Architects: ”Vi har kanske förlorat några av de yngre tjejerna”

INTERVJU: Nyligen spelade brittiska metalcorebandet Architects i Stockholm, och vi har träffat sångaren Sam Carter! Nyligen släppte de sitt femte album Day Breaker. I vår intervju får vi veta varför Sam klippte av sig håret, vad han använder för parfym och varför han vill ligga med sin basist.

När jag kommer till Debaser Slussen är hela golvet framför scen fullt med instrument och förstärkare. Förbanden While She Sleeps och Heights förbereder sig inför soundscheck. Någonstans i all röra möter jag Sam Carter, sångare i Architects, som för dagen är bakfull efter gårdagens festande i Göteborg. Men han är ändå peppad på att vara tillbaka i Stockholm.
– Vi var alla väldigt glada när vi fick se vårat turnéschema, för vi ville verkligen göra några spelningar här! Det är alltid roligt att spela här.

Architects har varit iväg på turné väldigt länge nu men Sam uppskattar fortfarande turnélivet.
– Vi har varit iväg i tio veckor nu vilket är väldigt länge, men vi har hållt på så länge nu att vi är vana vid det. Jag älskar det, och jag tror turnélivet är menat för såna som mig. Jag älskar att utforska nya ställen och vara hemifrån. Att leva sitt liv utan att behöva bry sig så mycket.
Vad gör du en ledig dag på turné?
– När vi har lediga dagar gillar jag att göra turistsaker och hitta nya ställen att äta på. Vi tar vara på de sakerna mycket mer nu än när vi var yngre.

”Vi har blivit mer heavy, det är det vi är bra på.”

Tidigare i år släppte Architects sitt femte album Daybreaker.
– Jag älskar det och vi har fått en väldigt positiv respons på det, berättar Sam. Det är min favoritskiva att turnera med, den har fått så bra respons från publiken.
Känner du att ni har hittat det sound ni letade efter?
– Ja, jag känner att vi är ”där” nu. Med den här skivan är jag väldigt nöjd med vart vi hamnat.
Hur skulle du beskriva skillnaden mot den förra skivan
– Vi har blivit mer heavy, det är det vi är bra på. Vi kommer nog fortsätta i den riktningen för jag tror det är det vi är menade för att göra.

Med den förra skivan The Here And Now var det många som klagade på att de hade förändrat deras sound så mycket men det är ingenting som påverkat bandet.
– Det finns alltid folk som har problem med att vi förändrar oss. Men det är okej. Vi tycker om att skriva musik och vill vi utvecklas så gör vi det.
Vad säger folk nu då? Är de nöjda igen?
– Jag har ingen aning, det kanske de antagligen är!
Har er fanskara förändrats?
– Vi har kanske förlorat några av de yngre tjejerna. Men det är okej.
Ni ser inte lika mycket tjejer på spelningarna längre?
– Nä, vilket är okej. Vi har alltid haft en lite äldre fanskara fram tills vi släppte The Here And Now, då var det många små skrikande tjejer. Men nu är vi nog tillbaka till de äldre igen!

I februari 2011 lämnade basisten Ali Dean bandet pga. privata omständigheter. Ersatte gjorde först Casey Lagos (tidigare medlem i Stick To Your Guns) och senare Bobby Daniels (medlem i Last Witness). Men efter bara några månader kom Ali tillbaka.
– Han hade saker hemma som han var tvungen att ta itu med, förklarar Sam. Han gick vidare med sitt liv. Sen ville han komma tillbaka, för han gillade inte att jobba och omständigheterna som gjorde att han var tvungen att lämna bandet var bortom hans kontroll. Så när han hade fått ordning på sitt liv insåg han att han ville ut och spela musik igen och han saknade att hänga med oss. Vi var väldigt glada att få tillbaka honom! We love that kid. Ärligt talat kändes det aldrig som att han var borta på riktigt.
Hur länge var han borta?
– Jag tror faktiskt bara han missade tre turnéer. Så med tanke på alla turnéer vi haft var det faktiskt inte så mycket. Men vi saknade honom definitivt väldigt mycket.
Så hur är det med Bobby?
– Bobby mår bra! Han var en fucking absolutely legend. Vi älskar honom fortfarande. Om inte Ali kommit tillbaka hade han fortfarande spelat med oss. Men Bobby förstod att vi inte kunde säga nej när Ali ville komma tillbaka. Hursomhelst så mår han bra och spelar i Last Witness som jag tror håller på med ny skiva just nu, de är ett riktigt bra band.

”Jag lever ändå i samma t-shirt en vecka innan jag byter.”

Vad är den finaste presenten
du någonsin fått från ett fan?

– Vi får ofta fotbollar! Det är coolt.
Är ni stora fotbollsfans?
– Ja, vi älskar fotboll. Och när vi var i Kanada fick jag ett par Vans. Det var väldigt smickrande. Vi har fina fans, de ser efter oss.
Får ni mycket gratis kläder från företag?
– Ja, vi får sånt då och då, men vi tar inte alltid emot det. Jag lever ändå i samma t-shirt en vecka innan jag byter. Om vi tar emot det är det oftast från våra vänners band så vi kan supporta dem istället för stora klädesmärken.

Vad hade du för affischer på dina väggar när du växte upp?
– Jag hade en på Kurt Cobain, en på Blink 182, mycket poppunk-band. Brand New, och massor på Nirvana!
Är du typ superfan av dem?
– Oh yeah, jag är fortfarande ett superfan av alla de där banden! Jag älskar de och kommer antagligen alltid att göra det. Jag skulle få en hjärtattack om jag fick träffa någon av dem.
Du har inte träffat dem än?
– Nej, tyvärr. Men kanske är det bra, det sägs att man inte ska träffa sina idoler.
Varför inte, tror du att du skulle bli besviken?
– Kanske! Kanske de inte skulle vara trevliga… Fast det tror jag säkert att de är!
Vem är den mest kända du någonsin träffat?
– Oj, jag vet inte, jag har träffat så många. Kanske Hayley från Paramore. Hon är en sweetheart! Vi hängde med henne en stund i Australien för hon är god vän med våra vänner You Me At Six.

Ett fan undrar varför band från UK luktar så gott?
– Varför vi luktar så gott… Kanske vi tvättar oss ofta? Haha! Vi använder after-shave… Jag tror helt enkelt att vi inte gillar att känna oss smutsiga. Om vi inte varit ute dagen innan och är bakfull, som jag är nu.
Vilken parfym använder du?
– Jag har Lacoste Sport om jag inte har den så är det Jean Paul Gaultier. Den är lite fruktig, luktar jättegott!

Om du måste välja en i bandet du vill ligga med, gifta dig med, och döda, vilka väljer du?
– Jag skulle ligga med Ali, för han är bäst och jag tror det skulle kännas minst konstigt med honom än med de andra. Jag skulle gifta mig med Dan, för han är väldigt business-minded. Jag tror han skulle se efter mig bra! Och så skulle jag döda Tom, bara för att han är den enda som är kvar.

Hur ofta har folk svårt att se skillnad på Tom och Dan?
– Det händer inte så ofta, nu när de har vuxit upp. Jag har aldrig gjort några misstag med det. Ingen brukar göra det.
Jag ser ingen skillnad?
– Hm, jag antar att man får spendera mer tid omkring dem för att se skillnaden!

”Jag hade haft samma frisyr sen jag var 15 så jag var trött på det och ville bara bli av med det.”

Om du skulle tatuera in en textrad på dig, vilken skulle det vara? 
– Jag har ingen, så antagligen har jag inte hittat någon än som jag skulle vilja ha… Kanske jag skaffar en sån någon dag!
Har du någon musikrelaterad tatuering?
– Jag har en Blink 182 på min ankel och det är faktiskt den enda jag har som är musikrelaterad.

Ett annat fan undrar varför du ändrade din frisyr?
– Det är galet hur mycket som har pratats om mitt hår! Alla klipper sig då och då. Jag hade haft samma frisyr sen jag var 15 så jag var trött på det och ville bara bli av med det.

Vad brukar du tänka på när du står på scen, händer det att du plötsligt börjar tänka på något helt annat?
– Alltid! Jag kan vara mitt i spelningen och börja tänka på vad jag ska äta för middag och vad vi ska göra efter spelningen. Men det är mest om spelningen är dålig. Är den bra så har jag inte tid att tänka på det.

Vad lyssnar du på för musik just nu, har du något du vill rekommendera?
– Jag gillar verkligen nya The xx-albumet och en rappare som heter Schoolboy Q, han är grym!

Hur ser er framtid som band ut om du får bestämma?
– Vi kommer göra en ny skiva, en som är heavy! Sen kommer vi antagligen turnera ännu mer… Skriva, turnera, skriva, turnera!

TEXT & FOTO: Rosanna Rundlöf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...