Imagine Dragons: ”När folk hör att vi är från Las Vegas tror de att vi är födda på hotell”

imagine dragons

INTERVJU: Las Vegas-bandet Imagine Dragons är ett av de mest spelade indierockbanden på radio just nu och när biljetterna till deras Stockholmsspelning på Debaser Slussen släpptes tog de slut så snabbt att spelningen flyttade upp till Debaser Medis. Det var inte länge som biljetterna fanns kvar till den spelningen heller. Man kan tro att deras framgång kommit fort, men det ligger fyra års av hårt arbetande bakom den.

Vi möter hela bandet på Debaser Medis en tidig eftermiddag. För sångaren Dan Reynolds, basisten Ben McKee, gitarristen Wayne Sermon och trummisen Dan Platzman är det fortfarande morgon. Turnébussen rullade in i Sverige för bara några timmar sedan.
De spelade i Amsterdam för två dagar sedan och har haft en lång resväg med buss och färja för att komma till Stockholm.
De var i Sverige även för några månader sedan för promotion och de berättar om deras minnen av utsökta svenska köttbullar, rådjurstartar och kaviar.
Ben: – Vi får inte så mycket tid som vi skulle vilja i städerna vi besöker. Vi försöker få till någon fin middag på någon restaurang och gå omkring så mycket som vi kan. Så det mesta historierna vi har om städerna är matrelaterade!

De känner dock till en hel del svensk musik.DSC_0383
Ben: – Är inte Eagle-Eye Cherry från Sverige? En av hans låtar är faktiskt en av de första jag lärde mig på gitarr!
Dan R: – Swedish House Mafia är väl inte härifrån? Åh, jag visste inte det! De är coola.
Wayne: – Och Abba såklart!
Dan P: – Jag är ett stort Meshuggah-fan!
Så du gillar metal?
Dan P: – Viss metal. Jag är trummis så jag gillar rytmiska grejer. Meshuggah har så mycket bra rytmer i sin musik så jag bara älskar det!

Ni är just nu ute på er andra Europa-turné. Vad tycker ni är de största skillnaderna mellan att turnera i USA och Europa?
Dan R: – Det är annorlunda, men på något sätt likadant. Folk sjunger och dansar. Men alla är trevliga och det är väldigt olika kultur i de olika länderna.
Ben: – Här kan man köra till ett annat land och komma till en helt annan miljö och kultur. I USA kan man köra lika länge men fortfarande uppleva samma sorts miljö. Det är mindre varierat i USA. Jag älskar att turnera här!

”Det har varit väldigt överraskande för oss att se hur folk tagit emot det, att de verkligen connectar med musiken! Som artist är det en fantastisk känsla.”

Imagine Dragons debutalbum Night Visions släpptes i september förra året men har först de senaste månaderna nått stor publik runt om i världen och framför allt Sverige där singlarna Radioactive och It’s Time spelats mycket på radio. För Imagine Dragons har framgången kommit lite som en överraskning.
Dan R: – Vi hade ingen aning om vad vi kunde förvänta oss. Vi bara skrev ett album som vi själva gillade och var stolta över. Det tog ett tag innan vi kände oss redo att göra det albumet, hela processen tog tre år. Det har varit väldigt överraskande för oss att se hur folk tagit emot det, att de verkligen connectar med musiken! Som artist är det en fantastisk känsla. Vi känner oss väldigt lyckliga över att få vara i den här positionen.

Minns ni första gången ni visste att ni hade haft ert genombrott som band?
Wayne: – Vi har varit ett band i fyra år och vi försöker växa så naturligt vi kan. Men visst har det funnits stunder som vi kommer ihåg. Som när jag var på bio och hörde vår låt i bakgrunden till en trailer. Då kände jag att något var på väg att hända. Det var ett år sedan och efter det har det bara kommit fler och fler sådana händelser.
Ja, allt verkar ha hänt rätt fort för er?
Dan R: – Ja, jag antar att för de flesta så verkar det som det. Men egentligen ligger det fyra år bakom allting. Varje spelning har fått större och större publik.  Men det har funnits stunder då jag hört oss på radio, och att gå upp på scen inför 30 000 personer då känner man bara ”wow, this is crazy”.
Vilken är den mest overkliga händelsen ni varit med om?
Ben: – Jag kommer ihåg när vi spelade på Jay Leno-show och Charlie Sheen var också med. Efteråt kom han fram och skakade hand med oss och sa ”Welcome to the party, it’s about to get really weird!”. Bara att ens träffa honom och att han säger något sånt… Overkligt är inte ens nära en beskrivning av hur det kändes!
Wayne: – Det konstiga var att han hade rätt.
Dan R: – Ja, allt har varit väldigt konstigt efter det där.

”Vi har sovit på golv och soffor, spelat inför tomma lokaler, försökt vinna fans ett efter ett fram tills att folk börjat se oss som ett band som slog igenom över en natt. Det är en stor missuppfattning.”

Finns det några vanliga missuppfattningar om er?
Dan R: – När folk hör att vi är från Las Vegas tror de att vi är födda på hotell. Men det är vi inte, det finns faktiskt hus där! Jag är egentligen den enda som är född i Las Vegas, de andra har flyttat in från andra städer. Men folk förknippar oss med allt som förknippas med Las Vegas. Det är väl egentligen bara en missuppfattning om vår hemstad.
Ben: – En del tror vi startade för typ fem månader sedan bara för att vi blev kända då. Men egentligen har vi jobbat på det här länge. Vi har i princip dedikerat hela våra liv åt musiken, men de senaste fyra åren har vi gjort det tillsammans. Vi har sovit på golv och soffor, spelat inför tomma lokaler, försökt vinna fans ett efter ett fram tills att folk börjat se oss som ett band som slog igenom över en natt. Det är en stor missuppfattning.

Bor ni alla i Vegas nu?
Dan P: – Jag är faktiskt hemlös nu.
Dan R: – Han sålde sitt hus eftersom det är helt onödigt att ha en lägenhet när man är hemma en vecka om året.

Vad tycker ni om att bli jämförda med The Killers? Jag antar att ni ofta hör det eftersom ni är från samma stad…
Dan P: – Vi får ofta höra det eftersom vi båda är från Vegas och det är inte jättemånga kända band därifrån. Tro det eller ej, vi är inte bästisar med The Killers, vi hänger inte tillsammans. Men de är ett jättebra band! Jag är ett stort fan av trummisens spelande. Så om någon jämför oss med de ser jag det som en stor komplimang.

Efter som ni är ett relativt nytt band antar jag att ni gör tonvis av intervjuer – blir ni någonsin trötta på att sitta och prata om er själva?
Dan R: – Ibland. Men vi får tänka på att vi för några år sedan tiggde om att få någon att intervjua oss. Man får försöka se det från det perspektivet. Det finns så många band som skulle älska att bli intervjuade. Vi är tacksamma att folk bryr sig! När dagen kommer då vi är trötta på att folk bryr sig förtjänar vi nog inte att ha någon framgång.
Ben: – Alla intervjuer är en möjlighet att connecta med sina fans på något sätt. Vi skulle inte kunna göra det här om det inte var för våra fans, så varje möjlighet vi får att ge något tillbaka tar vi! Vi är oerhört tacksamma att ha dem.

”Om jag var casanova-typen skulle jag kunna svara på frågorna, men nu var det typ ’I don’t know dude… whatever is in your heart'”

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?
Wayne: – Jag gjorde en radiointervju i Australien där alla frågor handlade om kärlek och relationer. Och det var skumt för mig eftersom jag inte hade några bra svar.
Dan R: – För han har aldrig haft ett förhållande… Haha!
Wayne: – Om jag var casanova-typen skulle jag kunna svara på frågorna, men nu var det typ ”I don’t know dude… whatever is in your heart”.
Dan R: – Awww!
Dan P: – Men det var ett bra råd faktiskt! ”Follow your heart”…
Wayne: – ”Follow your heart bro”.

Är ni peppade på att spela ikväll? Utsålt och allt!
Dan R: – Det är vi, det verkar vara ett coolt ställe! Som du kanske märker är vi inte morgonmänniskor. Vi kanske inte verkar exalterade, men när kvällen närmar sig kommer vi definitivt att vara det!

Har ni börjat skriva någon ny musik ännu?
Dan R: – Vi skriver hela tiden, det är en del av vår dagliga rutin. Vi skriver inte för något särskilt, just nu är vi fokuserade på vårt album som relativt nyligen kommit ut. Men vi är alltid redo!

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: 1) Pressfoto 2) Rosanna Rundlöf

Imagine Dragons är aktuella med debutalbumet Night Visions. I sommar spelar bandet på ett flertal europeiska festivaler, bl.a. Hultsfredsfestivalen.