The 69 Eyes: ”Vårt band blir bara bättre och bättre!”

The69Eyes2012f

INTERVJU: Det finska bandet The 69 Eyes har nyligen släppt sin tionde skiva X. Rocksoul.se fick möjligheten att träffa sångaren Jyrki 69 när han var i Stockholm strax innan jul och det blev ett samtal om nya skivan, vilka tjejerna han nämner i Perfect Skin är och om sammarbetet med Kat Von D.

Vi träffade Jyrki 69 från det finska bandet The 69 Eyes på deras skivbolagskontor IMG_20121216_115645när han var i Stockholm för att göra intervjuer. Dessutom stod julshopping på schemat.
Nya albumet X som Jyrki är här för att promota spelades in i just Stockholm under våren 2012.
– Det är en lång historia bakom The 69 Eyes och Stockholm, förklarar Jyrki. Ett av våra favoritband Hanoi Rocks startade sin karriär efter att de flyttat hit på de tidiga 80-talet. Vi tänkte att eftersom det gick så bra för dem kanske vi också skulle flytta dit, eller åtminstone börja spela där!

Efter det har de spenderat mycket tid då och då i Stockholm och Jyrki har gjort en hel del dj-spelningar på klubbar i stan. Efter ett tag kom de på att de kanske skulle kunna spela in ett album här.
Efter att albumet X kommit ut har de turnerat i Finland och i mars kommer de göra en turné i Sverige. Den 6 mars spelar de på Göta Källare i Stockholm, avslöjar Jyrki.

Har du några favoritställen att gå till i Stockholm?
– Jag gillar glamrockställena. Harry B James är coolt! Jag har även dj:at på Rocks på Mariatorget.

För några månader sedan släppte The 69 Eyes sitt tionde album X.
– Jag tycker det är det bästa vi någonsin gjort, det är exakt så som vi ville ha det, säger Jyrki. Det är mer moget, det är ett melodiskt och lugnt album. Det har inte några aggressiva stunder. Det är även lite sorgligt efter som jag skrev texterna efter att det tagit slut med min exflickvän. På så sätt är det annorlunda, men jag är väldigt nöjd, och det är väldigt kul att spela låtarna live!

Känner du alltid att ert nya album är det bästa du gjort, är du alltid lika nöjd?
– Jag tycker det ska vara så, man ska känna sig nöjd med vad man har åstadkommit! Även om man är busschafför ska man tänka att varje bussrunda han kör ska vara den bästa han någonsin gjort!
– Man ska alltid vara exalterad över vad man har gjort. Det ska kännas fräscht och nytt. Vi lär oss något nytt hela tiden. Skulle det inte vara hemskt om man gör något nytt och känner att det bara är ”okej”? Man måste sikta på att göra det bästa man kan.
– Vissa av låtarna vi gjort har jag känt att de kanske inte låtit som de gjorde i mitt huvud, de blev inte riktigt som jag hade tänkt. Men det här albumet vi nyss släppt är faktiskt bättre än det som fanns i mitt huvud innan vi spelade in det.

Albumet sägs vara döpt med syftet att det är deras tionde album (X är 10 i romerska siffror). Jag frågar hur Jyrki uttalar titeln.
– Åh, jag säger bara ”X”. Det är vårt tionde album men folk säger ”X”, så då får det vara så. Det är ingen som säger ”tenth”.
Förutom tio, vad kan X stå för?
– När man skickar ett sms kan man skriva X på slutet för att symbolisera en kyss. Det kan också referera till en exflickvän, det kan finnas flera förklaringar.
Skriver du alltid X i slutet på dina sms?
– Nja, nu har jag börjat göra det. Men det är mest tjejer som använt sig av det så det har inspirerat mig.

”En del band spelar bara gamla låtar för att publiken vill det, men vi är lyckligt lottade för våra fans vill verkligen höra det nya materialet.”

Har du någon favoritlåt från albumet?
– Det ändras hela tiden. Men jag gillar verkligen första singeln Red. Den har spelats mycket på finsk radio och är jättekul att spela live. Alla kan den låten så de agerar på ett speciellt sätt. Jag kan rikta mikrofonen mot publiken så sjunger de: ”something is broken…”.
Har alla nya låtar fått lika bra responser?
– Ja, hittills, vi har inte spelat alla än. Folk kan skriva till oss och undra varför vi inte spelade en viss låt. En del band spelar bara gamla låtar för att publiken vill det, men vi är lyckligt lottade för våra fans vill verkligen höra det nya materialet.

Lite otippat är att den amerikanska tatueraren Kat Von D bidrog med sång till låten Rosary Blue på albumet.
– Hon var i Stockholm och spelade in sin del över en helg. Det kändes som en cool idé att låta en vän vara med på skivan, särskilt någon som inte är känd inom musik. Men hon är väldigt musikalisk så det var ett väldigt kul sammarbete som blev väldigt lyckat! Det är en bonuslåt på Itunes men vi planerar att släppa den även som singel.
Sjunger hon bra?
– Jaa, har du inte hört den?
Nej! Den var inte på albumversionen jag lyssnade på.
– Du får leta runt efter den på internet, den är verkligen värd att höras!

Hur känner ni henne?
– Hon är en gammal vän, hon har hängt en del i Finland och hon är kompis med killarna i HIM. Jag åt middag med henne för ett år sedan och då började vi prata om att göra något sorts musikaliskt samarbete. Så började det!

Ni har just släppt ert tioende album, trodde du när ni började att ni skulle hålla på så här länge?
– Inte direkt. Jag kommer ihåg när vi släppt vårt första album och hade en fotosession. Fotografen var ett stort Rolling Stones-fan, och de firade 25 år som band genom att släppa en dokumentär. Jag tyckte 25 år lät så mycket. Och nu har vi hållt på i 23 år. Tiden flyger verkligen iväg. Men det blir bara roligare och mer spännande hela tiden! Jag tycker vårt band bara blir bättre och bättre. Och om man kollar på Rolling Stones, deras nya singel är förmodligen en av deras bästa låtar.

”Jag måste av respekt för Mick Jagger, Lemmy och Ozzy Osbourne rocka så länge de kan! Eller så pensionerar man sig tidigt. Jag har inte helt bestämt mig än”

Så hur ser du på framtiden, tänker du någonsin på den?
– Ja, självklart. Det finns två val. Jag måste av respekt för Mick Jagger, Lemmy och Ozzy Osbourne rocka så länge de kan! Eller så pensionerar man sig tidigt. Jag har inte helt bestämt mig än, men jag hoppas jag hittar svaret snart.

Jag har en fråga från ett fan: Tjejerna du nämner i Perfect Skin, vad har de gemensamt? Har du legat med dem?
– Åh jaha, de där… Det är lite lustigt, den låten skrevs för sju, åtta år sedan och efter det har vi spelat den på varje spelning. Jag nämner fortfarande de där tjejerna. På den tiden var de väldigt kända. Alla är blonda kändisar. Det är Jenna Jameson, Paris Hilton, Jessica Simpson… Det känns lite dumt att nämna de nuförtiden för nu är de inte direkt lika heta längre. De tre sista jag nämner är Jayne Mansfield, Marilyn Monroe och Madonna. De är alla blonda, snygga kvinnliga ikoner med perfekt hy.
– Jag har inte legat med någon av de, den enda jag ens träffat är Paris Hilton. Hon var en väldigt cool person!
Ingen bryr sig om Paris Hilton längre…
– Inga av de där representerar samma sak längre, förutom kanske Marilyn Manroe och Madonna. Det är kanske dags att jag kommer på lite fräschare namn, haha.
Vilka namn skulle det kunna vara?
(Jyrki tänker länge)
Lady Gaga?
– Nja, hon är lite old news… Jag vet inte, det finns inte så många längre? Jag får nog fråga fansen så att de blir nöjda!

Har du märkt att folk ute i världen har några fördomar om er för att ni är från Finland?
– Ibland överraskar det folk att vi skrattar och har roligt, för folk har träffat andra finska metalband som är väldigt tystlåtna och tillbakadragna. Folk tror också att vi dricker väldigt mycket alkohol. Det är kanske inte den hela sanningen.

Har du något motto?
– Allt är möjligt, du måste bara tro på dig själv. Världen är här för att levas fullt ut och att ses från det positiva ljuset.

Innan jag lämnar Jyrki för fler intervjuer och julshopping i Stockholm har han några sista ord:
– Jag hoppas alla får en fin jul! Och förhoppningsvis har tomten med sig det nya 69 Eyes-albumet för de som varit snälla! Men även om du varit stygg, speciellt om du är tjej, så hoppas jag att tomten ger dig det nya albumet.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto