Marina and the Diamonds – Superwoman of Love

Marina-The-Diamonds-Apri
INTERVJU: Marina and the Diamonds är walesiska artisten som fick sitt stora genombrott med låten I’m Not A Robot för två år sedan. Nu har hon nyligen släppt sin andra skiva Electra Heart och vi mötte henne under hennes turné med Coldplay. Det blev en intervju om kärlek, hur man kommer över någon och vem karaktären Electra Heart egentligen är.

Marina Diamondis som hon egentligen heter sitter i en soffa på ett hotell vid Norrmalmstorg i Stockholm. Hon är ute på Europaturné med Coldplay, och kvällen innan spelade hon på Stadion. Hon gillar själv Coldplay och berättar att deras framträdanden är alltid fantastiska. Jag frågar hur det är att turnera ihop, om de hänger mycket tillsammans.
– Nej… Alla frågar det! Men faktiskt inte. Jag hänger mest för mig själv.

Hon frågar vilken tid butikerna i Stockholm stänger idag. Eftersom det är fredag gissar jag på kl. 19. Hon vill hinna ut och shoppa något att ha på sig inför morgondagens tv-framträdanden på Nyhetsmorgon och Sommarkrysset.

Hon stannar i Sverige för att göra promotion för hennes senaste album Electra Heart som släpptes i våras. Det är en skiva om kärlek och egna erfarenheter.
– Allt är baserat på saker som har hänt. T.ex. Primadonna, på ytan låter det som att den handlar om en brat eller en bitch. Haha! Men egentligen vill jag använda det för en metafor för en situation i ett kärleksförhållande där man inte känner sig älskad, man vill känna sig åtråvärd.

Låtar som Lies, Radioactive, Power & Control och Starring Role handlar alla om samma person vilket man kan ana på texterna. Jag frågar om personen vet om att de handlar om honom.
– Jag tror inte det, jag har inte riktigt pratat med honom. Haha!

”Det är något som alla kommer uppleva minst en gång i sitt liv. Det är den värsta känslan. Det känns som man ska dö!”

Du har tidigare sagt att du var ganska heartbroken när du skrev albumet…
– Ja… Jag kände verkligen att jag hatade honom. Haha!
– Hela syftet med skivan var att göra ett understrykande om kärlek och hur vi alla upplever samma känsla av att älska någon som inte älskar en tillbaka. Det är något som alla kommer uppleva minst en gång i sitt liv. Det är den värsta känslan. Det känns som man ska dö!
Så hur mår du nu?
– Bra! Jag tänker fortfarande på honom ibland men jag känner samtidigt att det är bra att det blev som det blev. I mina tidigare relationer var jag alltid personen som hade den största makten över relationen, men nu behandlar jag folk annorlunda.
Vad är dina tips för att komma över någon?
– A) Om man gjort slut, prata inte med varandra igen på tre månader. Ingen kontakt alls. B) Tillåt dig själv att vara väldigt ledsen. För om man försöker kämpa emot det och försöker vara lycklig kommer det ta mycket längre tid att komma över det.
Är du rädd för att hamna i den situationen igen?
– Nej, det är en bra fråga. Det är svårt att prata om ett album som handlar om kärlek för alla skriver såna album. Men det här albumet är speciellt eftersom det verkligen handlar om att vara rädd för kärlek och att bli sårad igen.

”Bitchiga tjejer blir aldrig sårade. De får alltid vad de vill!marina Eller hur?!”

Genom den rädslan skrev Marina and the Diamonds ett album och konstruerade karaktären ”Electra Heart”.
– Det är en karaktär som jag själv skulle vilja vara. Hon är stark och lite fräck. En sådan som inte blir sårad. Bitchiga tjejer blir aldrig sårade. De får alltid vad de vill! Eller hur?! Haha, så jag ville att ”Electra Heart” skulle vara så. Det är svårt att förklara i intervjuer.
En superwoman?
– Ja! Haha! Superwoman of Love.

Är det många som säger till dig att de känner igen sig i dina låtar?
– Ja! Jag tror folk kan relatera till de mest ärliga låtarna som Lies och Starring Role på en djup nivå. Låtar som Bubblegum Bitch och Primadonna älskar folk för de kan ha roligt till dem samtidigt som de känner igen sig i det. Alla vill bli älskade, alla vill vara nummer ett.

Föredrar du att stå på scen eller att skriva musik?
– Det är väldigt svårt att välja för jag älskar att stå på scen. Men jag tror jag säger att skriva. Det var huvudanledningen till att jag ville bli artist. Jag älskar att skriva överhuvudtaget, berättelser, poesi, låttexter. Det är så jag uttrycker mig. När jag har något jag vill prata om är det väldigt sällan som jag ringer någon vän. Jag har alltid skrivit musik istället.

”När jag har något jag vill prata om är det väldigt sällan som jag ringer någon vän. Jag har alltid skrivit musik istället.”

Är det något folk skulle bli överraskade över att få veta om dig?
– Jag sjöng inte offentligt förrän jag var 19 år. Inte ens framför mina föräldrar. Jag ville inte medge att jag ville bli sångerska. Jag skämdes. Jag var inte utbildad sångerska så jag förväntade mig att folk skulle säga att jag inte kunde bli det och att jag ska plugga på universitetet istället.

Du har bytt hårfärg igen?
– Ja, jag är back to black! Jag gillade att vara blond men jag ville gå tillbaka till min vanliga hårfärg.
Så blondiner har inte roligare?
– Jo det tror jag faktiskt att de har! Haha. Men svart är mer ondskefullt! Min nästa singel är How To Be A Heartbraker och jag ville att Electra ska vara lite evil i den. Så det passade bra att gå tillbaka till mitt svarta hår.

Har du något motto i livet?
– Jag brukar försöka tänka ”keep dreaming”. När man slutar drömma ger man upp hela sin framtida potential. Gamla människor är alltid avundsjuka på de unga för allt ser möjligt ut när man är ung. Jag skulle vilja kunna tänka så även när jag är 40. Att fortsätta drömma är det viktigaste.

Vad är dina framtida ambitioner och drömmar som artist?
– Jag vill fortsätta göra album som är helt olika. Jag vet inte hur min tredje skiva kommer bli. Men jag har inga gränser. Jag tror inte jag har något särskilt sound, vilket ger mig mycket frihet till att göra vad jag vill.

Innan vi skiljs åt frågar jag om hennes svarta hjärta under hennes vänstra öga.
– Heartbreak. Det följer med mig vart jag än går.

Marina and the Diamonds om…

… den bästa komplimangen hon någonsin fått:
– Min producent sa att David Bowie hade sagt till sin manager ”Oh my god, har du hört den här artisten Marina and the Diamonds?!” Han hade lyssnat på I’m Not A Robot. Det är definitivt den bästa komplimangen jag fått!

… sin stilinspiration:
– Jag gillar teater och exentriska bilder. Jag gillar inte ordet cartoon, men jag gillar larger-than-life-karaktärer. Det ger sig uttryck i t.ex. hjärtan och rosetter. Shirley Manson från Garbage, Gwen Stefani, är några vars stil jag också gillar.

… hennes favoritmusik just nu:
– The Neigboorhood! Herregud de är så bra. Det är mörk, suburbia-influerad poprock. Jag tror de är från New York. De är hur bra som helst! Sen är det också en tjej från Nya Zeeland som heter Princess Chelsea. Hon har en låt som heter The Cigarette Duet.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: 1) Pressfoto 2) Tobias Grönlund

Missa inte Marina and the Diamonds Sverige-spelningar i januari!
22 januari – Stockholm – Strand
23 januari  – Göteborg – Pustervik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...