Turbonegro, Rihanna och Volbeat på Roskildefestivalen

Volbeat och publik

FESTIVAL/LIVERECENSION: På Roskildefestivalens andra dag spelade bland andra Turbonegro, Rihanna och Volbeat. Läs våra recensioner här!

TurbonegroTurbonegro sångare Tony Sylvester
Dyrskuepladsen, Roskildefestivalen.  
Orange, fredag 5 juli 2013 kl.17
Betyg: 4 av 5
Turbonegro är tillbaka på Roskildefestivalen. Senast var 2005. Nu saknas förvisso Hank Von Helvete men Tony Sylvester fyller hans skor bra och har en rejäl dos pondus och karaktär. Och lite mindre av föregångarens smak av narkotiska preparat vilket resulterar i renare sång – och det är bra. Den norskamerikanska deathpunkskutan levererar direkt på Roskildefestivalens största scen och visar att norsk rockmusik håller en hög klass. När Knut ”Euroboy” Schreiner och kollegorna går loss på Prince of the Rodeo och Fuck the world gungar Dyrskuepladsen. En krönikör beskriver Turbonegro som bandet som är är redo att rädda rockmusiken och föra den tillbaka till där den hör hemma: i armarna på djävulen självt. En beskrivning som verkligen summerar Turbonegro 2013.
För det är högoktanigt, laddat och väldigt, väldigt bra.

RihannaRihanna
Dyrskuepladsen, Roskildefestivalen.  
Orange, fredag 5 juli 2013 kl.22.30
Betyg: 2,5 av 5
Rihanna får nog anses vara den ”stora” bokningen på Orange scen på fredagen. Om inte annat för att i stort sett hela festivalpubliken är på plats. Backstage-området har nog aldrig varit så tomt som strax innan Rihanna kliver på. Givetvis är hon en halvtimme sen. Och givetvis ”chockar” hon alla med att ha på sig något som mest liknar en baseball-utstyrsel som går i vit-svart-randigt. (Lång näsa åt alla som väntade sig en nakenchock där). Dessutom verkar hon rimligt nykter.
Musikaliskt då? Inte dumt alls. Hon har ju många bra låtar, bland annat Diamonds, Umbrella och Where have you been. Men det är när hon väl bemödar sig med att sjunga. Mycket är playback och får man 15 procent av festivalens hela artistbudget (1 miljon dollar) är det inte ok. Gör om och gör rätt! Dock har hon sina trogna fans och de köper det hela och det är stundtals bra tryck på området – och mycket glädje.

VolbeatVolbeat
Dyrskuepladsen, Roskildefestivalen.  
Orange, fredag 5 juli 2013 kl.01.30
Betyg: 4 av 5
”Är ni redo för lite livemusik”, undrar Volbeats sångare Michael Poulsen, som en syrlig kommentar till Rihannas konsert tidigare (majoritet playback). Och givetvis vill publiken det. Danska Volbeat blandar traditionell heavy metal med schlager och rockabilly, och man gör det med den äran. När sångaren Michael Poulsen klämmar i från tårna i den lite lugnare Fallen är det 60 000 (minst) framför Orange scen som ser sig om efter någon att krama om. När de kör I only wanna be with you har alla som nyss kramats om släppt taget och spelar luftgitarr (förutom det 20-tal framför scen, inkluderat en omedveten Rocksoulfotograf, som stångades runt i en moshpit).
Det är stundtals fantastisk eufori framför Orange scen. Men där finns vissa bitar som inte riktigt slår så som det var tänkt. Och det är att köra ultrakorta små parodier på Rammstein, Judas Priest och Slayer (fastän det nog snarare mer var tänkt som en hyllning).
Trots allt. Volbeat stänger fredagens Orange scen på ett berömtvärt sätt och de som är där vaknar nog upp med ett smått leende på lördagsförmiddagen över att ha sett dansk hårdrock när den är som bäst.
”You stopped and smiled at me. And asked me if I cared to dance. I fell into your open arms. And I didn’t stand a chance”.
Volbeat vann manga hjärtan ikväll!

TEXT: Göran Svensson
LIVEFOTO: Patrick Hetebrij & Göran Svensson