Editors på Debaser Medis 28/9

editors
Editors
28 september
Debaser Medis, Stockholm
Betyg: 4 av 5

LIVERECENSION: Lördagen den 28 september intog Editors Debaser Medis i Stockholm med sitt nysläppta album The Weight Of Your Love i bagaget.

2005 spelade Editors för första gången i Sverige. De hade just släppt sin debutskiva The Back Room och var ett av alla de NME-hajpade band på den tiden. De jämfördes med storheter som bl.a. Interpol och Joy Division och lockade en nyfiken skara till Atlantis-tältet en sommardag på Hultsfredsfestivalen. Jag var en av dem som var där, fastnade, och åkte hem med ett nytt favoritband.

Det har nu gått åtta år och som så många andra band har Editors genom albumen som släppts gjort klyschorna att ha ”utvecklats”, ”provat nya saker” och ”experimenterat” med bl.a. synthar och ett mer arenaliknande sound.

Med sitt fjärde album de nyss släppt, The Weight Of Your Love, har man på något sätt försökt hitta tillbaka till soundet de hade då de startade. Tyvärr är inte albumet så spännande som man hade kunnat hoppats, men det har sina starka kort som kvällens inledande låt Sugar och senaste singeln Formaldehyde.

När de nu gästade Stockholm för en spelning på Debaser Medis trodde jag nästan folks intresse av Editors dalnat efter alla dessa år, men tydligen hade jag fel. Det är tvärtom något otippat utsålt, trångt och svettigt i lokalen.

Ett av Editors starkaste kort är att de har kanske indierockens mest karismatiska sångare. Tom Smith är aldrig tråkig att kolla på och det räddar många av de låtar som annars skulle agera sömnpiller åt publiken. I kombination av att deras ljud alltid är så proffsigt besitter de istället i trygg position som av ett av de allra bästa livebanden i sin genre.

De blandar låtar från alla fyra albumen, men de mest spännande låtarna är faktiskt de nyare. Låtarna Munich och Bullets från första skivan är inte dåliga i sig, men i jämförelse med låtarna som kommit åren efter låter de bleka. Avslutar gör de med en discoaktig version av Papillion från förra skivan In This Light And In This Evening och det är först då som varenda en på Debaser Medis hoppar och dansar – en för övrigt väldigt ovanlig syn på en Stockholmsspelning med 20-årsgräns.

Eftersom jag redan sett Editors ett flertal gånger förut blir jag inte lika chockerande överraskad över hur bra de är live längre. Och det är väl den enda nackdelen.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...