Kvelertak på Malmöfestivalen 20/8

IMG_6755
Kvelertak

Malmöfestivalen.
Posthusscenen, tisdag 20 augusti 2013 kl. 22:00
Betyg: 4 av 5

IMG_6868LIVERECENSION: Senast Rocksoul såg det norska Stavanger-bandet Kvelertak var på Roskildefestivalen en stekhet sommardag i början av juli. Då fick spelningen 4,5 i betyg på en femgradig skala. Mycket tack vare det knippe energi man fick sig till livs i Arenatältet, där bandet gav allt och publiken var med på noterna från början till slut. Bandets energi på Malmöfestivalen är precis som då, vad som drar ner helhetsintrycket är att publiken på denna stadsfestival mest består av lallande tomtar som inte kan sitt Kvelertak. Kanske orättvist mot bandet att dra ner på betyget på grund av det men det är en recensents rättighet göra sådan bedömning”¦ Tyvärr var ljudet lite illa mickat så stundtals lät det mer growl än vad som bör vara fallet.

Men man skojar inte bortsångaren Erlend Hjelviks energi på scenen. Och att han dessutom bjuder på stagedive och crowdsurfing två gånger vittnar om att han gör sitt yttersta för att få igång publiken och ge dem en spelning de sent ska glömma – och ha skoj på scen. Liksom tidigare öppnar Erlend med att ha sin rovfågelshatt på huvudet innan bandet går loss och börjar leverera. Precis som på Roskildefestivalen är det först när bandet kör låtarna från sin första platta, Kvelertak, som publiken tar upp händerna ur byxfickorna och vevar loss i luften lite försynt. (Stort plus till den unge man som under större delen av konserten sitter på polarens axlar och vevar friskt i bar överkropp). Låtarna Mjöd, Blodtörst och Fossegrim är även denna spelning ren kärlek. Nackdel då tyvärr för det stundtals vissna ljudet. Men på det hela taget; det är bara att konstatera på nytt – Kvelertak är ett av Nordens främsta band när det kommer till att bjuda på rock’n’roll-show av yppersta världsklass. En konsert med dem är f-n precis som de heter; ett strupgrepp så hårt att du antingen svimmar eller blir hänförd. ”Möcke” bra, som Svennis hade sagt!

(Fotnot: Gillar du Kvelertak, ta då även och lyssna på Honningbarna, även dessa herrar är norrmän och är i stort på samma nivå som sina föregångare)

TEXT & LIVEFOTO: Göran Svensson

IMG_6709