CRUZH: Hemlighetsfullt rockband har trätt fram

Cruzh

INTERVJU: Det finns lite olika sätt att välja för att nå ut och slå igenom i mediebruset. Speciellt som man sysslar med rockmusik och är ett nyetablerat band. Rockbandet Cruzh valde toklansering anonymt i olika forum på nätet i början av året. Men nu har hemligheten avslöjats efter ett drygt halvår sedan första releasen. Fram träder tre musiker från Helsingborg med rötterna inom AOR (Adult Oriented Rock). Rocksoul.se har snackat med det hemlighetsfulla bandet.

När bandet först släppte debutlåten ”In a blink of an eye” i mars fick man i stort sett bara reda på att det var ett svenskt band. Två månader senare släpptes ”Stay” och med det ytterligare några ledtrådar. Att bandet agerade så hemlighetsfull är ju helt klart en cool grej och ett lysande tillfälle att skapa en hype kring bandet på. Men det hade också helt praktiska anledningar:

– När vi satte oss ner och började skriva låtar så kom tankarna kring lansering ungefär samtidigt. Ett stort skäl var att vi i lugn och ro ville fokusera på just låtskrivandet utan att behöva vara i rampljuset, samtidigt som vi ville låta lyssnarna fokusera på låtmaterialet. Den andra stora anledningen var att vi ville skapa en ”snackis”, låta rockpubliken bli intresserad och börja spekulera runt våra identiteter, säger basisten Dennis Butabi Borg, som är en tredjedel av Cruzh. Övriga två är Anton Joensson, gitarrist och keyboardisten samt sångaren Tony Andersson.

Det funkade ju klockrent!
– Det funkade över förväntan. Vi kunde i lugn och ro jobba i skuggan samtidigt som diskussionerna eskalerade på nätet rörande våra identiteter. En smickrande komplimang var när någon trodde vi var Talisman under ett nytt namn, och det var ju nice.

Hur lyckades ni hålla det hemligt?
– Genom att hålla sanningen inom en väldigt tight krets. Det var bara våra närmsta familjer samt en del samarbetspartners som visste initialt. Efter första släppet satte vi ihop ett promotionteam med ca 20 individer som fick till uppdrag att sprida vår musik, men inte ens då läckte våra namn ut.

Vad händer nu?
– Vi kommer släppa en ny singel med två låtar under hösten, helt klart det bästa vi gjort så här långt. Samtidigt kommer vi jobba vidare med lanseringen och spridningen av vår musik. Nya singeln kommer bland annat att släppas i ett coolt lyxpaket med en del cool merchandise.

Större utomlands än i Sverige
Cruzh har en hyfsad övertygelse om att man kommer att brejka, trots det hårda klimatet inom rocken – de tre herrarna litar på den kvalitativa produktionen. Men liksom för många är det internationellt som bandet lyckats bäst. Bandets influenser från band som Def Leppard, FM, Journey, Winger och Toto, för att bara nämna några är mer gångbar i de traditionella hårdrocksländerna:
– Vi har redan nu slagit större utomlands än i Sverige. Flest fans skulle jag uppskatta att vi har i Japan, Tyskland och Storbritannien, land kända för sin kärlek för AOR. Sverige kommer inte räcka för att stilla vår hunger, men vi ser framemot att låta fler rockfans upptäcka oss, säger Dennis Butabi Borg.

Kommer den svenska publiken få ta del av Cruzh på livescenen framöver?
Vi kommer inte framträda som Cruzh med Cruzh-material förrän vi har skapat oss en egen setlist som vi vill köra. Vi har alla lirat ”Summer of 69” inför glada fans, och det har sin charm. Det är dock inte våran playground. Cruzh kommer enbart att köra eget material. Håll ögonen öppna till sommaren, hintar Dennis Butabi Borg.

Fotnot. Vill du veta mer om Cruzh och lyssna på bandet finns de både på Facebook och Youtube, sök på Cruzh official på FB och Crush Sweden på tuben. Tänk på de olika stavningarna på de olika sidorna.

TEXT: Göran Svensson
FOTO: Pressfoto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...