Ed Kowalczyk på Vega i Köpenhamn 23/9

Ed K Vega 23 sept 2013

Ed Kowalczyk
Vega, Köpenhamn: 23/9 2013
BETYG: 4 av 5

LIVERECENSION: Det är en skönt taggad Ed som på ett högst trovärdigt sätt tar publiken med på en resa i Kowalczyks värld.

Ed K Vega 23 sept 2013 1Med plattan Throwing Copper skapade det amerikanska rockbandet Live sig en plats bland de stora namnen på rockhimlen. Bandet sålde över 20 miljoner album och hade ett 10-tal hits som toppat listorna världen över. På grund av interna stridigheter i bandet lämnade sångaren Ed Kowalczyk bandet 2009. Nu tre år och tre plattor senare är han ute på sin ”I Alone Acoustic”-turné. Det är ett förväntansfullt Vega. Och det med all rätta. Och knappast någon går därifrån besviken.

12 av kvällens 20 låtar besår av material som skrev under Live-perioden. Givetvis med Selling the Drama som höjdpunkt, hämtad från just Throwing Copper. Men eftersom Ed skrev merparten av alla deras sånger så handlar det knappast om låtstöld (även om de tidigare bandmedlemmarna anklagat gode Ed för girighet). Detta hade lika gärna kunnat vara Live, Eds röst är säregen och även om han bara backas upp av en sparsmakad ensemble bestående av en extra gitarrist, äger han trots det scenen på Vega. Och publiken. Låtarna låter storslaget. Hans röst har bevarats med värdighet och det är en skönt taggad Ed som på ett högst trovärdigt sätt tar publiken med på en resa i Kowalczyks värld. Och det spelar ingen roll om det är några av Lives låtar han lirar eller om det är från hans egna senare plattor, så som Angels on a Razor eller Seven – det är ren och pur rock’n’roll-kärlek på högsta nivå.

Han har i detta nu gjort klart med, i alla fall ett besök i Australien nästa år, där han ska spela Throwing Copper i sin helhet – samt övriga hits – då det är tjugo år sedan då plattan gavs ut. Svänger han inom Skandinavien igen då – boka in!

TEXT & LIVEFOTO: Göran Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...