Roky Erickson & The Hounds of Baskerville på KB 8/5

Roky EricksonRoky Erickson & The Hounds of Baskerville
KB: 8/5 2013
BETYG: 4 av 5

LIVERECENSION: Den amerikanske kultrockaren Roky Erickson frälste på nytt sin trogna publik vid spelningen på Kulturbolaget i Malmö.

Att kalla 65-åriga Roky Erickson publikfriare är en stor överdrift. Hans framträdande på scen lämnar en hel del i övrigt att önska och hela hans uppenbarelse är mer av det blyga och tämligen ointressanta hållet än en stor rockartists extroverta läggning. Men det är inte det som är det viktiga så här 45 år efter att hans liv fullständigt raserades på grund av inlåsning på mentalsjukhus och matades med elchocker och psykofarmaka. Det stora i det hela är att killen faktiskt lyckats komma tillbaka och verkar ha fått en liten del av hälsan åter sedan några år tillbaka och varit ute på en del små turnéer. Sin första turné i Europa och Sverige sedan ”tillfrisknandet” gjorde han för sex år sedan.

Det är därför det går ett förväntansfullt sus genom publiken när basisten i det mycket habila kompbandet The Hounds of Baskerville (med bland annat Rokys son Jegar Erickson) förkunnar att på scen står Roky Erickson och bandet matar igång introt till Cold Night for Alligators.

Under den timslånga konserten bränner Roky och bandet loss alla de klassiska låtar som producerades under den psykedeliska eran när han spelade med 13th Floor Elevators och därefter The Aliens. Allt från nyss nämnda Cold Night for Alligastors via publikfavoriten Night of the Vampire, där det är allsång på hög nivå bland alla medelålders män och damer i publiken, till Two Headed-Dog, I Walked With a Zombie och Splash 1. Det svagaste kortet denna kväll får nog Goodbye Sweet Dreams, som finns med på plattan True Love Cast Out All Evil från 2010, räknas till. I övrigt är det banne mig ren kärlek! Framförallt blir det en väldigt snygg inramning på låtarna med Kaylie Bernhardts suggestiva klaviaturspel.

När Roky och bandet summerar med You’re Gonna Miss Me efter en dryg timmes leverans av klassiskt Rokymaterial är det ett låtval som känns som en tanke för publiken vill ha mer! Förhoppningsvis pallar Roky åtminstone ytterligare någon återkomst till Europa och Sverige igen, det är finkultur på allra högst nivå!

TEXT: Göran Svensson
LIVEFOTO: Göran Svensson

Läs mer om Roky Erickson:

Klipp från spelningen:

http://bambuser.com/v/3573829 Goodbye Sweet Dreams:
http://bambuser.com/v/3573719 Cold Night For Alligators:
http://bambuser.com/v/3573689 Night of the Vampire:

http://en.wikipedia.org/wiki/Roky_Erickson#Discography