Rapport från Bråvalla festival 2013: Dag Ett

paramore

FESTIVAL/RECENSION: Årets Bråvalla festival i Norrköping är nu över, och blev med sina 51 590 besökare en av sommarens absolut största festivaler. Inte helt oväntat, med tanke på deras enorma utbud av band och artister med Rammstein, Green Day och Avicci överst på line-up:en. Rocksoul.se var självklart på plats och nu kan ni läsa vår rapport från första dagen på Bråvalla!

När jag första gången hörde att en ny festival kallad Bråvalla skulle IMG_20130628_200142ploppa upp i Norrköping var det förstås fantastiska nyheter. Bara två timmar från Stockholm och med så mycket bra band att man knappt trodde det var sant. Festivalen bokade band på löpande band och när spelschemat till slut stod klart undrade man på riktigt hur man ska hinna med allt. Speciellt första dagen var extrem. Från Eldkvarn som började kl. 13.00 till Rammstein som slutade 00.35 var det spelningar man ville se nonstop. Och däremellan ska intervjuer och matpauser hinnas med.
Att det är så mycket bra band är såklart ett lyxproblem. Jag älskar att Bråvalla bokade så mycket band alla olika genres, alltifrån metal till pop till hiphop och house. Det fanns något för alla – perfekt för en med extremt bred musiksmak som jag!

Första bandet jag kollade på var Rival Sons som invigde största scenen Blue Stage. Ett 70-tals influerat bluesrockband som redan besökt Sverige ett flertal gånger innan som alltid levererar passionerade och intensiva liveshower. Dock börjar jag känna mig rätt mätt efter ett tag då duktiga musiker och felfri musik blir lite för förutsägbart i längden. Publiken är lite äldre och diggar i takt till låtar som Keep On Swinging från senaste skivan Head Down.

IMG_20130628_200355Bandet efter på samma scen var Airbourne, ett riktigt rock’n’roll band från Australien som sägs vara antingen ”inspirerade av AC/DC” eller ”AC/DC-copy-cats” – lite beroende på vad man tycker om deras musik. Själv tycker jag mycket om deras musik och de har väldigt bra energi på scen. Tyvärr var de scena till festivalområdet och vår intervju med bandet fick därmed ställas in. Vi hoppas på att få se de i Sverige snart igen för en egen spelning!

Efter det var det dags att bege sig till artistområdet för att göra ett par intervjuer. Det sades att eftersom logerna låg 10 minuters promenad från pressområdet så ville inga band promenera dit, därför fick vi ta oss till dem istället. Det var väl mest ett par svenska artister som orkade tog sig till till presstältet – bl.a. såg jag Icona Pop och Eva Dahlgren vid intervjutälten.

Vi träffade de brittiska banden Editors och White Lies som berättade lite om IMG_20130629_193426festivalminnen och deras album som de är aktuella med. Editors har just släppt sin fjärde skiva The Weight of Your Love – ett album vi verkligen rekommenderar! White Lies släpper sin tredje skiva Big Tv i augusti.
Det fullspäckade schemat gjorde att jag missade White Lies och Editors spelningar. Egentligen är det helt oförlåtligt då de är fantastiska liveband, men med tanke på att jag sett de tidigare är det inte hela världen. Dessutom kommer White Lies tillbaka till Sverige för en spelning på Berns den 24 november.

In Flames drog väldigt stor publik trots att regnet började falla under deras spelning. Under den tiden stod jag i en kö för att köpa toast i 40 minuter – inte ok! Med tanke på Bråvallas stora publiksiffra måste detta förbättras till nästa år. Dessutom gör amerikanska Paramore en efterlängtad spelning inför deras svenska fans på Green Stage.
Rammstein avslutade kvällen med en show som många säger var festivalens bästa. Kanske är det för att jag redan sett de en gång innan, men den här kvällen imponerar de inte jättemycket på mig. De verkar inte helt på topp men trots det levererar de en helt godkänd show med pyroteknik och rollspel. Rammstein är ett band man ska ha sett live en gång i sitt liv, så är det bara.

Första dagen på Bråvalla var kort sagt stressig och rörig men väldigt rolig. Alla virrade runt som yra höns, men det är väl så det ska vara första dagen på en ny festival. Nu kan det bara bli bättre!

TEXT & FOTO: Rosanna Rundlöf