Miss May I: ”Vi handlar om att vara ett äkta metalband”

miss may i0
INTERVJU: Amerikanska metalcorebandet Miss May I släppte nu i början på juni sin tredje skiva At Heart. Vi träffade deras sångare Levi Benton när de spelade i Stockholm på Klubben tillsammans med bland andra Parkway Drive tidigare i vår.

Miss May I är på turné med Parkway Drive, Confession och The Ghost Inside när vi möter deras sångare Levi Benton. De har varit ute på turné i två månader och Levi saknar uppenbarligen att vara hemma.
– Kan inte vänta tills vi får åka hem!, säger Levi.
Vad saknar du mest med att vara hemma?
– Flickvännen, säger han utan tvekan och ler.

21-åriga Levi verkar lite blyg och är ganska fåordig när vi träffas på Klubben innan deras första Stockholmsspelning. Han har sitt långa hår instoppat i en mössa på huvudet och om man inte visste att det var han skulle men knappt känna igen honom.
Annars så gillar Levi att vara på turné och möta nya människor hela tiden.
– Det är det bästa med att vara på turné. Att få resa runt och träffa folk.

De spelade i Sverige för första gången för några dagar sedan i Göteborg, det här är deras första Sverigespelningar. De skulle ha spelat här i maj förra året på Scream It Like You Mean It-turnén, men det blev inte riktigt så.
– Vi fick ställa in, för vi blev erbjudna att åka till Australien.
Men det här är första Stockholmsspelningen?
– Det är det, och det kommer bli awesome!
Hur har publikresponsen varit för er hittills?
– Den har varit galen. Speciellt i Göteborg för några dagar sedan, där var det den bästa publik vi haft. Det var awesome! Jag ser fram emot ikväll.
Känner ni Parkway Drive-killarna sedan innan?
– Ja vi turnérade med dem i Australien, men det var den enda gången vi träffat dem. Jag antar att de är fans av vårat band eftersom de ville ha med oss på den här turnén. Vi hänger inte tillsammans jättemycket för vi har ont om tid, men de är fantastiska killar!

Vad tycker du om Sverige hittills?
– Det är fint av vad jag sett, men vi har inte hunnit gå omkring idag. Jag ville leta efter en Starbucks.
Vi har inte Starbucks här…
– Jag vet, jag som så gärna ville ha en kopp kaffe. Vi är rätt utslitna, vi har inte haft en ledig dag på nästan två månader. Vi måste planera varje ledig dag som kommer. Det låter galet.
Vilka är skillnaderna mellan att turnera i Europa och hemma i USA?
– Jag tror fansen här uppskattar banden mer, för hemma spelar vi hela tiden. Vi kommer bara hit två gånger om året så kids här är lite mer exalterade.

”Vi försöker bara vara på riktigt.

Ni släpper ny skiva snart, At Heart. Vad kan du berätta om den?
– Vi har arbetat med en ny producent, Machine. Det låter jättebra. Det är det första livealbumet vi gjort, allt är inspelat live, det är inga datorer. Vi arbetade med den på två månader, det är den längsta tid vi någonsin arbetat med ett album. På vår förra skiva hade vi bara tio dagar på oss. Vi försöker inte vara ett metalband i texterna. Vi försöker bara vara på riktigt.
Vad handlar texterna om?
– På At Heart handlar det om sånt andra bands texter normalt sett inte handlar om. Det handlar om att växa upp, om våra föräldrar, och om våra vänner. Det är inte så vanligt bland metalband. Vi försöker inte vara bad ass.

Hur kommer det sig att ni spelar den här sortens musik och inte jazz eller något annat?
– Jag lyssnar på mycket hiphop, jag lyssnar faktiskt inte så mycket på metal. Anledningen till att jag är i det här bandet är för att publikkontakten är så unik med moshpits osv, man hittar den inte någon annanstans än i den här musikstilen.

Är det sant att många tror ni är ett kristet band?
– Jag är den enda kristna i bandet, och eftersom jag skriver texterna tror många att vi är ett kristet band. Men vi tänker inte alls på det, vi har bara roligt och spelar musik. Många frågar oss om det, men det påverkar inte musiken alls, det är bara något jag tror på.
Stör det er när folk försöker kategorisera er?
– Nej då, så länge de gillar vår musik bryr jag mig inte om de anser att vi är ett kristet band eller inte. Om folk gillar våra låtar är vi nöjda!

”Antingen gillar man oss eller så gör man det inte!” 

Kan du beskriva det typiska Miss May I-fanet?
– Det är blandat, alltifrån 15-åringar på gymnasiet till 40-åringar biffar som lyssnar på oss när de tränar. Det är coolt att de kan vara så olika. De flesta är die hard. Det finns ingen gråzon. Antingen gillar man oss eller så gör man det inte!

Vilka posters hade du på väggarna när du växte upp?
– Jag hade The Used, Underoath, My Chemical Romance, Killswitch Engage, Slipknot och faktiskt en NSync-poster bara för jag tyckte det såg coolt ut! En cool sak är att vi kommer spela med The Used på Warped Tour i sommar, det kommer bli jättekul.
Gillar du de där banden fortfarande?
– Oja, jag älskar alla dem. Förutom nyaste Killswitch Engage-skivan.

Är du eller har du någonsin varit ett superfan av någon?
– Oja, alla vi går på turné med är jag superfan av. Parkway Drive till exempel! Och The Devil Wears Prada, From First To Last. Det är galet, alla de band jag lyssnade på när jag inte var i ett band får jag nu spela med. Det är som en helt annan värld.
Hur surrealistiskt är inte det?
– Det är definitivt surrealistiskt, helt galet.

”Jag är i vanliga fall en ganska lugn kille men när jag står på scen får jag de bästa adrenalinkickarna man kan få.”

Vad motiverar dig att fortsätta med det här?
– Att få resa. Om jag inte gjorde det här skulle jag sitta fast hemma. Att få resa och träffa nya människor. Och att det är så roligt. Jag är i vanliga fall en ganska lugn kille men när jag står på scen får jag de bästa adrenalinkickarna man kan få. Jag älskar det och kommer fortsätta göra det här tills folk slutar dyka upp.
Kommer du hålla på med musik resten av ditt liv tror du?
– Jag hoppas det, om inte annat så kommer jag definitivt vara omkring musik på ett eller annat sätt.

Vad kan vi förvänta oss av er spelning ikväll?
– Jag hoppas jag kommer kunna räkna till hundra crowdsurfningar och circlepits.
Kommer du själva crowdsurfa?
– Jag brukade göra det men inte längre, för mina kläder blev så sönderslitna. Folk sliter i dem så mycket.
Så har du inga kläder kvar sen?
– Nej, så nuförtiden håller jag mig till scenen!
Har någon någonsin gjort sig riktigt illa under någon av era spelningar?
– Oja, sånt händer hela tiden. Det är brytna ryggar och armar. Allt som man kan tänka sig har redan hänt, förutom att någon har dött. Tack gode gud att ingen dött ännu! Det är skönt att vara på andra sidan av staketet, för då är man säker.
Har du aldrig gjort illa dig på scen?
– Jo jag har blivit slagen av gitarrerna och ramlat några gånger, men inget allvarligt.
Om du går på spelning, är du i moshpiten?
– Nej nej nej, jag står längst bak och lyssnar. Jag är en barnunge. Att crowdsurfa är nog det galnaste jag någonsin gjort! Jag älskar att crowdsurfa.
Det ser roligt ut!
– Yeah yeah yeah!

Har du något motto?
– Att vara positiv och komma ihåg vart man kom ifrån. Jag kom från en liten skitig håla och hade inte den bästa familjen, så att få göra sånt här och fortfarande kunna minnas det håller mig motiverad. Och vi säger alltid ”stay metal!”. Det är det viktigaste för oss.
Vad innebär det?
– Det finns inte många riktiga metalband kvar, så varje gång vi står på scen säger vi det till kidsen. Det är så mycket dubstep och sceneband som kommer och går, vi handlar om att vara ett äkta metalband.

TEXT: Rosanna Rundlöf
LIVEFOTO: Markus Lundqvist

At Heart finns ute nu. Kolla in videon till Hey Mister här nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...