Intervju med Sabaton på Sweden Rock

sabaton 20120

INTERVJU: Falun-bandet Sabaton är tillbaka med nya skivan Carolus Rex, bandets första på svenska. Titelspåret går just nu varm på radiostationer och de turnerar världen över. Man kan nog säga att de är mer aktuella än någonsin. Rocksoul.se träffade sångaren Joakim Brodén från Sabaton i ett intervjutält på Sweden Rock Festival för att prata om fylleidéer, festivalminnen och intima piercings.

Joakim Brodén har precis avslutat en intervju och springer på toa innan vår pratstund. Men det dröjer länge innan han kommer tillbaka. Han blev stoppad av en massa folk som ville prata på vägen, förklarar han sen. Bara på den korta vägen mellan intervjutältet och toaletterna.
Det är dagen efter Sabatons spelning på Sweden Rock, men Joakim Brodén ser fortfarande ut som han ska gå på scen när som helst. Det är inte direkt svårt att känna igen honom.
– Det blir ju ofta så när man varit på festival och själv spelat på den. Sen har man det utseende som man har, man sticker ut med både frisyr och alltihop.
När du inte är på festival då?
– Nja, det är väl olika. Hemma i Falun är folk vana vid att se en.
– Kommer det fram en liten knorr och frågor om det är jag som sjunger i Sabaton så är det mest bara kul, säger Joakim.
Är det någonsin jobbigt?
– Ibland, självklart är det jobbigt om man dragit upp huvan och vill gå och titta på ett band själv och så kommer folk fram och vill ta bilder. Men man ska fan inte klaga, hur jobbigt det än är så har jag fan bett om det själv. Jag har valt det här.

Sabaton är lite av stammisar på Sweden Rock Festival. Första gången de spelade här var 2005 och sedan dess har det blivit ett flertal gånger.
Gillar du Sweden Rock?
– Ja det kan jag faktiskt ärligt säga utan att slicka röv. Det är nog en av världens bästa festivaler. Och då har jag sett ett par hundra.
Ska du se några andra band sen idag?
– Ja, Twisted Sister är ju ett av mina favorit-originalband. Jag gillar de där old school-grejerna.

Brukar du själv gå på festivaler när du inte spelar på dem?
– Inte nuförtiden. Jag gjorde det förut. Om jag är hemma, så är jag hemma EN helg på en sommar. Annars är jag på festival. Det är ju inte så att jag inte vill gå på festival. Men jag har ju sån jävla tur så jag får flyga runt i hela världen, gå på festival, och få betalt för det. Jag har världens chans att få se exakt de band jag vill.

Vad är roligast, att gå på festival som besökare eller att spela själv?
– Det är nog som besökare. Ska jag spela själv så måste man ta det lugnt med spriten om man ska spela dagen efter. Hade jag gått dit själv hade jag bara gått dit, blivit full och haft kul.

Är du en sån där festivalmänniska som gillar att campa och bo i tält?
– Nja, min tid i tält är nog över. Fy fan för att vakna upp kall och frusen och halsen funkar inte. Men klart jag har gjort det många gånger. Och har jag inget val så tar jag ett tält, men finns det val så tar jag det bekväma alternativet som turnébussen, hotell eller husvagn, whatever. Bara det är varmt!

”När jag skulle pissa första gången efter att jag gjort den var det ju Stockholms blodbad.”

Har du något speciellt kul eller minnesvärt festivalminne?
– Ohoja, vet du hur många det finns, vågar man avslöja något…
– Det här är väl lite dumt och pinsamt att säga egentligen 2008 så var vi i USA en sväng. Jag och våran keyboardist blev fulla. Han piercade bröstvårtan. Så han kom och visade den och sa ”höhö jag har piercat bröstvårtan”. Vi sa ”men kom igen, det gör ju en tonårstjej för att göra uppror mot sin mamma”. Och han sa ”men gör något värre du då”. Jag sa ”det kan du ge dig fan på”.
– Så jag sprang rakt ner till piercingsstudion, skrev på papper att jag inte alls var full och piercade kuken. Det var jag jävligt stolt över.
– Sen var vi på Graspop i Belgien. Och så hade vi en balkong med glasdörrar mot varje rum. Så skulle jag gå och väcka de andra, så jag knackade på fönstret. ”Ding ding ding”, med kukringen då förstås, smart som jag är. Men så lossnar kulan från ringen och så ser jag den rulla iväg på golvet. Och så kommer de ut och undrar vad som händer. ”Shit, jag har tappat kulan till kukringen!” Så jag kryper omkring helt naken och försöker hitta den. Det kommer några finska band och jag ropar ”hjälp mig hitta kulan till kukpiercingen!”. Skitbra grej att skrika mitt i natten. Ja. Så kan det gå.
Hur är det med piercingen nu då?
– Den mår bra! Nu sitter den så jävla hårt så den kan fan inte hoppa av utan att man har tång.
Är det något du ångrar eller ser du det som ett kul minne?
– Definitivt ett kul minne! Men när jag skulle pissa första gången efter att jag gjort den var det ju Stockholms blodbad. Första tre veckorna var inte så kul. Men nu är det bara kul. Jag har fått bra recensioner på den.

”Sen så drack vi lite öl och tänkte ’kan vi inte göra hela plattan på svenska?'”

Om vi ska prata lite om er nya skiva Carolus Rex. Vad vill du berätta om den? Varför ville ni göra den på svenska?
– Berätta om sin skiva… Jag tycker det är så jävla cheesy när band säger att den är den bästa de någonsin gjort. Det är upp till lyssnaren att avgöra.
Tycker du det själv då?
– Det tänker jag inte svara på. Men jag kan säga att jag inte är missnöjd med den någonstans! Jag är väldigt nöjd med hur resultaten blev.
– Att göra den på svenska var väl bara en konstig idé. På näst sista låten på skivan, Konungens Likfärd, kom av någon anledning texten och musiken samtidigt. Så refrängen blev på svenska. Men resten var på engelska. När jag visade det för de andra tyckte de att det var coolt att refrängen var på svenska och tänkte ”kan vi inte göra hela låten på svenska?”. Sen så drack vi lite öl och tänkte ”kan vi inte göra hela plattan på svenska?”.
Så det var en fylleidé?
– Ja, så är det ju, alla bra idéer kommer från alkohol. Fast det kommer en jävla massa dåliga grejer från alkohol också måste jag tillägga.
Som vadå?
– Som vadå?! Men det vet du väl, du har väl varit full själv för fan! Du vet väl EXAKT vilka dumheter man hittar på när man är full!
Ja men nu får du berätta!
– Jaha är det jag som blir intervjuad… du försöker vända det här nu?
Haha, japp.
– Ja man har väl gjort dumma saker. Alltifrån att ha gått runt naken till att ha sagt och gjort saker som varit puckade. Men framför allt, om man själv gör bort sig så är det helt okej. Men när man säger saker som sårar andra eller sätter andra i trubbel, det är inte bra.

I slutet av mars iår blev det officiellt att Sabaton splittras – men fortsätter med Joakim Brodén på sång och basisten Pär Sundström kvar.
Hur har det påverkat bandet?
– På ett personligt plan är det klart att det känns konstigt att det inte är samma folk man spelar med längre. Där känns det tungt. Däremot så är de nya killarna så jävla duktiga så musikaliskt är det ett steg uppåt. Det är ju jag och Pär, vi som är kvar, som alltid skrivit musiken och texterna. Så där har ingenting förändrats. Det är mer på ett emotionellt och personligt plan som det känns lite tomt ibland.

”Jag tror jag är för fucked för att göra något annat.”

Vad inspirerar dig till att fortsätta med musik, vad är din drivkraft?
– Jag vet inte. Jag har funderat på det själv flera gånger faktiskt. Jag vet inte, jag bara vill.
Du tycker det är roligt, det är din grej liksom?
– Ja. Jag tror jag är för fucked för att göra något annat. Jag är för cp. För galen för att göra något annat.
– Det är kul att du ställer frågan, jag har själv legat och funderat på det. ”Vad fan gör jag det här för?”. Fast jag älskar ju allt med det. Inte allt kanske, men det mesta. Men i slutändan, kan jag tänka mig att göra något annat? Nej. Så det är kanske därför.
Men det är ju skönt ändå, att vara nöjd med livet liksom.
– Ja absolut, en fråga jag inte behöver ställa med mitt liv är ju vad jag ska göra med det. Det vet jag redan.
Du kommer hålla på med musik resten av livet tror du?
– Definitivt, det vet jag. Om jag skulle förlora benen skulle jag fortfarande skriva låtar. Jag skulle aldrig kunna klippa ur musiken.
Det är så viktigt?
– Ja ja, jag skulle hellre bli blind än döv. Se bara hur det gick för Stevie Wonder.

Vad lyssnar du själv på för musik just nu, har du något du skulle vilja rekommendera?
– Ja, faktiskt. De är inte så aktuella just nu men jag tycker de är bättre än någonsin – det svenska banden Amon Amarth. De är åt dödsmetallhållet, och jag gillar inte dödsmetall alls. Det är för hårt för mig egentligen, men de är bara så jävla bra så klockorna stannar.

Jag frågar hur den närmsta framtiden ser ut rabblar Joakim upp hela turnéschemat och alla länder från USA till eventuellt Australien och Japan – hela vägen till oktober 2013.
Det verkar bli mycket resande.
– Ja för fan, jag får några stämplar på mitt pass!
Du har ingenting att tillägga antar jag.
– Du, jag är värdelös på det där.
Du ska säga ”köp min skiva!”.
– Ja men det är ju så bög liksom.

TEXT: Rosanna Rundlöf
LIVEFOTO: Markus Lundqvist

Sabaton turnerar i Sverige i höst och släppte i år Carolus Rex. Lyssna på Carolus Rex här nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...