Motionless In White: ”Många vill inte ge oss en chans för att vi ser ut som vi gör”

Motionless-in-White

INTERVJU: Motionless In White är ett sexmannaband från Scranton, Pennsylvania som nyligen var i Sverige som förband till Asking Alexandria. Vi träffade frontmannen Chris Motionless (Chris Cerulli) och pratade om deras mörka, skräckinfluerade image, hans kärlek till Morrisey och drömmarna om en dramatisk scenshow a’la Marilyn Manson.

Chris Motionless sitter osminkad bakom ett par solglasögon i sin loge på Tyrol i Stockholm. Det är första gången Motionless in White är i Sverige och det är något Chris längtat efter.
– Vi har sett fram emot att komma hit länge och att äntligen få göra det är hel otroligt. Vi ser verkligen fram emot spelningen!
Känner du till någon svensk musik?
– Ja det gör jag! Jag är ett väldigt stort fan av Blindside. Jag ville lyssna på de under tiden vi körde in i Sverige. De är ett fantastiskt band.

MotionlessInWhite1Motionless In White är ute på Europa-turné tillsammans med Asking Alexandria, While She Sleeps och Betraying The Martyrs och enligt Chris har den hittills varit lyckad.
– Det har bara gått 2,5 vecka men hittills har det gått bra, speciellt i England. Vi har även fått komma till länder där vi aldrig varit och det är väldigt spännande.
Tror du er musik är något som Asking Alexandria-fansen kan gilla?
– Ja, med tanke på alla de gånger vi turnerat med de förut och hur de fansen reagerat så går vi hand i hand med varandra.

Varifrån kommer ert mörka och skräck-influerade tema i låttexter och image?
– Vi ser ut såhär oavsett om vi är med bandet eller bara hänger. Det är bara en personlig grej. Vi inspireras mycket av andra band, filmer, böcker och olika karaktärer som delar den mörka, läskiga stilen. Alla i bandet är såna personer och vi formade bandet för att vi var en sådan enhet tillsammans.
Så ni ser ut så varje dag, även om ni inte ska gå på scen?
– Well, det beror på. Just nu gillar jag att spara det tills jag ska gå på scen. Om jag går utanför huset kommer jag se ut så. Men om jag bara hänger hemma och gör ingenting så ser jag ut som vanligt. Jag gillar att det blir en speciell grej för scenen. Men för det mesta ser vi ut såhär.

”Det finns definitivt missuppfattningar och folk som attackerar oss för fel anledningar.”

Är det som en scenpersonlighet/persona ni kliver in i?
– Ja, absolut. Det är ett sätt för mig att förvandla mig till en karaktär och verkligen låta den personligheten få komma fram på scen. Det är väldigt viktigt för mig att låta all den aggression och frustration jag har inom mig att få komma ut.

Har en del missuppfattningar om er eller dömer er efter hur ni ser ut?MotionlessInWhite2
– Ja, helt klart. Det finns många som inte vill ge oss en chans för att vi ser ut som vi gör. En del tror att vi står för saker som vi inte alls gör, så som satanism. Det är inte ens något som vi bryr oss om och inte alls vad vårt budskap är. Det finns definitivt missuppfattningar och folk som attackerar oss för fel anledningar.
Stör det er?
– Det gjorde det mer förr, men nu har jag blivit så van vid det och tycker mest att det är lite lustigt. Man ser hur människor är och hur de aldrig kommer förändras. Jag har bara accepterat det och slutat slåss emot det. Jag gör vad jag gör, och om de inte gillar det – fuck ’em.

Eftersom Marilyn Manson och Rob Zombie är några av era influenser, har du sett de live?
– Ja, jag har sett båda två.
Skulle du vilja ha den typ av dramatiska scenshow de har med monster och dockor på scen?
– Oh hell yeah! Vi gjorde nyss vår första headline-turné i USA och har inte den budgeten för att sätta upp en sån show. Men vi är väldigt inspirerade av shower som deras. Det här med att sätta upp en teatralisk show istället för att bara gå upp och spela. Jag skulle älska att få ha en sån produktion! En dag så…!

Jag läste att du helst inte vill att ert band kallas metalcore – stämmer det?
– Jag menar, om vi nu måste vara någon genre så är väl det den jag skulle säga passar oss bäst. Men jag gillar inte att definieras av någon genre. För mig är det något negativt att fastna i en genre, eftersom det kan skrämma iväg fans om de nu inte skulle gilla den genren. Om någon inte gillar indiemusik och ett band kallas ”indie” skulle de kanske inte ens våga lyssna på det. Samma sak är det med metalcore för oss.

Vad inspireras du av och vad handlar dina texter om?
– Vardagssituationer och saker jag ser och går igenom och sånt som jag ser andra gå igenom. Mestadels är det saker som jag tycker är fel här i världen eller saker jag själv upplevt och sånt som jag har mycket att säga om.

MotionlessInWhite3
”Jag gillar många olika musikstilar men metal är den enda musikstilen som tillåter mig att visa vad jag känner inombords.”

I låten Puppets – The First Snow från bandets första skiva använder de sig av textraden ”I’m human and i need to be loved” från The Smiths låt How Soon Is Now. Faktum är att Chris är ett stort fan av Morrisey.
– Åh, han är min favoritartist genom tiderna. Jag har använt hans texter i låtar som liknar det som han skrev om. Det är som en hyllning till en av mina absolut största inspirationskällor inom musik.
Har du träffat honom?
– Nej, jag vet inte ens om jag skulle vilja! Jag skulle vara lite rädd inför det. Han verkar väldigt divaaktig. Han skulle antagligen inte ens vilja slösa sin tid på mig.
Är du också vegetarian?
– Näe. Jag var det ett tag, men inte på grund av honom. Men inte nu längre.

Hur kom det sig att du spelar den här hårdare typen av musik och inte pop som Morrisey The Smiths?
– Jag gillar många olika musikstilar men metal är den enda musikstilen som tillåter mig att visa vad jag känner inombords. All den inre frustrationen behöver komma ut på något sätt. Att få gå ut på scenen och skrika är en enorm hjälp för att efteråt kunna känna sig lugn.
Det skulle inte funka med en poplåt?
– Nej, inte riktigt! Jag behöver gå upp där och vara arg och känna av den vibe som metal producerar.

Vilken är din favoritskräckfilm?
– Definitivt Halloween. Karaktären Mike Myer skrämmer livet av mig.

Har du något motto?
– Jag vet inte om det är dumt att citera mig själv, men jag brukar säga ”Open your mind before your mouth”. Att tänka efter vad man verkligen känner innan man uttalar sin åsikt om saker.

Hur ser din framtid ut om du fick bestämma?
– Att bandet fortsätter växa och som du sa, att vi vid någon punkt kommer till det stadiumet där vi kan sätta upp en Marilyn Manson/Rob Zombie-liknande show. Att vi får spela på ett riktigt stort spelställe och ha en sådan produktion och verkligen kunna visa vad vi kan göra. Det skulle vara det ultimata.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto
LIVEFOTO: Markus Lundqvist

Motionless In White släppte sitt andra album Infamous förra året. Kolla in videon till Devil’s Night här nedan!