Nephew på Forum i Köpenhamn 18/10

131018nephew
Nephew 

18 oktober 
Forum, Köpenhamn 
Betyg: 3 av 5 

LIVERECENSION: Med konceptplattan Hjertestarter i friskt minne, med ett nysläppt livealbum i ryggsäcken och med en samlingsbox i pipelinen hade Nephew tonvis med förväntningar att infria för de 9500 åskådarna som löst biljett till det för aftonen utsålda Forum på Fredriksbergs. 

Att Århus-bandet under de senaste tio åren växt till att bli Danmarks största band och musikexport hade få räknat med, allra minst de själva. Man har lyckats skaka av sig clownstämpeln, axlar rollen utmärkt och hackar samman humor, politik, sorg och känslor till en sällan skådad pyttipanna där tunga gitarrer möter syntslingor av det klassiska slaget.

Det självklara öppningsnumret Hjertestarter sköljer över publikhavet  och tränger in i betongpalatsets minsta vrå. Man kan närmast ta på stämningen från en stormig höstdag på Jyllands atlantkust. Att just måla upp stämningar och förmedla känslor, det är en konstform som Nephew definitivt bemästrar. Gör man inte det i låtarna, så gör man det i mellansnacken. Genialiske Simon Kvamm lämnar ingen oberörd. Men trots att han är en av Danmarks roligaste, smartaste och vackraste män, fick han verkligen kämpa för att lyckas starta publikens hjärtan. För Köpenhamnspubliken gav inte Nephew någonting gratis den här kvällen. Publiken vaknar först efter halvtimmen spelad, med Va Fangool!

Därefter tar bandet ett kliv ut i publikhavet och kör ett akustiskt set. Ett snyggt avbrott från den elektriska ljudbilden, helt klart. Klokken 25 är den låt som lämnar djupast intryck, vidare återvänder bandet till stora scenen och pumpar fram kioskvältaren Police Bells & Church Sirens.

Att Nephew ständigt bryter ny mark är inte någon överraskning, men att bjuda in rappare i just den här genren hör inte till vanligheterna. Tillsammans med Johnson duettsjunger man nya Statusopdaterer at jeg statusopdaterer. Fast duetten vi alla väntat på kommer först i extranumren. Hitsingeln Gå med dig ska naturligtvis framföras tillsammans med Marie Key, allt annat vore ett tjänstefel. Ändå envisas Nephew med tricket att för onödighetens skull bjuda upp en lycklig ur publiken till att sjunga. Jag själv har aldrig förstått poängen med själva grejen, det är liksom bara kul för den som får äran och för hennes närmast sörjande. Vi andra fick tack och lov någonting att jubla åt då Marie Key slutligen, i egen hög person, ögonblicket senare, traskar upp på scen och tar över sången.

Efter två timmar avverkade avrundas kalaset med öppningsnumret Hjertestarter, nu i uppimpad dansversion, tillsammans med en lokal ungdomskör. På det hela taget en bra konsert. Nephew spelar utmärkt, Simon Kvamm sväljer i vanlig ordning orden ned med en Tuborg Grøn, publiken sjunger allsång och alla är nöjda med tillställningen. Det som drar ner betyget är den halvtaskiga produktionen och planeringen. Bandet står på en enorm scen som de inte utnyttjar, de faller på eget grepp med en stundtals obegriplig låtlista där de till och med utelämnat megahiten En wannabe Darth Vader.

Men som väntat, en dejlig uppvisning i dansk musik anno 2013.

TEXT & LIVEFOTO: Calle Nordahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...