White Lies: ”Vi går inte fram till andra band så ofta, vi är ganska blyga”

White-Lies-2013

INTERVJU: Brittiska White Lies slog igenom 2009 med To Lose My Life och har med sitt nysläppta tredje album Big TV blivit ett band att räkna med för alla som gillar dramatisk indierock i fin kostym. Vi träffar två glada medlemmar – sångaren Harry McVeigh och trummisen Jack Lawrence-Brown i deras omklädningsrum på Bråvalla festivals artistområde en stund innan kvällens spelning.

Harry och Jack är trots en tröttsam och lång dag på väldigt bra humör. Något man inte riktigt kan tro är att ett band med sådan mörk och seriös image samtidigt är bland de mest lättsamma och skämtsamma banden att prata med.
Efter en tidig morgon och en lång biltur från Stockholm har White Lies bara någon timme tidigare anlänt till Norrköping och Bråvalla festival.
De har inte hunnit se några band, men kommer antagligen att kolla in kvällens huvudnummer Rammstein senare.
Jack: – Vi kommer nog se Rammstein om vi stannar så länge. Det är något man måste se!
Har ni sett de tidigare?
Jack: – Bara på DVD.
Harry: – Ja, många gånger på DVD, men aldrig på riktigt. Vi har spelat festivaler med de förut dock.

Harry och Jack minns deras senaste Sverigebesök som var på Hultsfredsfestivalen förra sommaren, speciellt deras möte med ett annat brittiskt band – Hurts.
Jack: – Vi spelade på Hultsfred förra sommaren. Det var då vi spelade fotboll med Hurts backstage!
Harry: – Just det, det gjorde vi! Och jag hade en väldigt illa baksmälla som gjorde att jag nästan spydde när vi spelade.
Jack: – Det var en väldigt fin eftermiddag med vackert väder. Det fanns en fotbollsplan bakom scenen så vi sparkade boll i typ två timmar med Hurts. Det var riktigt roligt!
Kände ni dem sedan tidigare?
Jack: – Nej, det var faktiskt första gången vi hängde med dem.
Så ni bara ”hej ska vi spela fotboll”?
Jack: – Nja, de kom fram till oss och började snacka. Vi går inte fram till andra band så ofta, vi är ganska blyga. Men de var väldigt rara, de kom fram och sa att de gillade våra skivor.
Harry: – De är gulliga killar.
Jack: – Och väldigt, väldigt snygga, är de inte? Väldigt välklädda.

”Det är en ganska nasty upplevelse, men kul för en helg.”

IMG_20130629_193426Brukade ni gå på festivaler själva, innan ni spelade i White Lies?
Harry: – Ja, när vi var yngre. Vi spelade i band, men inte det här. Vi brukade åka till Reading festival som ligger väster om London.
Campade ni och så?
Harry: – Japp, hela alltet!
Jack: – Jag tror vi åkte fyra, fem år i rad.
Harry: – Jag tror bara jag åkte två gånger. Vädret var alltid hemskt.
Jack: – Det är en ganska nasty upplevelse, men kul för en helg. Vi har varit där och spelat många gånger efter det och vi spelar även detta år på huvud-scenen. Det är ganska lustigt, man kommer ihåg hur det var att se det från ett helt annat perspektiv. Jag skulle aldrig kunna åka som en vanlig besökare idag, det är en rätt röjig och stökig festival. Att spela själv är mer njutningsfullt, tror jag.
Hur menar du med nasty?
Jack: – Det är en ganska ung publik, vilket gör att jag känner mig väldigt gammal.
Harry: – Folk där gör så korkade saker.
Jack: – Det är mycket eld.
Harry: – Folk eldar upp tält. Det ser ut som Armageddon mot slutet av festivalen.
Så ni var inte såna själva?
Harry: – Alltså, sånt är väl kul när man är 15.
Jack: – Nu är vi 25 så vi är för gamla för sånt! Jag gick även på Glastonbury en gång som besökare. Det var riktigt kul, fast jag tyckte det var alldeles för stort. För att ta sig runt där krävs mycket planering, det tar 40 minuter att komma från en scen till en annan. Det är bara för mycket! Men som band finns det ingen roligare festival att spela på än Glastonbury.
Det måste vara fantastiskt att få spela på de festivaler ni gick på som yngre?
Harry: – Ja, definitivt. Reading är alltid speciellt för oss.
Jack: – Det kommer alltid vara hemmaplan för White Lies. Vi ser mycket fram emot att spela i år, precis innan Eminem.

Föredrar ni att vara på turné eller att vara hemma och skriva musik?
Harry: – Jag tror alltid att gräset är grönare på andra sidan. När man turnerat 1,5 år är man oftast rätt utmattad och vill inget hellre än att komma hem och börja skriva. Men nu har vi varit hemma i ett år, så vi ser helt klart fram emot att börja spela igen!

Den 12 augusti släpptes White Lies tredje album Big Tv, och då vi möts i slutet av juni är de mycket förväntansfulla.
Harry: – Vi är väldigt exalterade! Bara för att vi skrivit ett så bra album. Vi är alla väldigt stolta över det och kan inte vänta på att se vad folket och våra fans kommer tycka. Jag tror det kommer gå hem väldigt bra. Vi har ett par väldigt bra låtar och kan bara inte vänta på att låta folk få höra det!
Tycker ni att låtarna ni redan släppt, som There Goes Our Love Again, representerar soundet på albumet?
Harry: – Det är nog en av de mest självklara singlarna på albumet. Det är definitivt ett element av soundet på skivan, men det finns många olika teman som går genom albumet. Anledningen att vi valde just den som singel är att den är den mest direkta låten. Den är väldigt catchig.

”Jag läser dock aldrig Youtube-kommentarer, där går min gräns.”

Har ni fått några fina responser på de än?
Jack: – Ja, både den och Getting Even som vi hittills släppt har fått fantastiska responser. Det är lite svårt att säga, men baserat på kommentaravdelningen på Soundcloud så har det inte varit några negativa kommentarer. Folk verkar verkligen gilla dem! Det är roligt eftersom det gått så lång tid sedan vi sedan släppte något nytt, och folk har inte glömt bort oss ännu.
Läser ni mycket såna kommentarer?
Jack: – Jag gör det, ja!
Harry: – Jag brukar bara kolla hur många gånger låtarna har spelats.
Jack: – Jag läser dock aldrig Youtube-kommentarer, där går min gräns.
Harry: – Fast de är ju i och för sig ganska roliga.
Jack: –  De är så sjuka.
Harry: – Jag älskar dem! Youtube är var alla galningar samlas.
Jack: – Det verkar som folk bara råkar snubbla över videos och känner att de bara måste kommentera något. ”Jag bara måste tycka något om det här!”
Harry: – Folk är så bra på att störa sig på andra och att få andra att störa sig på dem. Det får mig alltid att skratta!
Folk är verkligen elaka på Youtube.
Harry: – Men det roliga är att de bara är elaka för att få reaktioner, vilket de också alltid får.
De vill få ”likes” på sina kommentarer.
Harry: – Ja, eller ”dislikes”.
Jack: – Jag tycker bara det är roligt att folk går in på våra videos och skriver något provokativt för att uppröra våra fans.
Finns det någon särskild kommentarer ni minns som var särskilt rolig?
Jack: – Inte direkt Youtube, men jag kommer ihåg en recension av vår förra skiva vi fick från en musik/konst-hemsida  som tog oss väldigt seriöst. Sättet den var skriven på var egentligen ganska genialiskt. Det var en helt spektakulär sågning av Ritual, de verkligen slet den i stycken på det mest komiska sättet. Alla White Lies-fans bombade med kommentarer efter det vilket var väldigt roligt.
Harry: – Vi tog faktiskt några citat från den och använde på våra affischer.
Jack: – ”If you buy this album you contribute to the downfall of society”. Vi använde den i vår reklamaffisch för albumet. De tog det väldigt väl och tyckte faktiskt det var en rolig idé av oss!

Har ni själva någonsin varit ett superfan av någon/ett band?
Jack: – Det har nog aldrig funnits ett band jag gått för att se mer än tre gånger.
Harry: – Jag var ett stort band av olika band, men inte ett ”superfan”. Det är lite för galet.
Du har aldrig köat för att få se/träffa ditt favoritband?
Harry: – Näe. Well, köat för att komma in ja, men jag hamnade aldrig längst fram. Det är egentligen bara obekvämt att bli krossat mot staketet. Det är bättre att stå några rader bak, och få lite mänsklig trängsel istället. Haha!

Vilken händelse är den mest overkliga ni varit med om i er karriär?
Jack: – Vi pratade faktiskt om det här för första gången på länge häromdagen. Det måste ha varit när vi turnerade med Coldplay för några år sedan och vi spelade på Wembley Stadium som är den största arenan man kan spela på i England. Samma kväll hade vi en egen spelning i Brighton som ligger i södra England. Enda chansen att hinna dit var att åka helikopter direkt efter spelningen. Så vi gick till en park, hoppade på helikoptern och flög över London ner till Brighton. Det var riktigt fantastiskt!
Det låter lyxigt!
Jack: – Det är nog det mest lyxiga White Lies någonsin har gjort! Jag skulle älska att få göra det igen.

”Jag tror dock jag fått alla bilder av turnélivet som jag kan få. Faktum är att de alla ser likadana ut.”

Skulle ni kunna tänka er att ha normala jobb hemma i England?
Harry: – Nej, tanken på att gå upp på morgonen och gå till ett kontor känns väldigt deprimerande. Jag skulle inte vilja göra det. Kanske hellre på en bondgård i såna fall.  Kanske jag även skulle kunna köra tåg eller buss! Men att gå till ett kontor varje dag skulle jag inte klara av. Inte ens om det var ett skivbolagskontor.

Ni känner att ni hittat rätt som musiker?
Harry: – Oja. Det är fantastiskt att få spela musik med sina vänner vare dag. Vi är väldigt lyckliga.

Vad är er drivkraft till att hålla på med musik?
Harry: – Kärleken till musiken. Helt ärligt.
Jack: – Och det här med att spela live. När man gjort en bra spelning och kommer ner från scen vill man bara göra det igen. Man vill bara göra mer och mer. Det är väldigt belönande att se folks reaktioner på musiken man spelar. Det driver allting. Om vi inte gillade att turnera skulle vi inte älska det här så mycket som vi gör.

Fångar ni livet på turné i bilder och dagbok så att ni kan minnas det när ni är gamla?
Harry: – Vi gör nog inte det tillräckligt, ärligt talat.
Jack: – Jag tror dock jag fått alla bilder av turnélivet som jag kan få. Faktum är att de alla ser likadana ut. Jag tänkte häromdagen att jag skulle vilja ta mer bilder från scenen, för den utsikten kan skilja sig rätt mycket från kväll till kväll. Men omklädningsrummen ser likadana ut, förutom att det kanske är lite mer ölflaskor på headline-shower. Det ser likadant ut, men upplevelserna är lite annorlunda.

Är ni peppade på spelningen ikväll?
Jack: – Väldigt!
Harry: – Vi har inte spelat på länge så vad som helst kan gå fel.
Jack: – Vi spelade i Finland för två veckor sedan och jag har inte ens rört mina trumpinnar sedan det. De nya låtarna har vi spelat kanske två gånger live, någonsin. Det finns en väldigt stor chans att allt går fel. Det är lite spänt, men det kommer nog lösa sig.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

White Lies är aktuella med albumet Big Tv. Missa inte deras spelning på Berns i Stockholm den 24 november.
Se videon till There Goes Our Love Again här nedan!