Jacob Butler: ”Ni kommer aldrig få se mig i LA, jagad av paparazzi-fotografer”

INTERVJU: Jacob Butler är en australiensk singer/songwriter som nyss gett ut sitt debutalbum Reason. Vi träffar honom exklusivt på den Australienska ambassaden när han besökte Stockholm på sin pressturné. Efter en akustisk spelning och mingel med champagne och snittar slår vi oss ned på den mest bisarra intervjuplatsen man kan hitta, den australienska ambassadörens sovrum.

– Jag är inlåst på den australienska ambassadörens sovrum med två svenska tjejer, det känns helt surrealistiskt!, utbrister Jacob.

Det är hans första gång i Sverige och han har redan hunnit spenderat några dagar här.
– Det är vackert här! Jag har gått omkring och bara tagit in allt.

Känner du till någon svensk musik?
– Jag känner till klassikerna som Abba, Roxette och Ace of Base. Men mitt svenska favoritband är helt klart Refused! Jag älskar dem.
Gillar du hardcore-musik?
– Jag gillar all sorts musik, men albumet The Shape of Punk To Come är ett av de bästa rockalbumen som någonsin gjorts! Beatles-frisyrer, koftor och telecausters upp till axlarna är inte alls typiskt för den typen av musik, och samtidigt är de så högljudda och aggressiva. Det är riktigt coolt! Jag är ett stort fan.
Det var oväntat!
– Verkligen? Min skiva har sina rockiga stunder. Jag tycker det är väldigt modigt att spela sån musik och skulle verkligen vilja spela i ett sånt band. En dag kanske jag gör det!

Om du nu gillar hårdare musik, hur kom du in på singer/songwriting?
– Jag älskar poplåtar och är ett stort fan av av välskrivna låtar. Jag älskar Deftones och Refused lika mycket som Beatles och Simon & Garfunkel. Bra musik är bra musik. Det var min första kärlek.

”Jag köpte boken ’Seven steps to songwriting success’. Väldigt amerikanskt koncept!”

Hur blir man bra på att skriva låtar?
– Man måste vara besatt av det. Jag blev helt besatt av låtar jag höll på att skriva. Jag köpte boken ”Seven steps to songwriting success”. Väldigt amerikanskt koncept! Den var skriven av en kille som hade sålt väldigt många skivor. Jag upptäckte att vi hade mycket gemensamt i sättet att jobba på.
– Jag kan också sitta ute och äta lunch och lyssna på låten som spelas på radio och analysera alla olika delar av den.  Det är som ett pussel.

Försöker du skriver om saker som folk kan relatera till?
– Ja, jag skulle ju inte skriva en låt om att jag har en katt på Mars. Kanske folk om är höga skulle gilla det. Haha. – Jag har aldrig riktigt gillat fantasyfilmer som Star Wars och har aldrig förstått grejen med Harry Potter och Sagan om Ringen. Jag har alltid varit mer intresserad av verkliga historier om människor och vad de går igenom.

Vilka band och artister tror du att du kan dela samma fans med?
– Förhoppningsvis Oasis, Manic Street Preachers, Snow Patrol, Foo Fighters. Gitarrpop/rock. Jag älskar såna gitarrband.

Känner du att du fick ditt genombrott som artist, eller väntar du på att det ska komma?
– Jag känner att det är på väg att hända saker, men jag känner inte att jag har slagit igenom, inte än. När det händer lovar jag att ni ska bli de första att få veta! Haha!

Vilka ögonblick skulle det kunna vara?
– Som Adele sa… Jag älskar Adele,  gör ni? Alla älskar henne! Indiekids, mammor… Jag vet ingen som inte gillar henne. I alla fall. Hon sa att hon var med på David Letterman med sin låt Chasing Pavements och att hon slog igenom just då under den kvällen. Jag har inte haft det ögonblicket än men jag jobbar på det!
– Att skriva låtar är det viktiga för mig. Jag tror inte jag skulle vilja bli så känd som Lady Gaga. Ni kommer aldrig få se mig i LA jagad av paparazzi-fotografer, det är ett som är säkert!

”Jag har aldrig riktigt gillat fantasyfilmer som Star Wars och har aldrig förstått grejen med Harry Potter och Sagan om Ringen. Jag har alltid varit mer intresserad av verkliga historier om människor och vad de går igenom.”

Eftersom du är från Australien, har du träffat på några farliga djur?
– Det här är ingen lögn, men där jag bor kan man se hajar från hamnen! Jag har aldrig sett de på nära håll, men jag tror inte jag skulle vilja det heller. Haha!
Hur är det med ormar och spindlar?
– Speciellt den här tiden på året är ormar är ett stort problem. Stöter man på en kommer den definitivt att bita en! Eller döda en. Haha!
Och du bara skrattar!
– Vi vet vad vi ska göra om vi stöter på en. Och ärligt talat är det inte så stor risk att man blir biten, det händer bara om man provocerar dem eller om man råkar kliva på dem.

Det kommer mycket bra musik från Australien. Vilka är dina australienska favoritband?
The Vines, The Temper Trap, Yet, Wolfmother. Det finns en hel del faktiskt!

Så, vad är dina planer för den närmsta framtiden?
– Tillbaka till Australien, gör några tv och radio-grejer och kommer tillbaka till europa och göra promo för nya singeln. Jag kommer ta med mig mitt band och spela så mycket spelningar och festivaler som möjligt!

Har du något motto?
– Jag har en tatuering där det står ”Run”. För mig betyder det att livet är för kort för att promeneras igenom. Man måste hinna göra allt man vill innan det är slut och man hamnar på nästa ställe. Vart det nu är. Det blir en diskussion för en annan dag!

TEXT: Rosanna Rundlöf och Gosia Machaczka
FOTO: Pressfoto

Jacob Butler’s debutalbum Reason släpps den 15 november. Kolla in videon till singeln Come My Way.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...