The Vaccines: ”Vi var aldrig oroliga att folk inte skulle gilla den här skivan”

 

INTERVJU: De fick sitt genombrott med What Did You Expect from the Vaccines som släpptes förra året och nu är de tillbaka med uppföljaren Come of Age. Vi träffade sångaren Justin Young och basisten Arni Hjörvar från brittiska indierockbandet The Vaccines innan deras Stockholmsspelning på Berns i oktober.

The Vaccines är tillbaka i Sverige med sin nya skiva Come of Age. De har spelat i Sverige ett fletal gånger, senast på Hultsfredsfestivalen i somras. Vi träffas i ett ståtligt rum på Berns några timmar innan deras spelning.

Jag frågar om de fortfarande känner sig peppade på att åka ut och spela efter allt turnerande de redan hunnit med.
Justin: – Ja, absolut! Speciellt nu när vi får komma tillbaka till ställen där vi varit förut där man har vänner och man vet vilka barer man ska gå till. Det är kul att komma tillbaka till ställen och se om det är mer eller mindre folk där än förra gången! Det är en av de bästa sakerna med att spela i band. Såna här saker blir man aldrig trött på! Ingen dag är den andra lik.

Så vad gör ni på er lediga på turné, går ni ut och utforskar staden?
Justin: – Ja, och så gillar vi att kolla på film, lyssna på musik, och när det inte är för kallt åker jag ibland skateboard. Fast det var ett tag sen nu. Vi gillar också att shoppa vintage-kläder och kolla in nya affärer.
Hittade ni något kul i Stockholm?
Justin: – Inte den här gången, men nära Debaser Medis finns det många coola shoppinggator.

Hur peppar ni upp er inför en spelning om ni känner er nere?
Justin: – Lyssnar på musik!
Arni: – Det är ganska otroligt, hur nere man än känner sig på dagen så får tanken på att man ska få gå upp och spela en att känna sig uppspelt. Man kan känna så en halvtimme innan men när vi går upp på scen är allt det borta.
Vad för musik lyssnar ni på innan en spelning?
Justin: – Rockabilly, punkrock, ungdomlig och peppande glad musik.

The Vaccines släppte nyligen Come of Age, uppföljaren till debutalbumet What Did You Expect from the Vaccines som kom ut 2011. Med det albumet fick de sitt stora genombrott och blev ett av de mest hypade banden just då. Trots det kände inte The Vaccines av någon större press med att skriva album nummer två.
Justin: – Inte direkt. Vi är medvetna om att succén med första albumet fick vi för att vi hade skrivit bra och raka poplåtar. Vi kände bara att vi behövde göra det igen, fast annorlunda. Vi var aldrig riktigt oroliga. Vi lade press på oss själva för att göra en ännu bättre skiva, men vi var aldrig oroliga att folk inte skulle gilla den här skivan.

Så det var aldrig något writer’s block?
Justin: – Nej, faktiskt inte!
Det var ju bra!
Justin: – Ja, verkligen!
Känner ni er alltid inspirerade till att skriva ny musik?
Justin: – Nej, inte alltid. Man kan säga att man ska kämpa sig igenom det eller att man inte ska det. Ibland är det väldigt svårt. Särskilt efter vi hade skrivit den här skivan kände jag mig kreativt utmattad. Det var därför vi gjorde en cover-ep, bara för att få ut något!

”Folk kommer alltid kalla en en twat på puben eller någon kommer krossa ens hjärta. Man känner sig alltid som en människa ändå.”

Har framgången och att bli kända så fort förändrat er som personer?
Justin: – Jag tycker inte att vi är så kända, så näe.
Kanske inte jättekända, men det gick ju väldigt bra för er?
Justin: – Jo det gjorde det, men jag går inte och lägger mig och vaknar upp som en annan person. Folk kommer alltid kalla en en twat på puben eller någon kommer krossa ens hjärta. Man känner sig alltid som en människa ändå. Vi har nog bara vuxit upp lite mer.

Har ni någon favoritlåt från nya skivan?
Justin: – Vi började nyss spela Aftershave Ocean live. Det är alltid roligt att spela nya låtar live! Jag gillar även verkligen att spela Bad Mood. Jag är väldigt stolt över albumet i helhet.

Det verkar finnas ett sorts mörkt tema på albumet?
Justin: – Jo, det finns en del mörker i det. Det är nog för att det finns en del mörker i mig också. Men det finns det i alla, gör det inte? Det är nog bara ärligt från vad vad som finns inom mig. Det är ganska terapeutiskt, det är som en öppen dagbok. Det är väldigt ärligt.

”Om han nämde alla designers han kunde hitta så borde ju någon ge med sig?”

Så varför önskar du att du var en tjej? (med tanke på låten I wish I Was A Girl)
Justin: – Oh I don’t. Det var bara en hastig kommentar som jag gjorde verklig i låten. Jag funderade bara över om skönhet gjorde världen enklare eller inte. Jag tror inte att den gör det.
Jag är imponerad över hur många designers du hinner nämna i låten.
Arni: – Haha, han bara jagade efter någon som kunde ge honom gratis produkter. Om han nämde alla designers han kunde hitta så borde ju någon ge med sig?
Har det hänt än?
Justin: – Inte än!
Är det några andra klädesmärken som ger er saker?
Justin: – Ja, en del gör det faktiskt. Levi’s, Acne, och många andra!

Vad gör er lyckliga i livet?
Justin: –  Att få vara med mina vänner. Jag spelar med mina bästa vänner men de där hemma ser jag så sällan. Att få vara på turné gör mig också lycklig. Att få spela, kolla på filmer, lyssna på musik och vara med mina vänner.
Arni: – Vi är väldigt lyckliga som får göra vad vi vill och är relativt lyckliga!

Vilken är den värsta känslan?
Justin: – Jag antar att det är förlorad kärlek eller att förlora någon till döden. Det är nog det värsta jag någonsin känt.

Ser ni fram emot spelningen ikväll, har ni hunnit se spelstället?

Justin: – Ja, det är väldigt vackert!

Vad tänker ni på när ni står på scen, händer det att ni någonsin börjar tänka på något helt annat?
Justin: – Ibland gör jag det, men inte på något negativt sätt. Ibland tar låtarna mig till platser i min hjärna.
Arni: – För mig är det en bra spelning om man kommer ihåg så lite som möjligt eller tänkte så lite som möjligt. Om jag kommer på mig själv med att tänka på något annat så har jag nog inte en så bra spelning.

Vad lyssnar ni på för musik just nu, har ni något ni vill rekommendera?
Justin: – Det finns en tjej som min bror tipsade om som heter Marita Hackman. Hon är så bra!

Hur ser er framtid som band ut om ni fick bestämma?
Justin: – Antagligen kommer den vara mycket lik detta. Sitta i ståtliga rum och prata med folk som bryr sig, spela inför tusentals människor i städer jag inte varit i innan jag startade bandet. That’d be pretty sweet.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...