R.I.P. – My Chemical Romance 2001-2013

mcr

”Being in this band for the past 12 years has been a true blessing. We’ve gotten to go places we never knew we would. We’ve been able to see and experience things we never imagined possible. We’ve shared the stage with people we admire, people we look up to, and best of all, our friends. And now, like all great things, it has come time for it to end. Thanks for all of your support, and for being part of the adventure.”
-My Chemical Romance på sin hemsida 22 mars 2013.

Bandet som fick in mig på emomusik finns inte mer.

2006 var det poppis att vara ”emo”. Min lillasyster var emo. Hon hade randiga strumbuxor, kort hår med snedlugg och taggigt där bak och tonvis med kajal. Hon lyssnade även på ett band som hette My Chemical Romance.

Jag hatade den musiken. Jag fick bara ont i huvudet och blev deprimerad när jag tvingades lida med den musiken ständigt i bakgrunden hemma. Det var gnälligt, skrikigt, och falskt.

Men en dag såg jag en spelning med de på MTV live (på den tiden MTV otroligt nog visade konserter) och allting ändrades. De var ju trots allt inte SÅ olikt den musik jag redan lyssnade på. De hade någonting som tilltalade mig.

Jag började sakta men säkert förstå grejen. Varför så många köade utanför Bengans för att få en skiva signerad hösten 2006, varför alla var som besatta av de där My Chemical Romance.

Våren 2007 var jag själv där. På My Chemical Romance spelning på Baltiska Hallen i Malmö. Jag köade i 24 timmar, fick nummer 54 på handen, och stod längst fram på spelningen. Det var fantastiskt och faktiskt en av de bästa spelningarna jag någonsin varit på.

Jag såg aldrig riktigt ut som en emo, men jag har alltid känt mig som en. My Chemical Romance må kanske inte vara ”emo”, ärligt talat, jag vet inte vad jag ska säga om den saken. Men jag vet att de förenade en stor grupp unga under flera år som alla hade något gemensamt. De var emotionella och de vågade tillsammans stå för det.

My Chemical Romance fått alldeles för mycket skit kastat på sig genom åren. Många musiksnobbar kunde nog inte bry sig mera om det faktum att de splittras, men det ÄR en stor händelse och de förtjänar att förbli ihågkomna för det fantastiska band de faktiskt var.

R.I.P. My Chemical Romance.

TEXT: Rosanna Rundlöf