The 69 Eyes: ”Stockholm känns som hemma”

69_eyes_promo1-1024x684
INTERVJU: Rocksoul.se möter återigen Jyrki 69, sångare i finska gothrock-bandet The 69 Eyes för en intervju. Sist vi möttes i vintras hade de nyss släppt sin nya skiva X och var på promotion i Stockholm. Den här gången möts vi innan bandets spelning på Klubben i Stockholm och Jyrki är smått nervös inför spelningen i deras ”andra hemstad”.

The 69 Eyes turnerar för fullt det här året med nya skivan X och i mars landade de i Stockholm för en spelning på Klubben.
– Eftersom vi spelade in vår skiva här känns det som en spelning för våra vänner här, säger Jyrki när vi möts i en loge på Fryshuset. Hela munderingen med skinnjacka och solglasögon är på plats. Armbanden rasslar när Jyrki gestikulerar medans han pratar.
– Det är lite nervöst att spela de nya låtarna inför de som vi spelat in tillsammans med. Det är en lite speciell känsla.
Är du ofta nervös inför spelningar?
– Nej, det här är nog det enda tillfället. Vi har spelat väldigt mycket med de nya låtarna men det här är skillnad.

Föredrar du att turnera eller att skriva musik hemma?
– Ah fuck. Just nu är det faktiskt en bra fråga. Nu har vi spelat så mycket att jag skulle säga att det är roligare att skriva låtar hemma. Jag har rest så mycket under alla dessa år att det är svårt att greppa. Det är en skön känsla att komma hem och tvätta sina kläder, men man vet att man snart kommer behöva packa ihop dem igen. Just nu känns det som att det räcker med resande för min del!

The 69 Eyes spelade in nya skivan i Sverige och har genom åren tillbringat mycket IMG_20130306_191434tid i Stockholm. När jag frågar Jyrki om han kan prata någon svenska svarar han ”Oh naturligtvis.”. Jag frågar om han kan så pass bra att vi egentligen skulle kunna göra intervjun på svenska istället för engelska och han svarar:
– Nja, kanske, kanske inte. Men jag förstår allt. Men det skulle ta ett ögonblick för mig att prata snabbare. Jag skulle nog inte prata svenska på scen ikväll!

Vi går tillbaka till engelskan och jag frågar om han hittade Yngwie Malmsteen-boken som han letade efter sist han var här som en julklapp till sig själv.
– Ja! Jag funderade på att ta med mig den på turnén men tänkte sen att jag nog inte ska bära med mig så mycket saker. Och faktiskt så kan jag inte riktigt koncentrera mig på att läsa på turné. Kan inte koncentrera mig på något alls. Det är hektiskt att resa runt så mycket.

Har du någon fritid på turné?
– Ja, jag är den som vaknar tidigt och går ut och kollar på staden. Vi har gjort det här så länge så jag hittar till de bästa caféerna och den bästa shoppingen överallt. Idag hann jag inte med det, men jag är ändå i Stockholm väldigt ofta ändå så det gör inte så mycket. Stockholm känns som hemma.

”När vi förklarat att vi varit överraskade över att det varit så många i publiken har de sagt ’men det är bara för att nya skivan är så bra'”

Jyrki lyser verkligen upp när jag tar upp nya skivan X som släppte i höstas. Det är ett mer moget och ett något mer sorgset album än den glamgoth-rock de gjort tidigare. Det märks att han fortfarande är väldigt stolt över den.
– När vi träffades sist hade vi just spelat i Finland och responsen var bra, men det var nog mest baserat på de gamla låtarna. Nu när folk hunnit lyssna in sig på den nya skivan och gillar den så är feedbacken därefter. Vi har nog dessutom haft den största publiken vi haft på flera år, på riktigt. För några år sedan turnerade vi här med Hardcore Superstar och CrashDiet – en superbra trepacksturné – och nu har vi ännu större publik. Folk verkar verkligen ha tagit till sig nya skivan och återupptäckt oss som band.

Jyrki fortsätter:
– Jag tror en del gamla fans har hittat tillbaka. När vi förklarat att vi varit överraskade över att det varit så många i publiken har de sagt ”men det är bara för att nya skivan är så bra”.
– När man kollar på försäljningssiffor så vet jag inte hur det går. Jag märker responsen genom hur fans och publik reagerar.
Det är ju det som egentligen betyder något?
– Ja, absolut.

Har du fått några kommentarer om att albumet varit FÖR annorlunda?
– Nej, all feedback har varit positiv. Folk på Facebook skriver samma saker som de säger till en efter en spelning. Det är toppen!

Vilken är den bästa komplimangen du fått för ert band och musik?
– Det bästa är när man träffar sina idoler och de känner till ens band. Till exempel så hade jag chansen att träffa Glenn Danzig som är sångare i Misfits i Hollywood för 10 år sedan. Han kom och hälsade på oss efter vår spelning. Han har varit en stor influens för oss så det var otroligt att han ville hälsa på oss – det kändes som det häftigaste någonsin. Och faktum är att på samma spelning kom Phil Lewis från LA Guns backstage för att hälsa. Såna saker är de bästa komplimangerna man kan få. Det är det ultimata.

”När vi spelade i USA och var på väg ut på scen så stod basisten i Aerosmith på sidan av scenen med sin son. Han ville ta en bild på oss. Det var en riktigt konstig känsla, vad gör basisten från Aerosmith på vår scen?”

Vem är den mest kända person du träffat?
– När vi spelade i USA och var på väg ut på scen så stod basisten i Aerosmith på sidan av scenen med sin son. Han ville ta en bild på oss. Det var en riktigt konstig känsla, vad gör basisten från Aerosmith på vår scen? Men annars så är nog Nikki Sixx eller Tommy Lee de mest kända jag träffat.
– Jag ser det dock inte på det sättet – jag är inte så intresserad av kändisskap – jag tänker mer på om de är kreativa och inspirerande för mig och mitt liv.

Kat Von D medverkade på er låt Rosary Blue – finns det någon annan du skulle vilja sammarbeta med i framtiden?
– Det skulle vara väldigt kul att göra en duett med Elvis dotter Lisa Marie Presley. Det skulle vara intressant att se hur det skulle funka!

Har Kat Von D gjort några tatueringar på dig?
– Nej, jag har i stort sett inga tatueringar alls. Det är inte riktigt min stil. Jag är för gammal för tatueringar.
Det är väl inte för sent?
– Well, yeah…

Vart har ni flest fans?
– Om jag kollar på statistiken på Facebook så är det i USA, Tyskland och Mexico. Det är en något överraskande statistik där… Jag tror dock inte att alla fans är aktiva på Facebook. Jag är ett fan av Mötley Crue och LA Guns men jag följer inte deras Facebook överhuvudtaget.

Vad lyssnar du på för musik just nu, har du något du vill rekommendera?
– Låt mig se, det är alltid något nytt jag lyssnar på. Well, i Ryssland var det bara en enda låt jag lyssnade på och det var Duran DuranGirl Panic!.
Jyrki tänker länge.
– Gammal klassisk rock mestadels, men det är ett lite tråkigt svar.

Finns det något oväntat som du lyssnar på?
– Det blir mycket radio hemma. Old school radio, kyrkmusik och opera. Väldigt old school! Speciellt på söndagar lyssnar jag på mycket kristen musik.
Är du kristen?
– Ja, självklart. Jag tror de flesta i Skandinavien är det. Men om någon utanför Skandinavien frågar det och man säger ja så är det svårare att förklara att det inte riktigt betyder lika mycket som det kanske gör i deras land. Det är inte en så stor grej här, det är bara en del av vår kultur.

”Jag försöker att rikta uppmärksamhet mot publiken och fånga ögonblicket. Men om något händer i publiken eller om någon tjej visar brösten tappar jag texten och glömmer bort att koncentrera mig.”

Vad tänker du på när du står på scen?
– Jag försöker att rikta uppmärksamhet mot publiken och fånga ögonblicket. Men om något händer i publiken eller om någon tjej visar brösten tappar jag texten och glömmer bort att koncentrera mig.
– Men allmänt försöker jag sjunga låtarna till varje person i publiken och att fånga deras uppmärksamhet.

Vad mer ser du fram emot det här året?
– Att spela de nya låtarna är fortfarande spännande, men å andra sidan kommer vi nogändå att börja skriva ny musik.
Jyrki byter plötsligt ämne:
– Oh hey, vad jag också lyssnar på är Ralf Gyllenhammar. Jag såg på Melodifestivalen häromveckan och gillade hans låt väldigt mycket, vad heter den, Sleep On Fire?

Något med Fire. Bed On Fire?
– Ja, det var nog den bästa låten jag hört i år! Helt fantastisk är den. Vi har spelat med Mustach och jag har träffat Ralf några gånger. Han är en av mina favoritsångare, han är riktigt cool.

Skulle du kunna tänka dig att vara med i Melodifestivalen?
– Det skulle vara toppen, det är en stor och häftig show, so why not? Det skulle vara spännande. Musikvärlden förändras så mycket. Det skulle vara kul att spela inför en helt annan publik och i ett annorlunda sammanhang för omväxlings skull.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

The 69 Eyes är aktuella med albumet X och en spelning på Skogsröjet i sommar. Ryktet säger även att Jyrki befinner sig i Stockholm just nu för att arbeta med nästa skiva.
HÄR kan ni läsa förra intervjun med Jyrki 69. Spana in videon till Red från nya skivan här nedan: