Danko Jones på The Tivoli i Helsingborg 26/10

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Danko Jones
The Tivoli, Helsingborg 26/10
Betyg: 4 av 5

LIVERECENSION: Aggressiv som en dagisbakterie, laddad som ett maskingevär och fullständigt redo att riva av turnépremiären på sin favoritscen. Danko Jones hade en rolig fredag på klassiska The Tivoli.

Jag har i intervjuer och recensioner skrivit om Danko Jones karriär de senaste 12 åren. Allt, precis allt är sig likt, och någonstans är det just kontinuiteten som är så fruktansvärt spännande. De små förändringar som skett genom åren har endast varit av akademisk betydelse.

Ikväll kunde man skatta sig extra lycklig över sin biljett. Det var utsålt och det var turnépremiär. Att kasta in Danko på scen under de förutsättningarna är som att släppa lös en flock terriers i lokalen. Med The Rules går han efter knock direkt, tätt följd av Had enough, First date och Dance. Någonstans där har publiken kapitulerat fullständigt och bandet tar för sig fullt ut. Det bjuds på överraskande mycket mellansnack faktiskt. Danko är i vanlig ordning ohövlig, brutalt ärlig, stundtals rolig, men framför allt överraskande ödmjuk. Han är märkbart tagen och imponerad över det massiva stöd och gensvar som publiken bjuder.

Utifrån sina åtta studioalbum har man satt samman en låtlista som är bra komponerad och noga avvägd. Publikfavoriter så som Lovercall och Baby hates me blandas med nyare låtar och även B-sidor. Bäst för kvällen var utan tvekan Play the blues, som enligt min mening är ett nummer som har den där extra nerven som Danko Jones är så otroligt skicklig på att plocka fram. Den sticker ut ur mängden i en i övrigt relativt monoton repertoar. Gitarrslingans duell mot raidsymbalen är liksom ett mästerverk i sig. Det kanske mest imponerande med Danko Jones, är dock att de lyckas spela den här sortens föreställning med endast tre personer på scen. De är så skickliga att man minst av allt önskar att få se och höra en extra gitarrist. Det är avskalat, det är äkta och det är ruggigt tajt. Less is more och Danko Jones använder sina talanger fullt ut.

TEXT & LIVEFOTO: Calle Nordahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...