INTERVJU: Albumaktuella MISCONDUCT!

MISCONDUCT_Press_Grafitti_2013

INTERVJU: Svenska punkrockbandet MISCONDUCT har just släppt sin nya skiva ”Blood On Our Hands” och gör just nu release-spelningar runt om i Sverige och redan imorgon spelar de på Debaser Slussen i Stockholm. De bildades i Kristinehamn och har sedan de bildades turnerat i både Europa och Nordamerika med band som Bad Religion, Dropkick Murphys och Rise Against. Vi passade på att ta ett par ord med Fredrik Olsson som är sångare och gitarrist i bandet.

Ni är aktuella med nya albumet ”Blood On Our Hands”. Vad vill du berätta om albumet?
– Yes det stämmer!”Blood On Our Hands” är utan tvekan det absolut starkaste och mest varierande album jag någonsin skrivit samt att det knyter ihop säcken på ett schysst sätt. Samtidigt som vi tar flera steg framåt och utforskar helt nya marker med detta album tar vi också en väldigt medveten resa genom hela MISCONDUCTs historia och våra fans kommer känna igen element från de flesta av våra tidigare plattor. Flera tidningar i Europa har skrivit att ”Blood On Our Hands” är en blandning av förra plattan ”One Step Closer” och ”United As One”, albumet som enligt mig satte MISCONDUCT’s sound.

Det har gått tre år sedan senaste albumet. Hur länge har arbetet med albumet pågått?
– Jag började faktiskt skriva denna platta redan under ”One Step Closer”-turnén och hade nog tänkt mig att vi bara skulle turnéra ett år på förra plattan och gå in i studion för att spela in uppföljaren i början av 2011. Så blev dock inte fallet och ”One Step Closer” turnén förlängdes med ett helt år och avslutades inte förrän i november 2011. Vid denna tidpunkt hade jag skrivit 10 nya låtar som var tänkta att utgöra det kommande albumet som just då gick under namnet ”Fight Back”. När vi väl skulle gå in i studion under våren 2012 så bröt vår trummis foten vilket resulterade i att hela inspelningen flyttades fram på obestämd tid. I väntan på att vår trummis fot skulle läka så vi kunde börja spela in trummorna spenderade jag dag och natt i studion och skrev nästan ytterligare 20 låtar. Resultatet av detta blev att på nya skivan finns endast 2 av de 10 låtar kvar som jag från början skrivit till plattan plus 11 låtar som jag skrev under våren/sommaren 2012.

Har resultatet blivit så bra som ni hoppats på?
– Efter releasen av förra albumet ”One Step Closer” var jag ärligt talat väldigt osäker på om vi skulle kunna göra en lika bra platta igen och man vill ju absolut inte göra en platta som är sämre än den senaste. Med facit i hand har vi överträffat förra plattan med råge och resultatet har blivit långt över förväntan på alla fronter. Vi är kort sagt grymt stolta över nya albumet!

Hur kommer det sig att titeln blev just ”Blood On Our Hands”?
Titeln syftar till att vi som människor alla bär ansvaret för att ta hand om planeten vi bor på och förvalta vårt arv åt kommande generationer. Det är inte ett lands eller en världsdels bekymmer utan vi bär alla ansvar för hur vi misshandlat moder jord – vi har alla blod på våra händer.

Ni har redan hunnit släppa tre videos från albumet under sommaren. Vad har ni fått för responser från era fans hittills?
– Responsen har varit helt fantastisk och det var nästan overkligt när vi åkte ut på vår pre-promo turné i Europa under våren och alla i publiken redan kunde texterna på de nya låtarna och sjöng med fast skivan inte ens var släppt.

Har du någon personlig favoritlåt från albumet?
– Det där med att välja endast en favoritlåt är supersvårt på denna skiva men låtarna ”Solution” och ”Just A Second” är två av mina riktiga favoriter som jag även ser mycket fram emot att spela live för vår publik i Sverige!

Vad är roligast, att skriva musik och jobba i studion eller att vara ute på turné?
Definitivt att vara ute på turné! Vi är ett liveband och det är på turné som man möter det riktiga MISCONDUCT. Att spela live och möta vår fantastiska publik slår det mesta!
Jag har alltid älskat att skriva låtar och skriver låtar nästan varje dag men förr i tiden hatade jag att vara i studion och spela in. Att spela in i studion är däremot något som jag börjat uppskatta mer och mer de senaste åren och denna platta var riktigt kul att spela in.

Vart har ni flest fans?
– Tyskland och Kanada.

Ni har turnerat en del runt både i USA och Europa. Vilken är din favoritstad att besöka och spela i?
– Så sjukt svårt att välja ut en favoritstad bland alla fantastiska städer som vi har besökt och spelat i. Vissa större städer är ju grymma att besöka bara för att de har sådant stort utbud medan andra mindre städer är grymma för att de har sådan hängiven publik som är helt galna på gigen. Folk i storstäder är oftast mer bortskämda med att de flesta band besöker just deras städer medan mindre städer får väldigt få besök. På grund av detta kan det ju ibland bli en större pepp och kännas mer speciellt att besöka en liten stad än en stor. Jag älskar att besöka storstäder som Paris, Prag, Barcelona, Berlin, New York, Montreal etc men om jag ska välja en stad som har ett grymt utbud och samtidigt har en helt fantastiskt hängiven publik så är Quebec City i Kanada ett väldigt bra exempel!

Vilken är den roligaste turné ni gjort? Något speciellt minne du vill berätta om?
– Alla turnéer är unika och roliga på sitt sätt men det var fantastiskt kul att vara på turné med Dropkick Murphys i Europa! Dels var alla i Dropkick och deras crew grymt schyssta och det var ett galet party varje kväll men det var också en upplevelse att vara del av en så stor och proffsig produktion. Vi lärde oss massor under turnén och varje dag blev man omhändertagen som en kung. Att spela inför ett fullsatt Zenith Halle i München är bland det fetaste jag gjort! Helt insane!

Vilket har varit ert stoltaste ögonblick som band?
– Att bli inbjudna som ”Special Guests” till Bad Religions 30 års jubileum är nog ett av de stoltaste ögonblicken. Har lyssnat på Bad Religion sen jag började högstadiet och de är en av anledningarna till att jag startade MISCONDUCT så det var sjukt stort att få lira med dem inför ett fullsatt Lucerna med die-hard BR-fans. Bad Religion är dessutom grymt schyssta killar och vi har lirat flera gånger tillsammans efter det. Var även riktigt coolt att sitta och snacka Minor Threat (ett annat av mina favo-band) med Brian Baker som spelar gitarr i Bad Religion och som var en av originalmedlemmarna i Minor Threat.

Vad har ni för planer framöver?
– Vi har precis spelat in en ny musik video till låten ”We Are As One” tillsammans med regissör Max Ljungberg (www.maxljungberg.com) som kommer att släppas den 13 oktober. Videon skiljer sig väldigt mycket från tidigare videos vi gjort och är mer filmisk med en tydlig story. Vi ser mycket fram emot releasen av denna video! Under september och oktober kommer vi framförallt göra spelningar runtom i Sverige och Skandinavien och vi kommer även gå in i studion och spela in några bonuslåtar till kommande releaser. I slutet av oktober sticker vi på Europaturné och vi kommer även spela in ytterligare en ny video till vår femte singel från nya albumet. Förutom detta planerar vår agency i Nordamerika en Kanadaturné samt några datum i USA under våren 2014.

Är ni peppade på att åka ut och spela med de nya låtarna nu i höst?
– Yes som fan! Ska bli sjukt kul att möta publiken med de nya låtarna och det bästa MISCONDUCT albumet hittills!

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

Gilla MISCONDUCT på Facebook – http://www.facebook.com/misconductswe

Album preview:

Videon till ”Never Going Down” feat. Joshi från ZSK:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...