Intervju med Andie, trummis i Overworld

Overworld1

Andie, trummis i Overworld: ”Jag ramlade och stukade foten precis inpå när vi skulle gå på scen”

INTERVJU: Vi på Rocksoul älskar att låta relativt nya talanger komma fram i rampljuset. Vi älskar att intervjua unga och kraftfulla band som spås en ljus framtid i musikvärlden. Och det kan man verkligen säga om Overworld. Bandet finns redan på Spotify och första musikvideon finns på Youtube för alla att beskåda.

Bandet bildades sent år 2011 men kom igång tidigt 2012. Första spelningen ägde rum i mars 2012. Bandet består av Endigo som står för sång, Kaz på gitarr, Nikke på gitarr, Lynx på bas och Andie bakom trummorna. Den 25:e maj 2012 släppte bandet debut-EP:n Perfect Anomaly digitalt över hela världen och den debuterade direkt på iTunes-toppen med placeringarna #12 inom Alla album och #5 inom Rock. En rivstart med andra ord! Musikvideon till låten Until We’re Dead släpptes den 22 september och nådde 7,000 visningar efter enbart en vecka på Youtube. Overworld är ett band att hålla ögonen på!

Vi lyckades haffa trummisen Andie för en intervju. Vad Overworld önskar sig i julklapp, hur våren och sommaren ser ut för bandet och vad som skulle hända med världen om Andie var härskare för en dag!

Hur skulle du beskriva Overworld för någon som aldrig hört talas om er?
Svar: Vi är det uppfriskande glaset läsk en sjukt het sommardag. En fräsch, grym musikalisk upplevelse som du inte visste att du behövde få, men fick ändå. Och så är vi ett ganska tungt och allmänt bra band med känsla för melodier.

Vad har bandet för styrkor?
Svar: Vi har en väldigt stark kärna. När jag och Kaz bildade bandet 2011 så såg vi till att verkligen ta oss tid med att finna precis rätt folk till bandet, som alla hade samma mål och driv. Vi har båda tidigare gjort misstaget att stressa igång våra projekt och från det har vi lärt oss att ett band är aldrig starkare än dess grund.

Hur kom det sig att ni startade ett band och hur kom namnet Overworld till?
Svar: Jag och Kaz hade tidigare varsitt band, mitt hette SAI och hans Kyrielle, och båda de banden la ner ganska exakt samtidigt, 2010. Vi hade spelat ihop mycket och började bolla idéer om ett nytt projekt ganska omgående, men vi gjorde inte verklighet av det förrän 2011. Namnet har flera meningar. För det första kom det från att vi skojade om att ta över världen – Take Over the World – ja, du fattar. En annan mening är att vi båda har varit stora fans av tv-spel, framförallt japanska rollspel, förr. Och i dessa spel brukar de stora världarna man befinner sig i kallas för ”overworld”.

Er första musikvideo finns ju ute på Youtube nu. Hur var det att spela in en musikvideo?
Svar: Det var riktigt kul! Jag själv har spelat in en tidigare i mitt gamla band, men det hela gick mycket proffsigare till den här gången. Det stora problemet är väl att man blir varm så fort (speciellt som trummis) så fick bli omsminkad en hel del, haha. Sen är man ganska trött på låten efter att ha spelat den 20+ gånger på en dag för att få alla vinklar. Men ja, sjukt kul!

Att spela in en musikvideo är väl en av drömmarna som många band har. Har du några tips till de band som ännu väntar på att bli av med sin musikvideo oskuld?
Svar: Stressa inte! Samla ihop ett grymt band, spela in bra musik och vänta sen till ni känner att ni har materialet och ekonomin för att göra det hela verkligt. Det är ett stort mål för många men låt det ta sin tid, då kommer ni få ett resultat som ni kommer kunna stå för mycket bättre. Det värsta som finns är att slita och sen stå med en produkt som ej blev som man hoppades.

Hur ser våren och sommaren ut för Overworld?
Svar: Stora planer, dock inte mycket jag kan säga just nu av sekretesskäl, haha. Men vi kommer fortsätta i samma tempo och ta det till nästa nivå, med allt vad det innebär.

Har ni några förebilder i musikvärlden?
Svar: Många, men ingen specifik. Både vår musik och världsbild är en mix av allt vi uppskattar här i livet, inte bara inom musik. Att namnge bara vissa förebilder skulle kännas missvisande.

Vad är ditt bästa och värsta minne med bandet?
Svar: Oj, haha, det var svårt. Bästa kanske var när vi släppte första EP:n, just för att det varit så länge sedan jag släppte något med ett band innan dess (över 2 år). Och det är nog också det första släpp jag varit med på som jag varit 100% nöjd med!

Värsta? Hm… det var en spelning vi kom till där all utrustning var typ sönder, och jag ramlade och stukade foten precis inpå när vi skulle gå på scen. Det gick oväntat bra ändå allting men jag minns att hela den kvällen var sjukt ångestladdad.

Om du kunde ta över världen för en dag, vad skulle du då göra?
Svar: Använda alla mina medel till att göra goda tjänster åt viktiga människor så att de senare, när världen inte längre är min, ändå skulle vilja hjälpa mig och bandet med massa grejer. Och så skulle jag göra mitt bästa för att förbättra levnadsförhållandena för u-länder, genom att tvinga rikare länder att skicka över så mycket resurser som möjligt.

Vad tror du dina polare i bandet skulle göra om de vore kungar av världen för en dag?
Svar: Liknande grejer. Eller alternativt mobba ut mig eftersom jag skulle vara den enda icke-kungen.

Hur länge har du spelat trummor och varför valde du just de instrumentet?
Svar: Jag har spelat det på hobbynivå sen jag var liten men jag har bara satsat på det fullt ut de senaste 6-7 åren. Jag har en del trummisar i släkten och såg en DVD med bandet X Japan när jag var i yngre tonåren, där trummisen såg så sjukt häftig ut. Fick en uppenbarelse då om att jag också ville satsa på det!

Har du något att säga till alla där ute som en dag hoppas bli trummis i ett awesome rockband?
Svar: Kör hårt, ge inte upp och framförallt, var ödmjuk. Ingen gillar dryga, självupptagna och avundsjuka musiker. Gör det bästa av dig själv! Och glöm inte bort att ha kul!

Är det svårt att få privatlivet och livet i bandet att gå ihop?
Svar: Kan vara, men i Overworld har vi lite förtur eftersom vi använder artistnamn. Men det händer ibland att man blir igenkänd på stan, vilket är smickrande, men beroende på tillfälle kan det vara väldigt bisarrt också. Vi är ju inte såpass mycket ute och turnerar än att våra familjer eller nära & kära tar stryk av det, men när den dagen kommer är det något vi får försöka hantera då.

Gör en kort presentation av alla i bandet inklusive dig själv!
Svar: Endigo är en sjukt talangfull sångare och frontman som kan lira i princip alla instrument. Han är enormt driven och det är jag och han som till störst del är bandet utåt sett. Han är den jag har mest gemensamt med i bandet.

Kaz är en jävligt egen snubbe. Han är sjukt bra på scen, vilket är en av de största anledningarna till att jag ville jobba med honom redan förr i tiden när vi hade varsitt band och jag såg honom live.

Nikke var också med i mitt gamla band SAI så vi har en hel del historik, vi har känt varandra längst av alla i bandet. Han har ett sanslöst nice sinne för melodier och är enormt duktig på det han gör. Han är en av de snällaste snubbarna i världen.

Lynx kanske ser ofarlig ut men har en grym attityd, haha. Hon var inte basist från början men har snappat upp det väldigt fort eftersom hon sedan innan har hållit på väldigt mycket med musik. Hon har en väldigt vacker sångröst som alla lyssnare kommer få höra mer av i framtiden.

Jag själv är en skum person som från början ville bli författare på heltid, men sen kom musiken och så gick ju det som det gick, haha. Jag älskar musik, att skriva och att ligga i soffan med en Cuba Libre, vilket är min favoritdrink.

Näst sista frågan! Snart är det jul, vad önskar sig Overworld i julklapp?
Svar: Ett presentkort för garanterad framgång, haha! Nej då. Vi hoppas bara att vi får fortsätta göra det vi gör och att alla våra fans och lyssnare får en grym jul, och lyssnar på lite Overworld i vintermörkret.

Sista frågan! Vad har du att säga till alla Rocksoul-läsare?
Svar: Stort tack för att ni läste detta och kolla in bandet, ni kommer inte bli missnöjda! Nästa år blir sjukt, så börja lyssna redan nu. Då kan ni säga att ni var med när det började, och vem vill inte kunna säga det?!

TEXT: Sophia Skoglund
FOTO: Pressfoto