Dans Dakar 2013 med bl.a. The Prodigy på Universitetet

DSC_0543

FESTIVAL/LIVERECENSION: Årets första festival är avklarad! Dansinriktade endagsfestivalen Dans Dakar gick av stapeln vid Universitetet i Stockholm lördagen den 1 juni. Spelade gjorde bl.a. The Prodigy, Justice (dj-set), Pendulum (dj-set) och Rebecca & Fiona.

Publik: Ca 7 000 personer (alla 18+) var igår på plats vid Stockholms Universitet för att dansa och festa natten lång.

Väder: Regnet fullkomligt öste ner under den första halvan av festivaldagen och det verkar nästan som det ligger en förbannelse över Frescati-området. Eller som att hela Universitets-området protesterar mot festivaler. Tidigare exempel på festivaler med trevligt väder där om någon glömt: Where The Action Is 2008 och Sonisphere 2010. Som tur är avtog regnet denna dag framåt kvällen.

Stämning: Party!
DSC_0560VIP-området med utsikt över Stora Scenen.

Röyksopp (DJ-set), Stora scen:
Norska electro-duon Röyksopp öppnade på festivalens största scen och det blev en spelning utan besök av sammarbetspartnern Robyn som det tidigare ryktats om skulle gästa duon. Röyksopp gjorde så gott de kunde för att få igång publiken och lyckades helt godkänt med att värma upp i det gråa vädret.

Pendulum (DJ-set), Stora scen:
Australienska/brittska drum&bass-gruppen Pendulum har denna kväll lämnat hela bandet hemma förutom en dj och deras MC (Master of The Ceremony). 2010 spelade de på Berns i Stockholm med alla sex medlemmar, och skillnaden mot denna kväll är egentligen inte jättestor. Klart det är roligare att kolla på ett band än en dj som spelar, men nu är det ju så att nog ingen på Dans Dakar där för att ”kolla på band”. De är såklart där för att dansa och någon bättre musik att göra det till än Pendulum finns knappast. De är kanske inte de allra bästa dj:sarna men det Pendulum har är fantastiska låtar. Och en kväll som denna räcker det gott och väl! Det går bara inte att stå still till låtar som Watercolour, The Vulture och Immunize.

Rebecca & Fiona, Stora scen:
Denna hajpade duo har nyligen varit ute och spelat i Staterna när de intar Dans Dakars största scen på lördagskvällen. Jag har lyssnat väldigt mycket på Rebecca & Fiona och tycker mycket om deras skiva I Love You, Man. Därför är besvikelsen något stor över att de kör så få av sina egna låtar. De är grymma producenter och bra på skiva, men live är det som att vara ute på valfri klubb och lyssna på vilken dj som helst. Hade man inte vetat att det var Rebecca & Fionas tur att stå på scen så skulle man kunna tro att det var vilka som helst då de två knappt ens syns bakom dj-båset. De är coola, snygga och har grymma låtar men som jag i fortsättningen kommer behålla i mina egna hörlurar.

DSC_0578The Prodigy, Stora scen:
När 90-talsgiganterna The Prodigy bokades till festivalen trodde jag på riktigt att det var ett aprilskämt. När jag tänker på The Prodigy tänker jag en headliner-akt på stora europeiska festivaler och inte huvudakten på en liten dansfestival vid Stockholms Universitet. Som tur är var det inget aprilskämt och biljetterna gick som väntat åt i rasande takt efter detta bandsläpp.

Det var därför ingen överraskning att festivalens konungar utan konkurrens blev The Prodigy. De gjorde överlägset den bästa spelningen på kvällen och var dessutom den enda akten på festivalens största scen som faktiskt är ett band som kör live och inte dj:ar. De bjöd på en explosiv liveshow, grymma låtar och en stämning som fick hela publiken att dansa.

När bandets Maxim Reality kliver ner i publiken mitt under konserten och ställer sig framför mig blir jag plötsligt ställd. Han ser rent utav skitarg ut och stirrar ut på publiken. Är det nu jag ska skrika, ta på honom eller på något sätt visa uppskattning? Jag kollar upp på honom och det känns som han ska slå ihjäl någon när som helst. Till slut knäpper jag en bild och får iallafall ett fint minne.

Aggressiviteten fortsätter och sångaren hyllar oss som deras Swedish Warriors. De spelar de flesta av sina största hits som Invaders Must Die, Woodoo People och Smack My Bitch Up. Det är hur grymt som helst och tider rasar iväg. Det var länge sen jag var på en spelning som jag verkligen inte ville skulle ta slut.

Justice (DJ-set):DSC_0586
Franska duon Justice avslutar på festivalens största scen och innan tänkte jag att jag inte direkt behövde se hela deras spelning eftersom jag egentligen inte har några förväntingar alls. Men väl på plats dök frågan upp – varför dra vidare när det är så här bra? Justice är ju hur bra som helst!

Det blir dock luftigare i publiken och många drar sig besviket därifrån efter att Dans Dakar meddelat att ingen mer alkohol kommer serveras under kvällen. Man kan förstå att folk blir besvikna, men tråkigt att vissa inte kan vara på spelning utan en hög alkoholhalt i blodet.

De som drog missade en mycket proffsigt utförd dj-spelning av dessa fransmän som spelar fram tills att klockan blir 03 på morgonen. Det blir under natten aldrig riktigt mörkt och det är i stort sett i dagsljus som trötta och nöjda besökare drar sig mot Universitetets t-bana. Festivalsommaren är härmed invigd.

TEXT & FOTO: Rosanna Rundlöf

Håll utkik efter fler bilder från Dans Dakar här på Rocksoul.se!

Dans Dakars hemsida: www.dansdakar.se