Children of Bodom: ”Vi kan inte festa varje kväll längre”

children of bodom

INTERVJU: Melodiska death metal-bandet Children of Bodom har blivit ett av de mest framgångsrika finska bandet på en internationell scen. De har i sin drygt femton år långa karriär hunnit med att släppa åtta album och nått stora framgångar i såväl USA som Japan. I sommar släppte de sitt åttonde album Halo of Blood. Rocksoul.se fick en pratstund med Janne Wirman från bandet när de besökte Stockholm i september.

När vi möter keyboardisten Janne Wirman inför kvällens spelning på Tyrol i Stockholm är det första dagen på Europaturnén. En turné som består av enormt många datum.
– Det är väldigt många turnédatum, ja. Jag har ingen aning om varför turnén är så jävla lång! skrattar han.
– Det blir svårare ju äldre man blir. Vi får se hur det går!
Har ni fått ge upp något på grund av er livsstil, som familj och vänner där hemma?
– Inte direkt. Men när man blir äldre måste man ändra sin livsstil lite för att klara av såna här turnéer. Vi kan inte festa varje kväll längre, så som vi brukade göra. Det suger! Men det funkar.
– Vår trummis är den enda som har ett barn hemma. Men för mig personligen har det aldrig varit något problem att åka på turné. Det är en del av vårat jobb!

cob1Children of Bodom’s bandnamn kommer ifrån Bodom-sjön i Finland, där ett gäng ungdomar blev mördade under 60-talet. En läskig story, men enligt Janne är Bodom-sjön ändå ett ganska trevligt område.
– Jag går dit ibland, det är rätt nära där vi bor. Det är rätt trevligt, man kan köra runt sjön. Det finns även ett bilmuseum där!
Vad gillar du annars att göra när du är ledig?
– Förutom musik så gillar jag att rita och teckna byggnader och arkitektur. När jag var liten ville jag bli arkitekt. Jag har lite grejer med mig så att jag ska kunna ägna mer tid åt det nu under den här turnén.

Children of Bodom har haft åttonde albumet Halo of Blood ute sedan juni i år. Janne är nöjd med responsen, trots dagens klimat.
– Musikindustrin är ju fuckad nu, och inget säljer längre. (skratt) Så man måste anpassa sig. Inget är som det var förut.
Har du hört något nytt sägas om er i samband med det här albumet som du aldrig hört någon säga om er förut?
– En av de nya sakerna är att det här albumet var ”tillbaka till rötterna”, att de påminde om  våra tre första album. Det är något jag läst i några av recensionerna. Och det stämmer nog litegrann.
Var det meningen?
– Nej, det bara blev så!
Hur annorlunda är albumet från vad ni gjort tidigare?
– Vi försöker alltid utvecklas så mycket som det går, vi vill inte göra samma saker om och om igen. Vi vill förnya oss med varje skivsläpp. Så på vissa sätt är det annorlunda, men samtidigt håller vi det bekant.

Bland bonuslåtarna på albumet finns bl.a. en cover av svenska Roxette’s låt Sleeping In My Car. Något oväntat, men Janne cob3berättar att de faktiskt är fans av Roxette.
– Vi älskar Roxette, de har många bra låtar! Vi brukar göra en del roliga covers och kände att det var dags att göra en med Roxette eftersom vi gjort så många andra töntiga covers redan, haha. Britney Spears till exempel. Men jag är ett Roxette-fan, helt klart!
Spelar ni den live?
– Nej. Vi spelar inte covers längre. Vi gjorde det för femton år sedan när vi inte hade tillräckligt många egna låtar, haha. Men inte på sistone.

Vad har ni för relation med era fans, brukar ni försöka träffa de på spelningarna och hålla kontakt online?
– Vi gör meet & greets och signeringar när vi har möjlighet. Jag är ganska dålig på att kommunicera online. Vår basist sköter mestadels den grejen! Han sköter vår Facebook, Instagram och vår mobil-app.

Janne berättar att flest fans har de hemma i Finland, och även i Kanada och Japan.
– Vi är glada att kunna få turnera i både USA, Europa och Japan. Vi har alltid haft en stor fanbase i Japan, vi var nyss där innan den här turnén faktiskt.
När började det, var det redan i början av er karriär?
– Ja, det var väldigt tidigt. Efter vårt andra album gjorde vi vår första Japan-turné. Och efter det har vi fortsatt att komma tillbaka!
Var det överraskande för er?
– Ja, första gången var otrolig, vi var så unga, och kulturen är så annorlunda. Allt är så välorganiserat och trevligt i Japan.

cob5I sommar har Children of Bodom varit i USA och turnerat med Mayhem Festival tillsammans med bl.a. Rob Zombie och Machine Head.
– Den turnén var lite annorlunda för oss. Vi har varit i USA mycket men aldrig gjort en festivalturné förut. Det var intressant, spelställena låg mitt ute i någonstans eftersom de var så enorma. Vi satt parkerade på parkeringsplatser hela dagarna. Det var faktiskt rätt tråkigt. Men en del av spelningarna var riktigt bra!
Har folk ute i världen fördomar om er för att ni är från Finland? Till exempel det där med drickandet.
– Ja, det vanliga. Allt det där. Det är lustigt att vi blivit så kända för det där med drickandet och sånt.

Vad lyssnar du själv på för musik just nu?
– Jag lyssnade på den nya Britney-låten men gillade den inte! Är inte Ghost svenska? Jag lyssnar mycket på dem, det är en sån hype omkring dem just nu! Jag gillar deras image och vad de sysslar med.

Hur skulle du vilja att din framtid ser ut, om du får bestämma?
– Det är lustigt att vi kom in på det där med tecknandet, för det är något jag skulle vilja ägna mer tid åt. Det är som terapi för mig. Det får bort tankarna från turnéer och musik. Om turnerandet inte längre var möjligt skulle jag gärna hålla på med det professionellt.

Innan vi skiljs åt har Janne en hälsning till sina svenska fans:
– Jag vill tacka alla i Sverige som fortfarande köper våra skivor och kommer till våra spelningar, det är det som håller oss vid liv!

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto
LIVEFOTO: Markus Lundqvist (på Brewhouse i Göteborg, 26/9)

Kolla in videon till Transference från nya skivan här nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...