D-A-D firar 30 år med jubileumsturné

D-A-D
D-A-D firar 30 år 2014 och ger sig ut på turné. Det blir 30 konserter i Danmark plus 30 till i övriga Europa. Pressbild

Danska D-A-D har brassat rock i 30 år 2014 och firar detta historiska ögonblick med en turné över 30 konserter i sitt hemland (samt ytterligare 30 i Europa) där man lirar sina 30 bästa låtar. Dessutom släpper man en greatest hit i dubbelformat samma dag som turnén startar den 28 januari 2014. Biljetterna är ute till försäljning i detta nu.

Disneyland After Dark, som de hette ursprungligen, sparkade igång verksamheten 1982 men räknar sitt ”födelsedatum” till 3 mars 1984, det var då de för första gången hade med Jacob Binzer på gitarr och även gjorde sin allra första spelning ihop på Musikcaféen i Köpenhamn.

Första plattan, Call of the Wild, släpptes 1986. Sitt internationella genombrott fick D-A-D med skivan No Fuel Left for the Pilgrims 1989. Men med det fick Walt Disney Company upp ögonen för rockbandet och hotade stämma skiten ur dem om de inte bytte namn. De döpte om sig till D.A.D. Sedan dess har de även hetat D:A:D men landade slutligen i nuvarande D-A-D 2000.

14 plattor har bandet på sitt samvete, varav tre är livealbum. Den senaste plattan, DIC.NII.LAN.DAFT.ERD.ARK (givetvis för att reta seriefigursföretaget i stora landet i väst) släppte D-A-D 2011

Och nu är det alltså 30 år senare. Det känns onödigt att lägga ut texten när bandet självt (med de bestående medlemmarna Jesper och Jacob Binzer samt Stig Pedersen och Laust Sonne) summerar sitt 30-årsfirande på ett bra sätt:

”Vi er stadig de samme, så at holde 30 års fødselsdag føles stadig mere som en joke end en reel kendsgerning… Men, virkeligheden MÅ OG SKAL ses i øjnene, og når det er uundgåeligt, så kan vi lige så godt få det bedste ud af det…
Det vi kom frem til er: Lad os spille 30 shows i træk i Danmark, lad os spille 30 shows i Europa. Lad os fejre de små rockklubber og spillesteder, der lukkede os ind og gav os de første chancer for at rocke. Lad os fejre vores fans, ved at give dem en unik svedende, tæt og anderledes oplevelse”¦ Og lad os fejre vores fortid og finde ud af, hvad det i virkeligheden var, der fik os hele vejen hertil.
I vores karriere har vi altid koncentreret os om at give vores version af ’her og nu’. Nu vil vi prøve i hele 2014, at kaste al vores frygt for nostalgi og angst for fortid væk og kigge tilbage og omfavne så meget af vores historie, som vi kan få armene rundt om.
Og på toppen af det hele, udsender vi naturligvis vores 30 yndlingsnumre. En udgivelse, som rummer numre fra ’Marlboro Man’ fra 1985 og hele vejen op til det seneste album ’We All Fall Down’ og som udgives den 28. januar 2014 på dobbelt cd og download.
Velkommen til vores version af en 30/30/30 oplevelse”.
(Förstår du inte danska rekommenderas Google translate, red anm.)

Till dags dato är inte turnéschemat helt fullspikat men det är garanterat att det blir 30 plus 30 konserter. D-A-D lirar bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö på turnén. Datumen är 28, 29 och 30 mars. Plåtarna kan köpas via Biljettforum.

Som danskarna säger: Det kan bli sjovt!

Text: Göran Svensson

Fotnot. Läs mer på D-A-D:s webbplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...