Bullet For My Valentine: ”Vi väntar bara på att det ska bli vår tur att stå på the main stage och headlina festivaler”

Bullet_For_My_Valentine_h_0113

INTERVJU: Bullet For My Valentine är Wales-bandet som nått stora framgångar på metal-scenen med sina fyra släppta album. Sedan de släppte debutalbumet The Poison 2005 har de turnerat världen över och nu är de aktuella med fjärde albumet Temper Temper och med en spelning på Bråvalla festival i sommar. Rocksoul.se fick en exklusiv intervju med basisten Jason James från bandet innan deras utsålda spelning på Tyrol i Stockholm.

När vi möter basisten Jason James har han för en stund sedan anlänt till Tyrol på Djurgården i Stockholm.
Bullet For My Valentine hade tidigare en signering på skivaffären Bengans dit ca 200 fans kom för att träffa bandet.
Jason visar en bild på sin mobil på kön som går runt hela byggnaden.
– It was quite a big line, säger han nöjt.

Har du själv varit ett superfan av någon, kan du relatera till att köa för att få träffa någon?
– Ja, när jag var tonåring brukade jag på och se Metallica och Iron Maiden och köa för att komma in. Jag kommer ihåg hur det var. Det coola är att jag nu fått träffa alla de där och blivit kompis med de som förut var mina hjältar. Vi turnerade med Iron Maiden i USA, och de yngre kom för att se oss och deras föräldrar kom för att se Iron Maiden. Det är riktigt coolt.

Jason berättar att de nu är vänner med Iron Maiden efter att ha turnerat med dem i USA.
– Första kvällen gick vi till en pub för att lära känna varandra. Det var definitivt overkligt att sitta och prata med Steve Harris som fick mig att börja spela bas. Han var min stora idol och plötsligt så spelar vi med dem.
– Han berättade även att hans barn brukar gå på våra spelningar för de är stora fans. Ganska coolt!
Finns det någon du skulle vilja träffa som du inte träffat än?
– Jag har nog träffat alla jag skulle vilja ärligt talat, listan är avprickad! Jag träffade Dimebag Darrell precis innan han dog men jag skulle gärna träffa honom igen. Fast det går ju såklart inte.

Kvällens utsålda spelning på Tyrol är den sista på Bullet For My Valentine’s IMG_20130326_154520Europaturné. Men det blir inte mycket vila efter denna, då de snart åker vidare till USA.
– Jag ser fram emot att spela ikväll men är ganska sliten också, säger Jason. Vi har varit ute några veckor och när vi kommer hem har vi bara två veckor ledigt innan vi åker till USA på en sju-veckors turné. Vi behöver definitivt lite ledig tid att umgås med våra barn och familjer.
Vad gör du när du är ledig?
– Eftersom jag är ensamstående pappa så jag har två barn att ta hand om. De är hos sin mamma nu. Så när jag kommer hem imorgon har jag en 2-åring och en 6-åring för mig själv i två veckor så det blir inte mycket vila för mig!
Vad tycker dina barn om din musik?
– De älskar den, men jag tror de helst vill ha mig hemma!

”Jag var definitivt redo för en paus från pappalivet och att byta blöjor innan vi åkte ut på turné.”

Vad trivs du bäst med, att turnera eller att vara hemma?
– Jag gillar både och av olika anledningar. Jag var nyligen hemma i nästan ett år och gjorde klart det nya albumet. Jag har inte varit hemma så mycket på nästan tio år. Så jag var definitivt redo för en paus från pappalivet och att byta blöjor innan vi åkte ut på turné. På två månader har vi varit runt nästan hela världen, USA, Australien och Japan. Och nu Europa. Så vi är definitivt redo för två veckors ledigt igen!

Hur är det att turnera i USA jämfört med Europa? Är fansen något annorlunda?
– I USA har de så många olika moshningstyper. En del gör karate och andra moshar på andra sätt. Det ser nästan ut som någon sorts dans. Ganska märkligt, om du frågar mig! I Europa kör de mest de på circle pits. I Tyskland är moshpitsen som värst. Det är riktigt hardcore med wall of deaths och två skinnskallar som står i mitten och slår huvudena mot varandra.
Det låter våldsamt!
– Det är det mest våldsamma jag sett. Europeiska moshpits är mycket tuffare än i USA, skulle jag säga.
Vart har ni flest fans?
– Antagligen i Europa och i England. Det är där vi började vår karriär. USA är större och det är svårare att slå igenom där. I Europa spelar vi oftast på arenor men i USA har vi lite mindre publik.

Har er typ av publik ändrats genom åren?
– Det har börjat ändras lite nu när vi släppt vårt nya album och fått en något större publik. Temper Temper har spelats mer på radio än vad någon av våra låtar gjort förut. Vi börjar nog tilltala en ännu bredare publik nu.
Har ni inte spelats på radio förut?
– Lite grann, men inte i närheten som nu.
Förväntade ni er det?
– Vi visste inte riktigt vad vi kunde förvänta oss. Vi visste att vi skulle kunna slå vårt förra album, men vi trodde inte att radiostationerna skulle ta emot det så bra som de gjort.

”Jag förstår mig inte på att bli inplacerad i musikgenrer som emo och screamo. Jag är ett old school metal head. Enligt mig så är all musik emotionell.”

Finns det några vanliga missuppfattningar om er?
– Jag förstår mig inte på att bli inplacerad i musikgenrer som emo och screamo. Jag är ett old school metal head. Enligt mig så är all musik emotionell.
– Vi blev lite misstolkade och sedda som emo när vi släppte The Poison, så vi släppte Scream Aim Fire för att visa att vi kan vara metal också!

Vad brukar du tänka på när du står på scen, händer det att du plötsligt börjar tänka på något helt annat?
– Ja. På Fever-turnén turnerade vi i 18 månader och körde samma låtar varje kväll. Till slut blir det lite ensidigt. Jag kunde glömma allt jag gjorde men körde ändå eftersom jag kunde allt utantill. Jag brukade ta en shot innan jag gick på scen bara för att det skulle bli en utmaning att spela.
– På den här turnén har vi bestämt oss för att ändra låtlistan varje kväll så att vi verkligen koncentrerar oss på låtarna. Kanske ändra lite på låtarna och kasta om vissa delar också så att vi har full fokus.

Spelar ni olika låtar varje kväll eller bara kastar om dem i ordningen?
– Eftersom vi har fyra album nu är det jättesvårt att välja vilka vi ska spela! Det tar åratal att göra en bra låtlista så vi brukar rotera dem så att alla låtar blir spelade förr eller senare.
– Jag ska berätta vad som hände häromkvällen! Vi spelade Waking The Demon och jag började tänka på något annat och kollade ut över publiken och en kille sjöng med, och sedan märkte jag att han sjöng rätt medans jag sjöng helt fel…
Tur att ni har dem!
– Det hjälper faktiskt, om man får hjärnsläpp kan man alltid kolla på ett fan och så kommer man ihåg texten sen!

Vad lyssnar du själv på för musik?
– Jag lyssnar bara på gamla grejer. Jag har fastnat i en era och inget kan få mig att ändra mig!  Jag lyssnar fortfarande på Pantera, Iron Maiden och Metallica. Ingenting kan någonsin slå dem! Kanske en del nya grejer, t.ex. Lamb of God och Rammstein. Men det är så långt jag sträcker mig, och ärligt talat har jag inte så mycket tid att utforska. Vi ägnar så mycket tid på att skriva nya låtar och att lära oss spela dem att jag inte orkar med annat.
– När jag är hemma går jag på spelningar med Lady Gaga och Katy Perry med min dotter. Hon älskar dem!

My Chemical Romance meddelade nyligen att de lägger ner som band. Har du funderat på vad som kommer hända med er, kommer ni plötsligt en dag säga att ni inte finns mer?
– Jag tror inte att någon av oss någonsin kommer vilja sluta av egen vilja. Vi fyra har varit vänner sedan vi var barn och är nu 32-33 år gamla. Vi kommer alltid vara vänner och kommer vilja vara tillsammans ett bra tag framöver.

Finns det något du vill uppnå som du inte gjort ännu?
– Vi har alltid velat uppnå World Domination, i klass med Metallica och Iron Maiden. Vi väntar bara på att det ska bli vår tur att stå på the main stage och headlina festivaler. Vi ger inte upp förrän vi nått headliner-platsen som de stora pojkarna!

Har du något motto?
– If you first don’t succeed, try again!

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

Bullet For My Valentine är aktuella med nya albumet Temper Temper och spelar i sommar på Bråvalla festival.

Kolla in videon till Riot från senaste skivan.