Lamb of God: ”Den dag vi börjar suga så slutar vi”

Lamb-of-God0
INTERVJU: Vi träffade gitarristen Mark Morton från amerikanska metal-bandet Lamb Of God när de var i Göteborg för att spela på Metaltown i Göteborg i somras. Han berättade om deras nya skiva Resolution, varför han är en studioråtta och hur Lamb of God blev större än vad han någonsin trodde.

Vi träffar Mark Morton från Lamb of God två timmar innan deras spelning på Metaltown. Han sitter lugn och avslappnad i en soffa i sin loge.
– Vi har inte spelat här på ett tag, jag minns inte ens när det var sist. Det var väl några år sedan. Men vi älskar att komma hit. Vi har alltid haft ett bättre mottagande i Skandinavien än i resten av Europa.
Har du sett några band idag?
– Nej, vi kom hit så sent så vi har inte hunnit. Men jag har träffat några vänner som spelar i band här.
Så, vilka känner du här?
– Alla!
Ni är som en stor lycklig familj?
– Vi har alla turnerat tillsammans runt om i världen, t.ex. med Devildriver, Machine Head, In Flames, Trivium. Vi gör alla samma sak och har samma livsstilar.
Förutom In Flames, känner du till någon annan svensk musik?
– Självklart. Vi har turnerat med Opeth, Arch Enemy… de flesta!
Ska du kolla på In Flames ikväll?
– Jag tror det! Om vi inte måste åka innan det. Men det här är ju deras hem. Man måste nästan se det.

Gillar du att själv gå på festival när du inte spelar på dem?LOGintervju2
– Absolut inte! Jag lämnar inte huset när jag är hemma, haha. Jag turnerar så mycket så när jag är hemma i mitt hus ute i skogen vill jag bara stanna där.
Känner du att du behöver hålla dig borta från musik?
– Nej nej, det är mycket musik runt i mitt hus! Och vi går väl på spelningar då och då.
Men du är inte den där festivalmänniskan som campar och bor i tält?
– Nej! Jag har campat men inte på festivaler. Men det är inte riktigt samma sak i USA. Festivalerna som finns där är oftast förflyttandes från en stad till en annan. Så det blir oftast bara en dag, och det blir inte så mycket campande.

Så ni har hunnit turnera lite med Resolution. Är ni så nöjda med det som ni trodde ni skulle vara?
– Jag är nöjd med det! Men jag går inte riktigt in i ett album med förväntningar, jag tar det som det kommer. Det enda jag försöker göra när vi skriver ett album är att vara ärlig, och inte göra något som inte känns naturligt.
– Det är alltid intressant att se publikens reaktion när vi spelar det live. Vi öppnar numera våra set med två helt nya låtar.
Så vad verkar de tycka om det?
– De verkar gilla det rätt så bra! Speciellt i Europa har albumet kommersiellt sätt varit mer framgångsrikt än det förra. Det är nog ett bra tecken!

”När jag var tonåring och drömde om att spela i ett band så var det främst studion jag längtade till. Jag brydde mig aldrig om rockstar-grejen. Jag ville bara ha på mig hörlurar och göra min grej. ”

LambOfGod3Föredrar du att spela in i studion eller att spela live?
– För mig personligen föredrar jag att spela in! Jag är en studioråtta. Jag kan spendera veckor där och stortrivas. Men om ni frågar vår sångare Randy så skulle han säga att turnera, han hatar att vara i studion. Han känner sig instängd. Men för mig är det en möjlighet att få vara kreativ. När man turnerar så är det på ett annat sätt.
– När jag var tonåring och drömde om att spela i ett band så var det främst studion jag längtade till. Jag brydde mig aldrig om rockstar-grejen. Jag ville bara ha på mig hörlurar och göra min grej.
Har ni börjat jobba på något nytt än?
– Inte än. Vi har en del idéer rullandes men vi har inte börjat med något än.

Så vad är det du ogillar med att turnera?
– Well, ogilla är ett starkt ord, det är ju det här jag gör så om jag ogillade skulle jag nog hitta något annat att göra. Men det svåraste med det är att vara hemifrån och ifrån ens fru och dotter så länge och man saknar alla bekvämligheter med att vara hemma. Man lever i en resecirkus i nästan två månader.
Tar du någonsin famlijen med dig?
– Nej. I USA ibland, under korta perioder. Men jag vill inte tvinga in min dotter i den här livsstilen. Hon förtjänar inte det! Haha.
Så vad är det som får dig att ändå göra det här?
– Well, om man vill spela i band och vill att det ska gå bra för en så måste man turnera. Speciellt som metal-band. Och jag gillar fortfarande att göra musik. Och det är det här jag gjort i nästan 20 år. Annars skulle jag väl få gå och jobba som diskare någonstans. Haha. Det är inte så illa.

Vilken låt tycker du förändrade er karriär?
– Det har varit en ganska stadig uppgång i vår karriär, det har inte varit någonstans där det liksom exploderat. Men det blev en skillnad när Redneck kom ut. Efter det fick vi en större fanbase. Den var en av de mest catchy låtarna vi gjort. Efter det började vi till och med se tjejer i publiken på våra spelningar. Det var inte en jättestor förändring, men det hjälpte oss upp till en ny nivå.

Tror du det finns något typiskt Lamb Oof God-fan?
– Hm, jag tror inte det. Bra fråga, tror inte någon har frågat mig det förut. Vi har fans som är 12 år och vi har fans som är 45. Vi har unga tjejer som är fans, nördar som är fans, och tuffa militärkillar. Det är folk i alla åldrar med vanliga arbeten som kommer till våra spelningar och röjer loss.  Jag tror som tur är att vår musik drar till sig ett brett spektrum av människor.

”Jag känner att det här blev så mycket större än vad jag någonsin kunnat ana. Jag vet inte vad mer jag kan önska.”

Har du några mål eller drömmar som du ännu inte uppnått?
(Mark är tyst en stund.)
– Inom musik? Inom Lamb of God? Inte direkt. Nu låter det kanske som att jag är oinspirerad men så är det inte. Jag känner bara att det här blev så mycket större än vad jag någonsin kunnat ana. Jag vet inte vad mer jag kan önska. Vi har fått grammy-nomineringar och turnerat med Metallica. Jag skulle kunna säga att jag vill VINNA en grammy, but I don’t give a shit.
– Mitt enda mål är att fortsätta göra ärlig musik, och den dag vi börjar suga så slutar vi.

Vad har ni på er rider?
– Lite öl, bananer, och oftast en flaska vodka men såna har jag inte sett på ett tag. Massa vatten…
Ingenting galet?
– Randy vill ha alkoholfri öl, en del tycker det är galet!

Vad kan vi förvänta oss från spelningen ikväll?
– Vi bara gör vår grej. Grejen med vårt band är att vi alltid är oss själva. Om jag är sur så är jag det på scen, och om jag är glad så är jag det. Om någon skulle möta mig i mataffären hemma så skulle jag se exakt likadan ut som på scen.
Har du ingenting extra på scen?
– Jag kanske har på mig en huvtröja ikväll, det brukar jag inte ha! Men det kommer nog bli kallt.
Det blir någonting extra!
– Det blir det, alla kommer få se mig på scen i en hoodie.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Markus Lundqvist

Kolla in videon till Lamb of God’s låt Desolation från senaste skivan här nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...