Kiss på Forum i Köpenhamn 11 juni

Kiss Forum 11 juni 2013 Kiss
Kiss på F
orum i Köpenhamn 11 juni 2013
Betyg: 3 av 5

LIVERECENSION: På utannonserad tid gick ridån i golvet. Genom rökridån uppenbarade sig rockvärldens mer välkända nunor. Då Köpenhamnskonserten är Kiss minsta på turnén, fanns det vare sig möjlighet eller utrymme för att göra entrén via den påkostade och numera vida omtalade spindelljusriggen.

Paul Stanley tvingas anstränga sig och ta i från tårna redan i inledande Psycho Circus. Frontfiguren kämpar tappert, visar hjärta och räddas stundtals av kollegorna. Det amerikanska glamrockbandet gör ingen som helst hemlighet av att detta är en business som kommit till ”byen”.

Kiss Forum 11 juni 2013 PaulStanley1Att förvänta sig och kräva att Kiss ska leverera med den kraft och pondus de slog igenom med på 70-talet är förstås en omöjlighet. Däremot borde bandet ha lite mer fantasi och gräva lite djupare i det enorma låtarkiv som de faktiskt har. Några direkta överraskningar låtmässigt dök aldrig upp under den två timmar långa föreställningen. Värt är dock att notera att War Machine, kultlåten från Creatures of the Night-plattan, får en enorm tyngd när Gene Simmons tar sin plats i rampljuset.

Från senaste albumet Monster bjuder bandet bland annat på den nykläckta Kiss-klassikern Hell or Hallelulja.

Gene Simmons är bandets absoluta sevärdhet. Han låter tungan fladdra i krutröken och håller onekligen såväl hov som världsklass i sitt paradnummer God of Thunder.

Tommy Thayer och Eric Singer har en bra dag på jobbet. De vet sin plats som statister, men har onekligen jobbat sig ordentligt in i rollerna som Spaceman och Catman.

Den sista halvtimmen av Kiss tionde Danmarksgig är konsertens definitiva höjdpunkt och en orgie i Kiss-godis. Man firar 40-årsjubiléum och lämnar helt klart Forum med äran i behåll.

TEXT & LIVEFOTO: Calle Nordahl & Göran Svensson