Of Monsters And Men: ”En känd journalist sa att vi har återuppfunnit folkmusiken”

of-monsters-and-men1

INTERVJU: Isländska bandet Of Monsters And Men har på kort tid blivit ett stort namn inom folkmusik och spelar inför en växande publik världen över. Låtar som Little Talks spelas frekvent på radio och när de skulle spela på Debaser Slussen i september var det så lång kö att långt ifrån alla som köade i regnet fick komma in. Vi träffade sångaren Ragnar Þórhallsson och gitarristen Brynjar Leifsson från det hyllade bandet innan deras spelning i Stockholm.

Vi har slagit oss ner vid ett av båsen på Debaser Slussen några timmar innan kvällens spelning. Ragnar och Brynjar berättar på en smått knackig engelska om hur de dagen innan gjorde sin första Sverigespelning i Göteborg inför ett Pustervik fyllt till maxgränsen.
– Vi hade jättekul, publiken var väldigt bra! Men vi hann inte se mycket av staden, säger Ragnar som iallafall hunnit se lite av Stockholm.
– Jag gick igenom Gamla Stan och till Drottninggatan nyss. Det var väldigt fint!
Känner ni till någon svensk musik?
Brynjar: – Ja! Miike Snow och The Hives.
Ragnar: – Abba såklart. Och Tallest Man On Earth.
Kan ni prata någon svenska?
Brynjar: – Jag kan säga ”hej allihopa!”. Och ”tackar så mycket”.

Of Monsters And Men’s debutalbum My Head Is An Animal släpptes faktiskt redan i september 2011 på hemmaplan i Island. Igår för faktiskt exakt ett år sedan, kommenterar Brynjar. Bandet gjorde den helt själva och var osignade när de skrev det. Sedan fick de kontrakt med Universal Music och nu är albumet ute över nästan hela världen. Särskilt bra verkar det ha gått i USA där deras första turné var i mars i år. Efter det har de turnerat konstant inför en växande publik.
Förväntade ni er allt detta?
Ragnar: – Nej inte alls! Faktum är att vi inte förväntade oss något alls.

Är det overkligt att tänka att så många människor känner till er musik?
Brynjar: – Ja! Det är overkligt att få komma till platser där man aldrig varit förut och folk känner till ens musik.
Ragnar: – De känner till ens musik och vet hur vi ser ut, vad vi heter, och allt om oss! Det är väldigt overkligt.
Varför valde ni My Head Is An Animal som albumtitel?
Ragnar: – Det är första meningen i första låten på skivan och det var något som sammanfattade skivan för oss. Både musikaliskt och textmässigt.
Hur då?
Ragnar: – Det var så vi kände när vi skrev texterna till albumet. Det är svårt att förklara. Vi letade efter en titel och det var den meningen som kändes rätt.

”Kanske en dag kommer andra band att jämföras med oss.”

Vilka andra band influeras ni av?
Ragnar: – Det är en svår fråga, på något sätt influeras vi av allt vi lyssnar på. Och det är inte bara musik, utan allt.
Vad tycker ni om att jämföras med band som Arcade Fire, Mumford & Sons och Edward Sharpe & the Magnetic Zeros? Är det smickrande?
Brynjar: –  Ja, de är alla bra band! Det är en komlimang.
Ragnar: – Det är så folk fungerar, de vill jämföra allt med något för att kunna beskriva det för andra. Men när de lyssnar på oss och på vår nästa skiva kommer de se att vi har ett eget sound. Jag tycker vi definitivt har det redan på det här albumet!
Brynjar: – Och kanske en dag kommer andra band att jämföras med oss.
Ragnar: – Haha, ja det skulle vara en dröm.

Har ni några planer på ert framtida album?
Ragnar: – Att börja planera att göra en till vore en bra början. Vi kommer turnera mycket fram till nästa sommar och om albumet går bra kommer det finnas många ställen att åka och spela på. Vi kommer fortsätta göra det och skriva låtar på vägen. När vi har tillräckligt många låtar spelar vi in det.
Har ni skrivit något nytt än?
Ragnar: – Små bitar här och där. Inga hela låtar utan delar som behöver andra delar för att funka. Vi har mycket material att arbeta med!

OfMonsters2

Vilken är den bästa komplimangen ni fått för ert band och er musik?
Ragnar: – När vi var i Italien häromdagen sa en känd journalist att vi har återuppfunnit folkmusiken. Det var en stor komplimang men jag är inte säker på om jag håller med om det, det är en stor sak att säga!
Vad är det värsta ni fått höra om er?
Ragnar: – Att vi inte är originella. Att vi är som allt annat. Jag menar, om man går in på internet och läser kommentarer på till exempel Youtube kan man hitta hur mycket som helst. 90% är negativa kommentarer. Folk gillar att snacka skit. Men jag lyssnar inte på det negativa.
Brynjar: – Om folk har en stark åsikt av att något är skit måste de bara få ut det, till skillnad om de tycker något är bra. Det är lättare att prata illa om något än att säga något positivt.
Ragnar: – Men vi bryr oss inte, sånt spelar ingen roll.
Läser ni mycket om er själva på internet?
Ragnar: – Jag brukade göra det i början när bloggar började skriva om oss. Jag ville se vad de sa  och oftast var det bra saker. Men jag slutade efter ett tag för jag tror inte det är hälsosamt att hela tiden läsa om vad folk tycker om en.

”Den isländska kulturen har inte kulturen med superfans och kändisskap. Allt är väldigt jämställt. Folk känner till band men det är inte det där dyrkandet.”

Finns det något typiskt Of Monsters And Men-fan?
Brynjar: – När jag kollar ut över publiken ser jag alla möjliga sorters människor. Det är små barn med deras föräldrar och alla sjunger med.
Ragnar: – Det är väldigt utspritt. Jag gillar det!

Har ni någonsin varit ett superfan av någon eller något band?
Ragnar: – Inte direkt superfan. Den isländska kulturen har inte kulturen med superfans och kändisskap. Allt är väldigt jämställt. Folk känner till band men det är inte det där dyrkandet.
Brynjar: – Vi blir inte starstrucked. I Island ser alla varandra på stan hela tiden. Alla har sett alla så ingen bryr sig.
Ragnar: – Kanske vi skulle bli starstrucked om vi träffade någon riktigt känd i framtiden!
Vem skulle ni vilja träffa?
Ragnar: – Justin Vernon från Bon Iver skulle jag vilja träffa! Och du skulle antagligen vilja träffa Jay Z eftersom ni delar samma läppar.
Brynjar: – Haha, yep!

Vad motiverar er att fortsätta med musik och att turnera, vad är er drivkraft?
Ragnar: – Jag tror inte vi behöver någon drivkraft.
Brynjar: – För att det är roligt och vi gillar att spela musik! Att se publiken växa och bli större är också en sorts drivkraft. Första gången vi spelade i LA spelade vi inför 500 personer, och nästa gång var det plötsligt 2000 personer. Sånt är alltid roligt.

Har ni något motto i livet?
Brynjar: – Jag har ett! ”There are no problems, only solutions”.
Ragnar: – Det var ett bra motto.
Brynjar: – Vi kan dela på det om du vill!

Vad är era framtida ambitioner och drömmar med bandet?
Ragnar: – Vi vill fortsätta göra det här och göra fler album. Vi vet att det är väldigt lätt att det plötsligt slutar gå uppåt och plötsligt är vi inte så heta längre. Att det går så dåligt att folk inte kommer till spelningarna och att de inte köper några skivor så att vårt sexmannaband inte kan turnera mer. Det kostar väldigt mycket att ha allt det här igång. Vi önskar bara att vi kommer få fortsätta hålla på med det här!
För hur länge då?
Ragnar: – Förhoppningsvis för alltid!
Brynjar: – The Beatles trodde alltid de skulle hålla på i högst tre månader till, men de fick 10 år till! Inte för att jag jämför oss med Beatles, haha.
Ragnar: – 10 år skulle inte vara fel!
Brynjar: – Men vi tänker inte så mycket på det.
Ragnar: – Live in the moment är ett annat bra motto. Det funkar bra på turné. Tänk inte för mycket på framtiden. Det är inte hälsosamt.

TEXT: Rosanna Rundlöf
LIVEFOTO: Markus Lundqvist

Kolla in videon till Little Talks här nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...