The National, Kvelertak & Metallica på Roskildefestivalen

Metallica publik
FESTIVAL/LIVERECENSION: Under Roskildefestivalens tredje dag bevakade Rocksoul bland annat The National, Kvelertak och – givetvis – Metallica. Läs våra recensioner här.

The NationalThe National
Dyrskuepladsen, Roskildefestivalen.  
Orange, lördag 6 juli 2013 kl.19:30
Betyg: 3 av 5
2007 spelade det amerikanska indierockbandet The National senast på Roskilde. Då på den bra mycket mindre scenen Odeon. Denna dag får de lira på den allra största scenen – och det i strålande solsken. Festivalpubliken är fortfarande inte i varv efter fredagens blodiga programpunkter så det tar en god stund innan indierockbandet får fart på publiken. Å andra sidan är bandets låtar inte av den kalibern att man ställer sig och headbangar direkt. Men det finns ett inslag som får spelningen att lyfta; när sångaren Matt Berninger tar med sig sin vinare och springer ned till publiken och river av England. Och när han sedan, stående på ett staket, sjunger Mr. November och mikrofonen dör och publiken måste rycka in för att hjälpa till lyfter det. Det är ingen höjdarkonsert sett över hela setet men The National visar ändå att man platsar på denna största scen på Orange till slut.

KvelertakKvelertak Erlend Hjelvik
Dyrskuepladsen, Roskildefestivalen.  
Arena, lördag 6 juli 2013 kl.20,30
Betyg: 4,5 av 5
Ett gig med Stavangerbandet Kvelertak är inget som lämnar en oberörd. Det är en fet käftsmäll man drabbas av. Det är norsk ursinne i sin vackraste form.
Den karismatiske sångaren Erlend Hjelvik kliver in på scen med en rovfågelshatt över huvudet och bara iakttar publiken medan resten av bandet vevar igång musiken. Men strax kliver sångaren in i matchen och efter det är det furiöst headbangande till ett kopiöst ös hela setet igenom. Majoriteten av låtarna är från bandets andra och senaste skiva Meir men spelningen tappar inte i klass för det, publiken kan sitt Kvelertak. Fast det är ändå när de toppar med låtarna från första plattan som spelningen når exstatiska nivåer. Låtarna Mjöd, Blodtörst och Fossegrim är ren kärlek denna spelning där Kvelertak visar att man hör hemma på den internationella rockscenen. Det är gåshud, det är eufori och det är banne mig rasande vackert i all sin burdusa råhet!

Metallica James HetfieldMetallica
Dyrskuepladsen, Roskildefestivalen.  
Orange, lordag 6 juli 2013 kl.22,30
Betyg: 4,5 av 5
Puh, vilka förväntningar! Det är tio år sedan Los Angeles-bandet Metallica senast stod på Orange scen. Bandet gör sin enda Europaspelning på det som kan beskrivas som trummisen Lars Ulrichs hemmaplan. Det är alltså upplagt för smash för Roskildefestivalens senaste, men nog mest triumferande, bokning detta år.
Introt är detsamma som Metallica kört tidigare, bandets signum – videoklipp från Sergio Leones ”Den Gode, den onde och den fule” med tillhörande musik av Ennio Morricone.
Därefter är det full gas. Blackened inleder. For whom the bell tolls är andra ut. Disposable heroes efter det. Metallica är här för att visa att gammal är äldst för oss cirka 70 000 som står framför Orange scen. Och för en som började lyssna på Metallica 1986 med Master of Puppets som allra första platta får en rock’n’roll-cirkus att älska. För den som väntar på något nytt väntar helt förgäves ska det visa sig. Setet består av låtar som kördes för cirka 15 år sedan. Vi kör låtlistan rakt upp och ner: Blackened, For whom the bell tolls, Disposable heroes, Harvester of Sorrow, The day that never comes, Carpe diem baby, I disappear, Sad but true, Welcome home (Sanitarium), Orion, One, Master of puppets, Battery, Nothing else matters, Enter sandman, Fuel, Creeping death, Seek & destroy. Alltså, man skojar inte bort det!

Och alla i bandet ser ut att ha det så jävla skoj! Trujillo lirar bas med knät ner till Metallica Robert Trujillo och Kirk Hammetgolvet, Hammet matar slingor som självaste Hendrix och småler, Hetfields röst imponerar och låter som om han ätit ståltråd strax innan giget. Och bakom trummorna har vi Ulrich som bankar loss för allt vad han är värd inför sin hemmapublik.
”You want heavy?”, undrar James Hetfield inför Sad but true. ”Tallica give you heavy!”.

Längst framme vid scenen står ett 20-tal svenska hardcore fans från Metallica Club Scandinavia (där även Rocksouls utsända fotograf placerat sig) som köat sedan förmiddagen och rockar med stenhårt. Speciellt till Carpe diem baby, en raritet i livesammanhang.
”We fucking looooove Roskilde”, utbrister James Hetfield och där och då någonstans försvinner objektivet från kameran när svenskarna, inklusive ett tusental andra i den främre pitten svarar upp mot kärlekshälsningen.
Det visar sig att sex man fått föras till sjukskötersketältet under konsertens gång. Anledningen? För mycket headbangande. Det summerar mycket om denna konserts förträfflighet.

”Exit light. Enter night. Take my hand. We´re off to never-never land”.
Metallica tog oss alla med på resan. Metallica – kungarna av Orange scen denna Roskildefestival 2013!

(Objektivet återfanns. Det satt klämt mellan två ben och kunde inom kort monteras på kameran igen. Ja, du ser själv bildbevisen här intill. Thank god för tajt sammanhållning där framme…:-) )

TEXT: Göran Svensson
LIVEFOTO: Patrick Hetebrij