Stone Sour: ”I början chockade det många att Corey faktiskt kunde sjunga”

stone sour _2012

INTERVJU: Rocksoul.se fick en pratstund med gitarristen Josh Rand i amerikanska Stone Sour innan deras spelning i Stockholm i december. Vi pratade om hur det är att ha de två medlemmarna Corey Taylor och Jim Root som även är med i Slipknot och hur det påverkat deras karriär, samt deras nya konceptalbum House of Gold and Bones part 1 som släpptes förra året. Josh avslöjar även vad vi kan förvänta oss av part 2 som släpps i år.

Stockholm är sista stoppet på turnén och Josh har redan börjat packa ihop sina grejer för att flyga tillbaka till USA.
Det är en kall och snöig dag när vi möts i en loge på Annexet innan deras spelning.
– Det känns som att det alltid är extremt kallt när vi är här, säger Josh.
– Det är alltid fantastiskt kul att vara ute och turnera, tiden går så fort.

De har nyss släppt första delen av två konceptalbum, House of Gold and Bones part 1 och i början på april siktar de på att släppa del två.
Varför två skivor och inte en dubbel?
– Det finns flera anledningar. Eftersom det är en berättelse ville vi ha det som en bok eller film, det ska finnas en introduktion och en cliffhanger. Man vill ha förväntandet inför den andra delen.
– Det är bara två månader emellan de två delarna släpps och vi siktar på att släppa singeln Do Me A Favour från den andra delen redan i januari.

Det kommer en video också?
– Ja, och den kommer vara animerad, äntligen! Vi har velat göra det länge. Vi har kollat runt efter vilken tecknare som ska göra den och det blir nog riktigt coolt.

”För oss är det ett mer experimentellt album och Corey sjunger på ett sätt som han inte gjort i något annat band förut. Folk kommer freaka ur!”

Alla låtar är är klara men live spelar de just nu inget från del två. Josh är hittills väldigt nöjd med responsen de fått från publik och kritiker.
– Många tycker det är den bästa skivan vi någonsin gjort. Alla responser har varit helt otroliga för oss.
Tycker du själv att det är den bästa ni gjort?
– Ja, det tycker jag. Det är som en kombination av alla tre skivor vi gjort tidigare. Den har råheten och tyngden från den första skivan, polerade rocklåtar från den andra och melodierna från den tredje.
– Med det sagt – del två kommer vara HELT annorlunda och jag kan inte vänta tills alla fans får höra den. För oss är det ett mer experimentellt album och Corey sjunger på ett sätt som han inte gjort i något annat band förut. Folk kommer freaka ur!
Skulle du säga att den andra delen är bättre?
– Det beror på. Om man gillar tyngd och mörk stämning så kommer del två att vara bättre. Del ett är mer aggressivt och det är oss när vi är som bäst.
– Vi ville inte att de två delarna skulle vara lika varandra. Idén med konceptalbum gav oss friheten att göra precis vad vi ville musikaliskt och inte vad folk förväntar sig att vi ska göra.

Berättelsen som de två delarna bygger på är i stort sett om en person som ska fatta ett viktigt beslut som kommer avgöra och förändra hans framtida liv.
– Det är något som alla kan relatera till. Alla kommer fatta viktiga beslut som kommer avgöra hur våra liv blir. När Corey förklarade den idén tyckte jag det lät helt genialiskt. Man kan se det som en god och ond sida som krigar inne i en person.
Kan du känna igen dig själv i berättelsen?
– Oh heck yeah! Helt och hållet. Det är det som är det fantastiska, alla kan relatera till det.

När er basist Shawn Economaki nyligen lämnade bandet, var det svårt stonesour2att hitta någon ersättare?
– Ärligt talat så har vi inte riktigt ersatt honom. För mig och Corey var det som att lämna en vänskap som varat i 25 år. När vi började spela tillsammans kunde vi knappt ens spela något instrument.
– Men ibland sker förändringar och saker blir inte som man ville. Rachel var med i studion och just nu är Johny, en vän till bandet, med på turné och spelar. Om han kommer bli en permanent ersättare i framtiden vet jag inte.
Vill ni ha någon som skriver musik med er eller bara någon som turnérar?
– Musikaliskt sett så skulle det vara väldigt svårt för någon att komma in och skriva musik med oss. Just nu är det i stort sett bara turnerandet. Det är mer än att bara byta ut basisten, för mig är det en vän sedan 25 år tillbaka som jag känt sedan jag var 12.

”Man kanske kan få en viss push, men vi är ju ett helt annat band än Slipknot. Vi är väldigt olika musikaliskt sett.”

Har du någonsin känt att Stone Sour blivit för förknippat och jämfört med Slipknot?
– I början chockade det många att Corey faktiskt kunde sjunga. På riktigt! När vi släppte Bother från första skivan var det nog många som inte fattade att det var samma person. I början var det mycket sånt. Men nu har vi hållt på så länge att folk ser att vi inte är en engångsföreteelse.
– Vi har blivit större och större med varje album vi gjort. Inte många kan lämna ett band som är väldigt stort och samtidigt lyckas bra med ett annat.
– Man kanske kan få en viss push, men vi är ju ett helt annat band än Slipknot. Vi är väldigt olika musikaliskt sett. Om inte Corey sjöng i vårt band, skulle någon ens jämföra oss med dem? Det tror jag inte. Om man skulle ta bort sången från våra låtar skulle vi inte låta likt alls. Den enda liknelsen är att han sjunger i båda banden.
Jämför folk er fortfarande?
– Det händer, men det spelar ingen roll. Man kan inte göra alla nöjda, en del har alltid något de måste bitcha emot!, säger Josh och skrattar.

Vilka har varit höjdpunkterna för Stone Sour år 2012?
– Det här året har mest handlat om att förbereda inför nästa år som kommer bli riktigt stort för oss. Vi kommer släppa serieboken, vi kommer kanske göra spelningar där en biljett gäller för två kvällar, vi kommer släppa del två och kolla på om det skulle gå att göra en film av det. Vi har det i tankarna.
– Det här året har gått så fort att det är helt galet. Men höjdpunkterna har varit att få göra de två delarna och att vårt skivbolag verkligen låtit oss göra det vi vill. Det, turnerandet och all bra respons vi fått.
Vems idé var serieboken?
– Det var Coreys, han är en serie-nörd!

Vad ser du fram emot år 2013?
– Mycket turnerande, överallt! Australien, USA, Japan, Europa. Vi kommer hålla på ända till mars 2014!

TEXT: Rosanna Rundlöf & Gosia Machaczka
FOTO: Pressfoto

Se Stone Sour på Bråvalla festival i Norrköping den 28 juni i sommar och kolla in videon till Gone Sovereign här nedan.