Simple Plan: ”För många är musik det enda som betyder något”

simpleplan0
Rocksoul.se fick en pratstund med trummisen Chuck Comeau från det kanadensiska bandet Simple Plan när de besökte Stockholm för en spelning på Tyrol. De släppte sin senaste skiva Get Your Heart On förra året och om man ska döma efter antalet fans som köat utanför Tyrol sedan tidig morgon är deras karriär knappast på nedgång ännu.

Simple Plan har ett tajt schema. De flög från Finland samma dag och åker direkt till Danmark inatt.
– Jag önskar vi hann spendera mer tid här, jag älskar Sverige, berättar Chuck när vi möter honom på Tyrols restaurang några timmar innan kvällens spelning.

De har spenderat mycket tid här förut då de jobbade med sitt tredje album här, och i sommar kommer de tillbaka för att spela på Peace & Love-festivalen.
Har du några favoritställen i Stockholm?
– Jag gillar stället East, en restaurang inne i city. Jag ville gå dit ikväll men tydligen hinner vi inte.
– Jag har inte varit här tillräckligt mycket för att känna till så mycket mer. Men jag vet att ni har många coola klädmärken, jag älskar till exempel Filippa K! Ni har många smakrika designers och även sportstjärnor. Jag älskade Mats Näslund när jag var liten, han var min favorit-hockeyspelare.

Bandets senaste och fjärde album Get Your Heart On släpptes i juni förra året. Där sammarbetar de med stora artister såsom Natascha Bedingfield och Rivers Cuomo från Weezer.
Chuck förklarar att sammarbeten med andra artister gör att det trots att de hållt på i tio år håller det sig fräscha och att saker fortfarande känns spännande.
– Det är ett sätt för oss att ha kul i studion och få in lite annorlunda element som vårt band inte redan har. Vi jobbade till exempel med Sean Paul på låten Summer Paradise, och vi har ingen i bandet som låter som Sean Paul. Låten är somrig och beachy och har en cool karibisk känsla. Vi ville få in en extra vibe av sommar och sammarbetet med Sean Paul gav låten ett helt nytt liv!
– Sånt får saker att kännas spännande, inte bara för oss utan för fansen. De vet aldrig vad vi kan hitta på härnäst. Jag tycker det är kul om man kollar på alla vi jobbat med, från Mark Hoppus till Joel Madden från Good Charlotte till Sean Paul, Natascha Bedingfield och All Time Low, det är verkligen från alla möjliga håll. Det är kul för ett band som oss att få jobba med så många artister från olika världar.

Var det någon ni ville jobba med men som tackade nej?
– Ja, det händer hela tiden. Av olika anledningar, kanske för att deras schema inte stämmer med vårat. Så det händer, man får bara inte ta det personligt.
Har du någon drömartist du skulle vilja jobba med?
– Oja, många. Vi gillar verkligen Pink. Hon skulle vara toppen!
Frågade ni henne?
– Nej, inte till den här skivan, eftersom hon var gravid och så. Jag har ingen aning om hon skulle säga ja eller nej. Men vi är stora fans av henne och skulle älska att jobba med henne någon gång i framtiden!

”I musikindustrin spelar det ingen roll hur framgångsrik man är – man måste alltid bevisa att man är att räkna med.”

Simple Plans texter som fått ungdomar en känsla av samhörighet är något som alltid har funnits i deras musik, även efter en tioårig karriär.
Är känslan av utanförskap något ni fortfarande känner eller syftar det på när ni var unga?
– Jag tror det är både och. Även om man är i ett band och det går bra för en så kommer det finnas stunder då man känner att saker inte är så enkla och man går igenom en tuff period. Vi är inte etta på alla listor i alla länder och alla kritiker gillar inte allt vi gör. Efter tio år av framgång finns det fortfarande folk som inte vill ge oss den cred vi förtjänar. Vi har fortfarande den underdog-mentaliten. Det finns fortfarande folk vi måste bevisa något för med varje album vi gör. I musikindustrin spelar det ingen roll hur framgångsrik man är – man måste alltid bevisa att man är att räkna med. Som ett band måste man arbeta superhårt för att hålla kvar det man har och att kunna fortsätta växa.
– På många sätt kan man känna så. Och jag tror alla går igenom det när man växer upp och blir tonåring. Man försöker hitta sin plats och hitta vem man är. Vilka som är ens riktiga vänner och vilka som är falska.
– Våra texter tar upp det, och mycket av det kommer från våra fans. Vi får mycket brev från dem där de berättar sina historier. Det är inspirerande att läsa dem för det ger oss idéer till låtar.
Ni på något sätt talar till dem genom texterna?
– Jag tror det, absolut. Mer än någonsin har vi insett hur viktig musik kan vara för människor. Det är mycket viktigare än vad människor tror eller antar. För många är musik det enda som betyder något. Det är det enda som håller dem vid liv så det är verkligen en stor sak för dem. Och det var det för oss med när vi var yngre, och även nu. Det har gett oss en riktning i våra liv. Vi har insett att det finns så många som sitter hemma och väntar på nya låtar från oss. För många hjälper musik dem med vad det nu är de går igenom i sina liv. Så när man skriver låtar har man självklart det i bakhuvudet. ”The Song That Saved My Life” från vårt album handlar om det. Men kollar man på en låt som ”Jet Lag” så handlar det om att resa och sakna någon. Det är våra liv. Vi är alltid borta, så vi skrev en låt om oss. ”Summer Paradise” handlar om semester och hur man vill fly från vardagen. Så albumet är väldigt utspritt, det finns många olika teman i det.
Har du något band eller någon låt som räddade ditt liv?
– Jag vet inte om jag har någon specifik låt. Vi har haft tur som haft en bra barndom och bra familjer som stöttat oss. Men självklart har jag gått igenom svåra perioder då jag kanske var arg på någon. Då lyssnade jag på Bad Religion och en massa punkrockband som Green Day och Blink 182. För mig var det som terapi. Om man satte på det mådde man genast bättre.

”Jag förstår exakt hur det är att ha den passionen av musik, för vi har själva varit med om den.”

Utanför Tyrol står en massa fans som väntar på att bli insläppta. De första kom redan tidigt på morgonen. Jag frågar Chuck om han själv kan relatera till fans som köar, har han själv varit en av dem?
– Ja absolut! När jag var yngre var konserter allt för mig. Vi fick tjaffsa med våra föräldrar för att kunna gå och se tre spelningar i månaden. ”Du har ju sett två spelningar den här månaden redan, du måste plugga”, sa de. Men vi fick förklara att det var det här vi älskade och verkligen ville göra. När vi väl fick gå så var vi där jättetidigt för att se till att vi var längst fram. Jag förstår exakt hur det är att ha den passionen av musik, för vi har själva varit med om den.
Vilken artist skulle göra dig starstruck?
– Jag är inte så bra med att träffa kända människor. Om jag träffade till exempel Kanye West skulle jag tycka det var jättehäftigt men jag skulle inte våga prata med honom, jag skulle bara känna att jag störde honom.
Vem är den mest kända du träffat?
– Jag har träffat Tom Hanks. Han är ganska så känd! Och nyligen träffade vi Kanadas premiärminister. Vi spelade på Juno-awards som är som Grammy-galan i Kanada och han bjöd hem några av vinnarna efteråt. Det var coolt!

Nu kommer några frågor från era fans!
– Okay!

Skulle du hellre sluta i bandet för alltid eller ta nakenbilder av dig själv och sedan publicera dem på internet?
– Oh, antagligen nakenbilderna. Jag vill helst stanna i bandet och jag skäms inte över min kropp. Jag ser bra ut naken.

Vad är din bästa raggninsreplik?
– Jag använder inte direkt raggningsrepliker. Jag går bara fram och säger ”hej, jag heter Chuck, vad heter du?” Jag håller det enkelt.

Vem av er spenderar mest tid framför spegeln?
– Jag spenderar nog rätt mycket tid där om jag ska vara ärlig. Men David är nog värst! Han eller jag.

Chuck från Simple Plan om…

… det finaste han fått från ett fan:
– De ger oss mycket fina kläder! Ett fan gav mig en t-shirt med en tryckt ritat teckning av mig. Det var riktigt coolt! En annan av de coolaste sakerna jag fått var en jättestor scrapbook från en tjej i Kanada med alla pressutklipp med intervjuer och foton på oss. Hon hade vart ute och köpt alla dessa tidningar och klippt ut artiklarna med oss. Det var riktigt coolt att se alla tio år av våra liv.

… vad för musik han lyssnar på just nu:
– Jag lyssnar inte på så mycket musik nu när vi är på turné. Vi spelar så mycket att jag nästan gillar tystnaden mer! Men den nya All American Rejects-skivan är nog bra, men jag har inte hört hela än. De är vänner till oss och ett riktigt bra band. All Time Low gillar jag mycket. Och Kanye West och Jay Z-skivorna.

… vad som finns på Simple Plans rider:
– Den är ganska enkel ärligt talat. Lite mat och mycket vatten. Vi får alltid nötmixpåsar men ingen äter dem så jag fattar inte varför vi får dem.

… sitt motto:
– Du ställer svåra frågor! Jag vet inte riktigt om jag har något motto, kanske bara ”go for it” eller ”try anything”. Många lever i rädsla och vågar inte vara ambitiösa, jag tycker man bara ska ”go for it”!

… framtida planerna för Simple Plan:
– Den här skivan kom ut i juni förra året så vi har fortfarande lite turnerande kvar att göra med den, antagligen fram till i höst. Men vi skulle vilja ge ut lite musik det här året. Kanske inget fullt album, men några nya låtar. Det finns några som inte kom med på den förra som inte släppts än som är riktigt bra. Efter det kommer vi sätta oss och skriva album nummer fem och just keep goin’!

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

Kolla in videon till Summer Paradise ft. Sean Paul här nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...