Veil of Maya: ”Vi skulle nog klara oss bra på en Meshuggah-turné!”

Veil-of-Maya-e1329710363577
INTERVJU: Veil of Maya är ett deathcoreband från Chigaco som släppte sitt fjärde album Eclipse i början på 2012. Nyligen turnerade de med August Burns Red och The Devil Wears Prada och vi passade på att träffa gitarristen Marc Okubo innan deras spelning på Klubben i Stockholm.

Jag träffar Marc i en loge på Fryshuset, strax innan de ska soundchecka inför sin förbandsspelning med August Burns Red och The Devil Wears Prada. De har varit i Sverige ett par gånger innan och har hittills fått en positiv bild av oss.
– Alla pratar väldigt bra engelska, alla är väldigt snygga och trevliga! Men allt är väldigt dyrt här.
Känner du till någon svensk musik?
– Ja, vi turnerade faktiskt i USA med In Flames i januari tillsammans med Trivium. Det var awesome! Och Meshuggah är ett av mina absoluta favoritband. Sen så känner jag till Abba och At the Gates.

Vilka är de största skillnader mellan att turnera i Europa och USA?
– Det finns massor av olika ölsorter att välja på varje dag och vi får bra mat. Det får vi inte i USA.
Ber ni om det?
– Vi brukar få ha en rider, men vi ber oftast om chips och whiskey. Vi fick faktiskt en flaska idag! En annan sak är att i många delar av europa så som England och Tyskland är folk ganska blyga på spelningarna. De vill inte att folk ska se dem ha kul så de bara står där. I USA är alla helt galna. Folk är lite mer rädda för att ha kul i europa.
Har du inte sett några moshpits på turnén här?
– Jo, fast inte i närheten av så galna som i USA! Det kan ju också vara för att den här publiken inte har hört vårt band förut.

Är er musik något som kan tilltala August Burns Red och The Devil Wears Prada-fansen?
– Jag tror det, men att höra den för första gången live kan vara förvirrande för folk. Det är mycket att ta in på en gång.
Känner ni de banden sedan innan?
– Vi har spelat med båda två förut en enstaka gång men nu när vi turnerar tillsammans har vi kommit varandra väldigt nära.
Är ni också kristna eller har ni någon annan religion?
– Vi är inget kristet band, jag har vuxit upp med att vara öppen för alla sorters religioner. Jag har inget problem med att någon är kristen, jag är öppen för i stort sett allting.

”När jag skriver musik måste jag se till att vi låter som veil of mayaVeil of Maya men jag försöker addera andra influenser också.”

Vilka band tror du ni kan dela samma fans med?
– Vi skulle nog klara oss bra på en Meshuggah-turné! Band vi oftast turnerar med är Born of Osiris, Between the Buried and Me, mer progressiva band.
Är det band du brukar lyssna på?
– Jo då, men jag lyssnar inte så mycket på metal som jag gjorde när jag var yngre. Jag lyssnar på allt möjligt, men mer radiomusik än metal nuförtiden. När jag skriver musik måste jag se till att vi låter som Veil of Maya men jag försöker addera andra influenser också.
Hur skulle du beskriva Veil of Maya-soundet?
– Vi är groovy, progressiva, tekniska och något melodiska. När jag startade bandet var jag väldigt inne på teknisk musik, men hardcore var väldigt stort i Chicago så jag ville ändå kunna göra spelningar med såna band. Mitt mål var att mixa det så vi kunde köra vår musik men ändå tillsammans med andra.
Det finns så många metalband just nu, hur gör ni för att sticka ut?
– Ja exakt, jag försöker utveckla vårt sound så mycket och så unikt vi kan.

Vad har du för råd till andra som vill bli framgångsrika med sitt band?
– Nuförtiden är det så lätt att starta ett band och lägga ut sig på internet. Man måste inte ens ha ett fullständigt band, man kan göra låtar själv på sin dator och lägga ut på Youtube och så är man stor fem minuter senare. Jag skulle säga att istället för att göra covers eller härma andra band ska man göra något nytt och unikt. Det tjänar alla på.

Vilken är den bästa komplimangen du fått för ditt band och musik?
– För tre månader sen gjorde vi en spelning med Deftones, och gitarristen stod vid sidan av scenen under hela spelningen och sa sedan ”you guys are fucking awesome, you kicked ass!”. Jag visste inte vad jag skulle säga så jag sa tack och sprang iväg. Haha.
Gillar du Deftones?
– Ja, jag har lyssnat på de sen jag var 10 år, så det var awesome!

”Jag behöver inte vara vän med någon, alla gillar en ändå. Det är väldigt kul att bli omtyckt för något man gjort, istället för att behöva imponera på folk.”

Vilken är din favoritdel med att vara i ett band?
– Det är att få gå till en fest varje dag och alla tycker redan jag är cool. Jag behöver inte vara vän med någon, alla gillar en ändå. Det är väldigt kul att bli omtyckt för något man gjort, istället för att behöva imponera på folk. Det är också väldigt kul att få träffa så mycket olika människor, men samtidigt saknar man dem så mycket eftersom man måste åka vidare så snabbt.
Och det värsta?
– Att inte få sova i min egna säng och ha mitt egna badrum. Att inte få duscha när man vill och inte få sova när man vill.
Har du någonsin känt att det inte är värt det?
– Nej inte än, jag vill göra det här så länge jag kan!

Har du något motto?
– Häromdagen pratade jag med gitarristen från The Devil Wears Prada och han hade nyss insett att meningen med livet är att vara lycklig! Det stämmer väldigt bra. Vad som gör mig lycklig är att göra andra lyckliga och att ha bra vänner.

Tror du på 2012-apokalypsen?
– Inte direkt, händer det så händer det!
Skulle du vara nöjd med ditt liv?
– Ja! Fast jag har fortfarande mycket kvar jag skulle vilja göra. Nästa år fyller jag 27 och det är ett stort år för musiker eftersom Kurt Cobain och Jimi Hendrix dog vid den åldern. Jag vill lyckas med något stort inom nästa år. Släppa ett nytt Veil of Maya-album, och även jobba med andra projekt.

Vad har du för andra framtida ambitioner med ditt band?
– Jag vill ta bandet så långt jag kan men jobbar även på annan musik jag inte visat för någon. Nästa år vill jag visa mer av det.
Vad för typ av musik?
– Om man går in på min dator hittar man massor av låtar jag inte släppt och de är alla helt olika, pop, rock, punk, electronic. När jag blir uttråkad hemma brukar jag skriva musik för mig själv.

Har du något annat du vill tillägga?
– Förvänta er mer musik från oss och att se oss här i Sverige snart igen!

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto
LIVEFOTO: Ferbie Chez