har kommit ut och vi har fokuserat på att få ut oss utanför England. I början turnerade vi bara där. Nu har vi varit ute i europa och även USA och Australien. Det har varit tufft att spela mindre spelningar än vad vi är vana vid, men det har varit roligt.
– Det har varit fullt upp men det är väl vad man vill, hemma blir man så uttråkad.
Känns det som ”jahapp vad gör man nu då” när ni kommer hem?
– Ja, när man har haft en månad hemma går man till puben några gånger men sen vet man inte riktigt vad man ska göra. Man blir uttråkad, rastlös och längtar tills nästa turné.
Skulle ni kunna ha riktiga jobb och normala liv hemma?
– Vi är så vana vid att vara ute och resa i veckor, så vi har kommit till en punkt då vi inte kan tänka oss ett vanligt jobb eller att stanna i vår stad. Vid någon tidpunkt kommer vi väl tvingas göra det men vi är fortfarande unga och gillar att ha fullt upp. Vi reser och turnerar så mycket vi kan!

Hur känns det nu när Go Now And Live har varit ute ett tag?
– Det har inneburit en ganska stor förändring för oss och det har fått oss att få resa ännu mer. Vi har fått nå ut mer och mer till resten av världen. Det börjar komma mot sitt slut nu, det här blir vår sista turné på den cykeln innan det tredje albumet kommer. Det känns som vi rest oss lite med vårt andra album, och hoppas på att vi kan fortsätta röra oss mot nästa steg.

We Are The Ocean har i stort sett skrivit klart sitt tredje album och går in i studion i maj.
– Vi är i stort sett klara men vi vill fortsätta skriva även när vi är i studion, så vi har så många alternativ som möjligt, en låt vi vill ha med kanske ploppar upp i sista minuten. Vi är klara men vi stannar inte för det.
– Det kommer låta mer som Go Now And Live än som vårat första album, men även den här gången har vi försökt öppna ännu fler dörrar. Det känns som vi har hittat vårt sound nu och vi har kunnat utforska fler idéer och nya instrument och såna saker. Vi har inte ens börjat spela in men jag är redan väldigt exalterad över alla idéer som flyger omkring.

”Jag tror det låter coolare än vad det faktiskt är.”

Ser ni fram emot att spela på Warped Tour nu i sommar?
– Ja! Jag är exalterad och lite rädd. Vi har hört många skräckhistorier om värmen och bristen på vatten. Särskilt i delar som Texas. Men det är som att vi bockar av en att göra-lista. Vi spelade Reading-festivalen förra sommaren och den här sommaren blir det Warped. Det är några av de stora milstolparna man vill hamna på. Det kommer vara kul att säga att vi har gjort det, men det kommer bli mycket hårt arbete också.
Vad har ni hört för skräckhistorier?
– Det är i stort sett att man kommer dit sju på morgonen, och det är väldigt lång load in och man får gå en mil med ens utrustning, och att det är jättevarmt och ingen tid till att sova. Och man spelar varje dag så det är inte mycket rast. Vi gillar att sova mycket i vårt band, om vi inte får våra sex timmar blir vi rätt griniga. Så det kommer bli tufft. Och eftersom vi är från England är vi inte alls vana vid värme över 20 grader.
Har ni spelat i USA förut?
– Ja, vi var där för en månad sen och spelade med You Me At Six. Det var kul, det var vår första turné där. Det gjorde oss lite mer förberedda på Warped. Fansen där är ganska lättsamma och de gillar att lyssna på nya band.
Var det som en dröm för er att få turnera i USA?
– Det var det nog, men jag tror det låter coolare än vad det faktiskt är. När vi var där fick vi inte ut så mycket av det eftersom vi körde hela tiden och försökte få vår sömn. Det kulle vara kul att se sig omkring lite mer. Men att kunna säga att vi turnerat USA och varit på alla de där ställena är definitivt en kul grej att kunna bocka av.

Vart finner ni motivation till att fortsätta turnera och skriva musik?
– Det är nog spelningarna. Särskilt när man spelar på något nytt ställe och ser någon i ens egna tröja motiverar det en lite mer. Man är så långt hemifrån och folk känner till vårt band. Det är allt man behöver, i stort sett. När ingen är där är det ju svårare att hitta motivation. Men så länge det är några stycken så klarar vi oss! Och när man kört en hel dag för att komma till en spelning vill man att spelningen ska vara värd allting. Man vill inte spendera en hel dag i en van för att sen gå och göra en dålig spelning.

”Man förlorar generellt sett mer pengar än man tjänar.”

Vad är det svåraste med att vara i ett band?
– Det finns många konsekvenser som kommer med att turnera och vara iväg så mycket. Man saknar sin familj och sin flickvän om man har någon. Och många band kämpar ekonomiskt. Speciellt när man precis börjat, och kommer till ett nytt land, då förlorar man generellt sett mer pengar än man tjänar. Det är en risk man får ta. Men i det stora hela är det mer fördelar än nackdelar, enligt mig.

Är du eller har du någonsin varit ett superfan av någon?
– Nja, jag är inte riktigt den typen. Jag är inte lika illa som några av de andra. En av de andra killarna är fortfarande besatt av Foo Fighters. Själv gillar jag bara vissa låtar av vissa band, så jag har faktiskt aldrig varit ett superfan av någon.
Vilken musik är soundtracket till ditt liv?
– Nu när solen börjar komma fram är det mest cheesy poppunk-låtar, lite guilty pleasure-musik. men jag lyssnar på det som är bra. Och en del lugn musik som Bon Iver och Mew och sånt. Men i nästa minut kan jag lyssna på Bring Me The Horizon eller Mesuggah. Så det kan verkligen vara allt. Det är så jag tycker det ska vara, särskilt om man är musiker, man vill kunna ta in olika aspekter av musik.
Gillar alla bandmedlemmar samma musik?
– Ja, fast Dan gillar kanske lite mer hårdare musik. Och Liam gillar Jazz. Men när vi är i vår van bråkar vi aldrig om musik. När vi skriver låtar samsas idéerna väldigt naturligt.

”Vi kompenserar med extra mycket after shave.”

Ett av era fans undrar varför band från England luktar så gott?
– Det visste jag inte att vi gjorde, men tack! Kanske vi oroar oss så mycket för att vi ska lukta illa eftersom vi gör spelningar och tillbringar hela dagarna i en van, så vi kompenserar med extra mycket after shave, jag vet inte!

Vad sjunger du i duschen?
– Haha, jag kan inte sjunga… Jag har inte ens en mick på scen, jag vägrar att sjunga.
Inte ens i duschen?
– Känner du till Gotye? Han är från Australien och jag sjöng en av hans låtar nyligen, så kolla in honom. Men jag undviker att sjunga, för andra människors skull.

Har du några musikrelaterade taueringar?
– Ja och nej. Jag skulle vilja skaffa tatueringar baserade på överallt jag åker, så att det blir som minnen av alla länder och ställen man varit på. Men Liam har en Death Cab For Cutie-låttext tauerat på armen. Jag vill också ha en textrad men är kräsen över vad som ska skrivas på mig.
Jag vill också ha det, men det är så svårt att välja!
– Ja det är det, man vill ju inte ångra sig. Men det är ingen brådska! Jag har många planer på tatueringar så det kommer säkert bli några fler.

TEXT: Rosanna Rundlöf
LIVEFOTO: Markus Lundqvist

We Are The Ocean turnerar i USA på Warped Tour i sommar men håll utkik efter framtida Sverigespelningar och deras kommande tredje skiva. Kolla in videon till The Waiting Room från senaste skivan så länge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...