Rival Sons: ”Det finns inte mycket rock’n’roll längre”

 rivalsons rivalsons0

INTERVJU: Rocksoul.se mötte gitarristen Scott Holiday och basisten Robin Everhart från amerikanska bluesrockbandet Rival Sons några timmar innan deras spelning på Sweden Rock Festival. De låter och ser ut som de kommer raka vägen från 70-talet och spås en ljus framtid. I september släpper de sitt nya album Head Down.

Vi möts i en intervjubuss som placerats på Sweden Rock Festivals backstageområde. Scott frågar om jag vill ha något att dricka. Jag svarar att det är bra tack men Scott insisterar.
– Du vill ha en öl va? One beer please!

Själva dricker de ingenting.
Scott: – Nej, det är okej, jag nöjer mig med vatten. Jag har fått i mig för mycket skit redan.
Blir det mycket drickande på turné?
Scott: – Inte nuförtiden. Vi har så mycket att göra. Vi spelar nästan varje dag under två månaders tid.
– Vi har haft turnéer tidigare där det blivit lite mycket. En flaska vodka räckte inte längre än tio minuter. Nu har vi alltid en vodkaflaska på vår rider, men ingen dricker så i vår buss står det istället tio flaskor vodka. Vi brukar ge dem till våra ljudkillar istället.

Rival Sons har varit i Sverige några gånger förut och Scott säger sig vara ett stort fan av det.
Scott: – Om man nu kan vara ett fan av ett land. Jag älskar det, varje gång vi kommer hit får vi ett underbart mottagande.
– Vår första Stockholmsspelning på Strand var cool. Ett av mina favoritband är svenska Dungen. Jag har gillat dem i typ tio år! Jag har alla deras album och en massa låtar i min mobil. När vi var på Strand såg vi en affisch att Dungen skulle spela på där kvällen efter. Jag blev SÅ besviken, ett av mina absoluta favoritband skulle spela och vi var tvugna att åka vidare!
– Vi spelade även nyligen på Sticky Fingers i Göteborg. Vår tourmanager är bra vän med Kalle från The Soundtrack of Our Lives. Han kom till klubben och hämtade upp oss i sin bil och tog oss till deras studio. De hade en otroligt vacker studio med flera våningar. Vi fick hänga med dem och lära känna dem vilket var jättekul, de är ett av mina favoritband!
Så du gillar svensk musik?
Scott: – Ja, de två iallafall! Jag känner inte till jättemånga, men de två är iallafall fantastiska.

”Vart vi än går känner vi oss lite som outsiders”

Är det några andra band ni vill se här idag?
Robin: – Jag vill se Graveyard! Och Soundgarden…
Scott: – Jag är ett stort fan av Soundgarden men jag såg dem på Pinkpop och det var inte precis den bästa spelningen jag sett.
Känner ni några andra band här då?
Scott: – Jo, vi är vänner med ett par band… Men ironiskt nog så känner vi inte oss riktigt hemma med de andra banden.
Robin: – Sepultura…
Scott: – Vi är inte vänner med dem?!
Robin: – Nej men jag vill kolla in deras buss, den ska tydligen vara cool!
Scott: – Mastodon har vi blivit goda vänner med! Det finns ingen egentlig samhörighet med dem och oss, men det behöver det inte precis göra.
Hur menar du med ingen samhörighet?
Scott: – Well, när man tänker sig band som hänger så ser man inte direkt Black Sabbath och The Monkees framför sig. Man skulle tycka att det var en ganska otippat kombination!
Känner ni er lite som outsiders på den här festivalen?
Scott: – Jag tror att vi vart vi än går känner vi oss lite som outsiders, för det finns inte mycket rock’n’roll längre! Det finns mycket metal, det finns mycket electronic och mycket poppunk. Det finns mycket av allt, men inte mycket rock’n’roll.
Skulle du säga att ni är ett rock’n’roll-band?
Scott: – Ja! Vi är definitivt ett rock’n’roll-band. Men skulle du säga att vi är outsiders här?
Lite, ja. Det är mycket heavy band här.
Scott: – Ja, mycket metal! Vi ligger dessutom på ett deathmetal-bolag. Det är intressant.

Gillar ni att gå på festival när ni inte själva spelar på dem?
Scott: – Inte så mycket, nej. Musiken har varit min karriär så länge så jag gillar främst bara att se de band jag verkligen gillar. Jag är ingen festival-kille. Allt är en enda röra. Folk ramlar omkring, bränner sig i solen och blir uttorkade. Och fem band spelar på scener som står i en cirkel, så man hör inget bra ljud från någon av dem.
Har du någonsin campat och bott i tält?
Scott: – Nej. Vår trummis gjorde hela den där grejen, bo i tält, vakna, ta syra, och kolla på band. Jag gjorde aldrig det.
Varför inte?
Scott: – För att jag är civiliserad! haha! Nej, men jag kom helt enkelt aldrig in på det, jag hade annat för mig.
Det är inte din grej?
Scott: – Det skulle kunna vara! Men det blev aldrig introducerat för mig. Det var ingen av mina vänner som drog med mig. Jag höll på mycket med musik själv istället.

”Ungdomar gillar rock’n’roll, det finns i deras blod och dna att uppskatta den här sortens musik som representerar frihet, rebellera, kärlek och äventyr.”

Den 17 september släpper Rival Sons sin nya skiva Head Down.
Scott: – Det låter fortfarande som Rival Sons men vi vill aldrig göra samma skiva två gånger, så vi har försökt utforska nya områden.
– Vi ville reflektera lite över året som gått. När vi hade släppt Pressure And Time turnerade vi i ett år. Vi vill ge känslan av äventyr och kunna inspirera andra till nya riktningar.
Tror ni era fans kommer gilla det?
Scott: – Det tror jag! Men det kommer säkert finnas de som inte gör det också, det gör det alltid. Men den generella lyssnaren av oss kommer säkert gilla det!
Tror du det finns något typiskt Rival Sons-fan?
Scott: – Nej, vi bygger fortfarande vår fanbase, vi skaffar fortfarande nya fans. Vi kan dra till oss olika åldersgrupper. Ungdomar gillar rock’n’roll, det finns i deras blod och dna att uppskatta den här sortens musik som representerar frihet, rebellera, kärlek och äventyr. Det är sånt man gillar. Förhoppningsvis kan de hitta de i vår musik.
– Och självfallet kan vi även attrahera en äldre åldersgrupp för rock’n’roll har en sån stor roll i världen ända sedan 60 och 70-talet. De känner ”wow, ni spelar verkligen på riktigt, det är som på min tid!”.
– Det är svårt att säga ett typiskt fan men det alla har gemensamt är att de älskar rock’n’roll.

Vilken är den bästa komplimangen ni någonsin fått för er musik?
Scott: – Folk säger så mycket. Och inte för att vara oartig men ofta så försöker vi att inte bry oss så mycket. Man vill inte skölja ner sig i vad andra tycker, ”du är det och ditt gitarrspelande är så”. Men om någon gillar det man gör blir man såklart smickrad.
– Det var någon som sa att vår musik ger den känslan av frihet och äventyr som de aldrig fått tidigare. För mig är det en väldigt stor komplimang.
Det var en stor sak att säga.
– Jag tycker det är enormt. Såna komplimanger kan jag ta in, men man kan nästan inte ta åt sig äran.

Vad lyssnar ni på för musik just nu, har ni något ni vill rekommendera?
Scott: – Det nya The Greenhornes-albumet! De är ett rock’n’rollband från Ohio. Dr John från 60-talet, han gjorde nyligen en skiva med Dan Auerbach från The Black Keys, och den är helt otrolig! Jag gillar även nya Gotye-skivan.
Gillar ni alla samma musik?
– Vi lyssnar på olika musik men alla brukar gilla varandras. Det finns inte mycket som vi inte gillar. Vi är öppna för det mesta. Vi lyssnar på rock’n’roll, soul, blues, electronic, alternative, pop…
– Om man skulle begränsa sig till bara en musikstil skulle det nog inte sluta så bra. Varför skulle man vilja göra det? Man vill vara öppen för allt så att man kan lära sig och utvecklas mer.

Vad kan den svenska publiken förvänta sig av er spelning ikväll?
– En eargasm, säger Robin och Scott skrattar.
– Haha, Robin har knappt sagt någonting under hela intervjun, men eargasm måste han se till kommer med! Det summerar det hela.

Vad har ni för framtidsplaner och drömmar?
Scott: – Jag vill bli president i USA!
Robin: – Jag vill bli kung i Sverige! Jag har ingen relation till Sverige, men jag tycker det känns som ett bra mål.
Då måste du gifta dig med en svensk prinsessa.
– Okej, det kan inte vara så illa!
Scott: – Jag vill bli president i USA göra hela världen till vegetarianer.

Har ni något annat ni vill tillägga?
Scott: – Robin vill tillägga något väldigt viktigt just precis här. Haha. Nej jag tror inte vi har något mer. Förutom att mitt favoritgodis är från Sverige – Swedish fish!
Robin: – Jag tror inte de är från Sverige på riktigt…
Scott: – Jag vet, men det är som med french fries, de är inte från Frankrike. Men jag vill ändå ge dem kredd, det är supergott och ordet Swedish finns med! När du är kung här, var snäll och ge mig mycket såna fiskar.
Robin: – Got it.
Vad är det för godis?
Scott: – Det är röda gummifiskar. De innehåller inte alls fisk, eftersom jag är vegetarian och inte äter något med ett ansikte.
Robin: – Det finns faktiskt ett ansikte på de där fiskarna.
Scott: – Ja, men det är inte på riktigt.
Men det är fortfarande ett ansikte.
Scott: – Jo, det är det. Jag kanske måste sluta äta dem. Damn it! Eller så får jag låta någon bita av huvudena på dem så äter jag resten.
Robin: – Kanske vi ska be om att få ha en skål i våra loger med fiskar utan huvuden.
Scott: – Ja exakt! Det är min grej, Van Halen har sina bruna M&Ms, och jag har en skål med svenska fiskar utan huvuden.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

Rival Sons släpper Head Down den 17 september och spelar i Stockholm den 15 oktober och i Göteborg den 20 oktober.
Kolla in videon till Pressure And Time här nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...