Den 43:e Roskildefestivalen är över”¦ En kort summering

Panoramavy Roskildefestivalen 2013

FESTIVAL: Ytterligare en Roskilde Festival är till ända, den 43:e sedan starten 1971. Och som vanligt var det en vecka med danskt hygge i världsklass och bra musik, 195 olika konserter kunde man gå och titta på. Dessutom klarade sig besökarna undan det i festivalkretsar världsberömda regnet, vilket gjorde tillvaron under festivalveckan så mycket enklare.

Metallica folk som diggarVeckans två stora musikaliska snackisar stod Rihanna och Metallica för. Rihanna fick 1 miljon dollar, det vill säga 15 procent av hela budgeten för artistbokningar. Hur hon tackade för det förtroendet? Genom att köra playback så mycket hon bara kunde under sin spelning på fredagskvällen.
Då var kapitlet Metallica lite roligare. Bandet avbröt semestern för att göra sin enda spelning i Europa. Och vilken spelning sedan! Det var ett världsklassframträdande inför 70 000 hoppande och sjungande festivaldeltagare framför Orange scen.

195 bokade akter var det, ja. Det är helt galet. Trots att man sållar hårt i spellistan så missar man så oändligt mycket bra musik. Undertecknad hade ett 30-tal gig uppsatta i spellistan vid avresa. Hur många som jag hann spana in? Cirka 15 akter. Och då fick jag koncentrerar mig på akter som redan är känt. Tyvärr missades då många av de mindre akterna, som till exempel debuterande Baby in Vain. Annat som missades var Rokia Traoré, kultsoulmannen Bobby Womack, Uncle Acid & the Deadbeats, Goat och Unknown Mortal Orchestra. Svider som attan men det är svårt att klona sig”¦ tyvärr”¦
Annars är ett festivalbesök precis just ett ypperligt tillfälle att leta upp ny bra musik som tidigare varit okänt.
Som tur väl är går det fler tåg, idag (måndag 15 juli) är det 348 dagar kvar till Roskildefestivalen 2014. Nya tag då!Rocksoul i medieladan back stage

Förhoppningsvis är Rocksoul på plats även d唦

TEXT: Göran Svensson

Roskildefestivalen är mer än bara musik
* Behovet av sjukvård minskade. 10.500 sökte hjälp hos sjukvården på plats på festivalen. Det är 1 000 färre än tidigare år. Anledningen? Man har behövt behandla färre än tidigare på grund av narkotika- och spritrelaterade åkommor. Istället har det handlat om sår eller ont i halsen. Eller som i fallet under Metallicakonserten där fem man tvingades lämna av. Orsak? För mycket headbangande”¦
* Skräp. Gästerna efterlämnade i år cirka 300 ton skräp. En ökning mot tidigare år.
* Välgörenhet. Varje år delar Roskildefestivalen ut sin vinst till olika sorters välgörande verksamhet. Årets Orange donation, som Metallica var med och bestämde vart pengarna ska gå, går till organisationer som arbetar med sjuka och utsatta barn i Danmark. Donationen uppgår till 250.000 amerikanske dollar (1,42 millioner danska kronor.
(Se nedan för mer Roskildehistorik)

Journo-Görans topp 7Göran och Johan Olsen Magtens Korridorer
1. Det allmänna festivallivet: Det här var mitt 13:e år som arbetande journalist på festivalen. Och anledningen till detta är som nämnts ovan, musik i världsklass och många fantastiska möten med andra vänliga festivalbesökare (den så kallade danska ”hyggen”). Årets bästa vecka utan tvekan!
2. Metallica: Vilken jävla spelning de gör inför 70 000 festivalfestande Roskildbesökare. Gåshud!
3. Kvelertak: Detta norska arga band bränner av en spelning i Arena som också renderar i gåshud. Metallicas James Hetfield var på plats och filmade giget, inte så konstigt. Världsklass!
4. Camp Gonzo: Vi bodde på mediecampingen och väl där sprang vi givetvis på kollegor från Lidköping som vi träffat under många år tidigare. Kul häng, som behövs när man återhämtar sig.
5. Vädret – och ölen: Det fina vädret gör ett festivalbesök så mycket enklare. Och regnet på Roskilde är världsberömt. Det har funnits år då det utfärdats katastrofvarning. Och med det fina vädret krävs det Tuborg – hvergang. (Givetvis varvat med oändliga mängder vatten!)
6. BigEWallet: Möjligheten att sätta in pengar på sitt armband och sedan använda som betalning backstage. Man håller bara upp bandet mot en läsare och vips har man betalt. Smidigare än kort och kontakter. Kommer garanterat finnas på hela festivalområdet nästa år.
7. Kul möten: Sprang på Johan Olsen, sångare i Magtens Korridorer backstage (som även gjorde ett kort inhopp på Volbeats gig). Han snodde min Jägershot i samband med att vi skulle ta en bild ihop. Fast det är smällar man gärna tar i sammanhanget.

Rocksouls två utsändaFotograf-Patricks topp 7
1. Festivalstämningen: Galna festivalbesökare med humöret på topp. Man är polare med alla. Man får ett leende på läpparna när man tänker tillbaka. Ett speciellt tack också till grabbarna som under Turbonegro-konserten lämnade tillbaka min tappade (och krossade) telefon.
2. Slipknot: Det bandet som gjorde mest intryck på mig. Har sett dessa galningarna tidigare som förband till Metallica, men grabbarna kändes mer taggade den här gången. Artisteri när den är som bäst!
3. Tuborg: En Tuborg – hvargang. En återkommande fras under festivalen. Inte så konstigt i och att Tuborg var den officiella sponsorn på festivalen. (2012 serverades det 1 miljon liter under hela festivalen)
4. Volbeat: Spelade på hemmaplan och det märks. Publiken är med på noterna. Klockan 3 avslutades konserten (pga Rihannas sena entré), en skön avslutning på en helt fantastisk dag. Mäktigt!
5. Metallica. Min 13:e konsert. Dessa herrar som har hållit på sedan 1981 sviker aldrig sin publik (bortsett från ett par inställda konserter dock). Denna gång körde de med skottsäkra kort, förutom Carpe Diem Baby. Att kunna överraska publiken med sällsynta låtar efter så många år är magiskt. Även mindre inbitna fans rockade loss ordentligt. Inte många band som lyckas det varje gång. Publiktrycket i främre fållan var insane. Aldrig varit med om dess like. Det var så illa att man inte fick upp kameran för att ta bilder. Det har aldrig hänt förut. Full pott till både Metallica och publiken.
6. Backstage: Grymt bra ställe! Perfekt ställe att chilla på. Bra folk och god öl (även BigEWallet betalningsmedel back stageom utbudet kunde vara lite större. Extra stort plus till BigEWallet betalningen. Smidigt är ordet!
7. Det sämsta med festivalen var att volontärerna hade dålig koll. Tog oss två timmar att få reda på var mitt tält skulle hämtas ut. Hade någon bara läst lite på hemsidan så hade det tagit 10 minuter. Men i övrigt var all person väldigt tillmötesgående och man stannade gärna och växlade några ord.

Roskildehistorik över 43 år: 1971-2013
Roskildefestivalen startade 1971 inspirerade av Newport, Isle of Wight, Thy och Woodstockfestivalen. Första året gick festivalen under namnet ”Sound Festival”, varade i två dagar och hade cirka 10 000 besökare per dag. 34 band samsades på en scen och biljettpriset var 30 danska kronor.

1978 köptes det orangea tältet av Rolling Stones turnésällskap. Orangea scenen har sedan dess varit huvudscen och blivit logotyp för Roskildefestivalen.
1980 hade festivalen vuxit till cirka 50 000 besökare och biljettpriset stigit till 130 danska kronor.
1990 blev Roskildefestivalen en fyradagars-festival.
1994 tog biljettförsäljningen ett kliv till 90 000 besökare.
1995 firade festivalen 25-årsjubileum. Två nya scener (gul och röd) invigdes på ett nytt område väster om järnvägen. Antalet konsert-scener var uppe i sju stycken plus ett teatertält.
1996 öppnades en järnvägsstation mitt i campingområdet för festivalbesökarna.
1997 såldes festivalens 90 000 biljetter slut cirka en vecka före start. Detta år bestämde festivalledningen att besökarna inte skulle få ta med sig dryck in på själva festivalområdet.
1998 sänkte festivalen besökarantalet till 80 000, men ”bara” 76 000 biljetter såldes. Det här året hade festivalledningen en idé att man inte skulle avslöja några band långt i förväg, även om man visste vilka som var bokade. Festivalen skulle sälja biljetter ändå på sitt goda rykte.
RF13 is offially over men några dröjer sig kvar2000 anordnades den 30:e Roskildefestivalen. Cirka 74 000 biljetter hade sålts när försäljningen stoppades. Den tragiska olyckan då nio unga människor kläms ihjäl under Pearl Jam konsert inträffar.
2001 såldes cirka 63.000 biljetter. Efter olyckan 2000 infördes nya säkerhetsarrangemang efter polisens godkännande, bland annat inhägnader framför orange- och grön scen som begränsade publiktätheten. Dessutom fanns storbildsskärmar vid flera scener och säkerhetsvakter vid varje scen med befogenhet att avbryta konserter. Publiksurfing förbjöds. Utsiktstorn och stoppade vardagsrumsmöbler förbjöds på campingen.
2010 firade Roskildefestivalen 40 år. Artistbudgeten uppgick 37 000 000 kronor, 12 miljoner av dessa gick till Prince. 300 personer åkte dit för att ha plankat in och fick böta mellan 3 500 och 5 000 DKr.
2013 Roskildefestival för 43 året. Rihanna fick 1 miljon dollar, dvs 15 procent av hela budgeten för artistbokningar, enligt olika källor. Metallica avbryter sin ”semester” och gör den enda spelningen i Europa. Gästerna efterlämnade cirka 300 ton på området. 195 olika konserter kunde besökarna gå på under hela veckan. 75 procent av bokningarna var debutanter i Roskildefestival-sammanhang. 32 000 volontärer hjälpte till att ro runt festivalen.